Είναι η ΔΕΗ αναποτελεσματική;
Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας
Οι δημόσιες επιχειρήσεις πέρα από τα ελλείμματα που αντιμετωπίζουν και ένα πρόβλημα που ονομάζεται τεχνολογική αναποτελεσματικότητα. Οι δημόσιες επιχειρήσεις διαθέτουν πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό , δηλαδή ο αριθμός των απασχολούμενων είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό που απαιτείται για την απόδοση και το αποτέλεσμα. Η κακήοργάνωση δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση.
Στις δημόσιες επιχειρήσεις αρκετοί εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με σχέση δημοσίου δικαίου , αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν μονιμότητα. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για την εντατικοποίηση της δουλειάς τους με στόχο της αύξηση της αποτελεσματικότητας. Επίσης, οι αμοιβές συχνά είναι υψηλότερες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και δεν συνοδεύονται με αντίστοιχη παραγωγικότητα. Τα συνδικάτα είναι ισχυράκαι πιέζουν για διόγκωση των αμοιβών και με αυτό τον τρόπο το κόστος παραγωγής αυξάνεται.
Στις δημόσιες επιχειρήσεις συχνά δεν υπάρχουν υπολογιστές . Η μη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής , ενώ η δυσκαμψία αφομοίωσης των εργαζομένων δημιουργεί σημαντικές υστερήσεις.
Την ΔΕΗ δεν την ανταγωνίζεται κανείς .Η έλλειψη ανταγωνισμού εξασφαλίζει μονοπωλιακή υπεροχή δρώντας ανασταλτικά στην ελαχιστοποίηση του κόστους . Η απουσία απειλής πτώχευσης της δίνει τη δυνατότητα να κάνει ζημιές για μακρύ χρονικό διάστημα . Οι πολιτικές παρεμβάσεις τέλος, δεν αυξάνουν την οικονομική αποτελεσματικότητα αλλά την δημοτικότητα της κυβέρνησης για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς .
Είναι η ΔΕΗ αναποτελεσματική ;