Ελαβον: Ν.Δ. 49,3%, ΣYΡΙΖΑ 12,7%
Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Το κυβερνών κόμμα την πρώτη Κυριακή σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ανέβασε και ποσοστά, αλλά αριθμό ψηφοφόρων
Το 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν τόσο συντριπτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανάγκασε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκείνο το βράδυ να προκηρύξει πρόωρες κάλπες.
Δεν διέλυσε τη Βουλή αλλά την κράτησε ανοιχτή για δύο εβδομάδες, προκειμένου να περάσει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με επίμαχο άρθρο τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Η αλλαγή αυτή είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς οι ένοχοι για ένα τόσο βαρύ αδίκημα όπως η δωροδοκία θα «έπεφταν στα μαλακά». Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίσθηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλοεπιχειρηματίες που διώκονταν από τις Αρχές απαλλάχθηκαν για τυπικούς λόγους, το πλημμέλημα σε σχέση με το κακούργημα έχει μικρότερο χρόνο παραγραφής.
Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Εκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά μόνο ήττες που έγιναν συντριβές. Το 2019 είχε διασωθεί με το 31,5%, όμως η αντιπολίτευση που άσκησε ήταν τοξικού χαρακτήρα και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, με αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου να βυθισθεί στο 17,5% και ο Τσίπρας να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος.
Η κατηφόρα δεν σταμάτησε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε νέα βουτιά, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που ανέβασε ποσοστά αλλά και αριθμό ψηφοφόρων! Η κυριαρχία Μητσοτάκη είναι δεδομένη, καθώς έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση υπαρξιακού περιεχομένου πλέον.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ακτινογραφία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως την παρουσίασε ο Πάνος Σταθόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Σταθόπουλου που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή», οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν επίσημα μόνο από τη Ν.Δ. (χωρίς την περιφέρεια της Κρήτης όπου ο κ. Αρναουτάκης είχε πολλαπλή στήριξη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.) συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 2,2 εκατ. ψήφους. Το κυβερνών κόμμα ανέβασε την εκλογική του απήχηση κατά περίπου 219.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αν και το συνολικό εκλογικό σώμα εμφανίστηκε μειωμένο κατά σχεδόν 404.000 έγκυρα ψηφοδέλτια (4.810.744 έναντι 5.215.207). Παράλληλα, 332.154 ψήφοι ακόμα (6,9% του σώματος των περιφερειακών εκλογών) καταγράφηκαν υπέρ υποψηφίων που προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά κατέβηκαν ως «αντάρτες» χωρίς την επίσημη στήριξη του κόμματος.
Στο χώρο της αντιπολίτευσης, μόνο το ΚΚΕ εμφανίζει σαφή αύξηση σχεδόν 80.000 ψήφων σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (+2,3% ποσοστιαία), ενώ τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ υστερούν σε αυτή τη σύγκριση. Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, εκτός από την καταφανή συνολική υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι που υποστήριξε μεμονωμένα το ΠΑΣΟΚ σε εννέα περιφέρειες κατέγραψαν εν γένει μικρότερο ποσοστό έναντι των βουλευτικών εκλογών, με μόνο την Αττική και το Νότιο Αιγαίο να αποτελούν αυξητική εξαίρεση.
Σε ό,τι αφορά την αναγωγή σε εκλογικά ποσοστά, με όλες τις παραδοχές που προκύπτουν από το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα των υποψηφίων, στη Ν.Δ. αντιστοιχεί σήμερα ενδεικτικά το εντυπωσιακό 49,3%, έναντι 43,6% που αντιστοιχούσε το 2019. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί εκλογική επιρροή μόλις 12,7% έναντι 19% το 2019, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ η σημερινή αντιστοιχία του 12,4% υστερεί λίγο από το 13% του 2019. Το ΚΚΕ αυξάνει το ποσοστό του τρεις μονάδες (10% από 6,9% το 2019), ενώ οι αντάρτες» Ν.Δ. έλαβαν υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 2019 (6,9% από 3,1%).
Χθες οι πολίτες επιλέγοντας «αντάρτες» σε αρκετές περιφέρειες και τους κ.κ. Χ. Δούκα και Στ. Αγγελούδη για τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης έστειλαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τιμώρησαν τα όσα έγιναν στη Θεσσαλία.
Ελεύθερος Τύπος