Ένα άναρχο σύστημα

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Η Ευρώπη ζει μαύρες μέρες από τα ξημερώματα της Πέμπτης τότε που ο Πούτιν αποφάσισε την εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο η Ευρώπη ζει μελαγχολικές μέρες. 

Ο Ρώσος πρόεδρος με την κίνησή του φάνηκε ότι αμφισβητεί πλέον τον κόσμο όπως φτιάχτηκε μετά το 1991 και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. 

Ο Πούτιν θέλει να αναστήσει την Ρωσική Αυτοκρατορία, όλες οι χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία θα πρέπει να είναι δορυφόροι της Μόσχας και να μην κοιτάνε δυτικά, γιατί θα έχουν ίσως την τύχη της Ουκρανίας.  

Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια και την κατάρρευση του Κομμουνισμού η Ρωσία δεν έχει μάθει κάτι άλλο από την σκληρή ισχύ και τον ήχο από τις ερπύστριες.  

Τον Ρώσο πρόεδρο δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς όπως φαίνεται. Είναι ο πόλεμος που επέλεξε να κάνει και για αυτό θα πρέπει να πάρει την απάντηση από την Δύση και την ΕΕ.

Η Ευρώπη για πρώτη φορά φαίνεται ότι έχει ενιαία στάση, όλες οι χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Γερμανία από την Οστπολιτίκ του Βίλι Μπραντ, με την ομιλία του Καγκελαρίου Ολαφ Σολτς να δηλώνει ότι θα στείλει ενισχύσεις στην Ουκρανία έκανε μία μεγάλη αλλαγή στάσης από την Οστπολιτικ. Επίσης, οι χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης στέλνουν βοήθεια την Ουκρανία. 

Η Ρωσία πρέπει να βρεθεί απομονωμένη από στην Δύση, οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να είναι ισχυρές και το SWIFT εάν ενεργοποιηθεί, θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην οικονομία της Ρωσίας. 

Τα σημάδια για την Ευρώπη είναι ενθαρρυντικά μετά από πολλά χρόνια, αλλά και η ίδια έχει μία ευκαιρία να ενοποιήσει περαιτέρω τον Δεύτερο πυλώνα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την ΚΕΠΠΑ. 

Δηλαδή να έχει έναν εξωτερικό καρδιακό μυ που να λειτουργεί ουσιαστικά και γρήγορα και όχι με δηλώσεις και τηλέφωνα. 

Η ΕΕ έχει ισχυρό νόμισμα, αλλά η περισσότερη ισχύς θα περάσει πλέον, εάν γίνει οικονομική ένωση και με ευρωστρατό. 

Το γεωπολιτικό σύστημα από την Πέμπτη βρίσκεται σε αστάθεια και πάει να γίνει άναρχο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.