Επιπτώσεις του κορωνοϊού

Γράφει η Βαρβάρα Ηλοπούλου, Πολιτισμολόγος – Κοιν. Επιστήμονας

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση δεν επιδρούν αρνητικά μόνο στη ψυχική υγεία αλλά ταυτόχρονα έχουν βλαβερή επίπτωση και στη σωματική.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επιφέρει απροσδόκητα την επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, την αποξένωση, την αποφυγή των κοινωνικών επαφών και την πιστή τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι αναπόφευκτες ψυχολογικές παρενέργειες και ειδικά η ένταση της μοναξιάς και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές όπως π.χ η έντονη συχνότητα στο πλύσιμο των χεριών.

Μια πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», με επικεφαλής τη δρ Σαμάνθα Μπρουκς του Τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, η οποία αξιολογεί τα έως τώρα δεδομένα από όλες τις σχετικές έρευνες, απέδειξε ότι η καραντίνα και η απομόνωση διαρκείας μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο σε έντονο στρες, άγχος, κατάθλιψη, ηθική κατάπτωση,  αλλά επίσης και σε σωματική κόπωση και  πολλές φορές σε δημόσια αντιπαράθεση . Δυστυχώς σε περιόδους πανδημίας η απομόνωση – καραντίνα όσο κι αν είναι δύσκολο να την αποδεχτεί κανείς, κρίνεται και αναπόφευκτη και δυσάρεστη εμπειρία για όσους αναγκάζονται να υποβληθούν σε αυτή  με αποτέλεσμα μαζί με την ανθρώπινη αντοχή, να δοκιμάζεται και το σύστημα υγείας. 

Επειδή οι συνέπειες της καραντίνας δηλαδή της απομόνωσης που  αφορά ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωσθεί με τη μεταδοτική νόσο, ή χρειάζεται να προφυλαχτούν για να μη νοσήσουν,  είναι οδυνηρές για τη ψυχική υγεία του ατόμου, κρίνεται απαραίτητο το κοινό να έχει πλήρη ενημέρωση για τη λήψη μέτρων  από τις αρμόδιες αρχές και μια σαφή και πειστική δικαιολόγηση των θυσιών που καλείται να επιτελέσει με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θέτει η πολιτεία. Η έννοια της καραντίνας πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1127, σε σχέση με τη λέπρα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά την επιδημία πανώλης («Μαύρος Θάνατος») στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο CulturePoint.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.