Η Διοικητική επιστήμη ως επιστημονικός κλάδος με αυξημένο ενδιαφέρον

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Μαθαίνω ότι το τμήμα το οποίο τελείωσα , το προτιμούν πλέον πολλοί υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι γνωστό δε, ότι ο πρώτος που εισήχθη φέτος στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπλήρωσε κοντά στα 19500 μόρια στις εξετάσεις .

Η επιστήμη του διοικείν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μαθητών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας χαροποιεί.Γιατί με τη σε βάθος γνώση των διοικητικών πρακτικών , μπορεί κάποιος να εξελιχθεί σε ένα άρτια καταρτησμένο δημόσιο μάνατζερ , ενταγμένο στη δημόσια γρφεικοκρατία , αποτελώντας ένα μέλος του σώματος που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια με πιο συστηματικό τρόπο, αυτό των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης , ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις και επαγγελματισμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο κορμός που δημιουργείται χρόνο με το χρόνο θα επαναφέρει τη δημόσια διοίκηση στην κανονικότητά της , οδηγώντας τους πολιτκούς προισταμένους να μην διορίζουν στρατιές συμβούλων που παρακάμπτουν την ιεραρχία αλλά να εμπιστεύονται την αμερόληπτη , την απρόσωπη , την ουδέτερη Δημόσια Διοίκηση, ως φορέα εξασφάλισης των αρχών της αξιοκρατίας , της ισότητας και της διαφάνειας.

Αν μας δινόταν η δυνατότητα να ορίσουμε σε αδρές γραμμές δύο από τα αίτια της ασθενούς δημόσιας διοίκησης στη Χώρα μας , αυτά θα ήταν αναμφισβήτητα η αναξιοκρατία στην πρόσληψη και στην επιλογή προισταμένων και η έλλειψη ενός σώματος εξειδικευμένων πολιτικών υπαλλήλων, τα προηγούμενα χρόνια με μεταρρυθμιστική ικανότητα.

Η Διοικητική επιστήμη είναι μια συναρπαστική επστήμη . Όσοι καλούνται να την υπηρετήσουν από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης θα γνωρίσουν τους σπουδαίους εκφραστές της , άνθρωποι που άλλαξαν με την επιμέλεια και την παρατήρηση τη ζωή των ανθρώπων. Από τον παλιό Πρόεδρο των ΗΠΑ WILSON , ο οποίος επέβαλλε τα περίφημα 14 σημεία σε μια κρίσιμη καμπή για την ανθρώπινη ιστορία , το 1918.
Θα γνωρίσουν επίσης τον πνευματώδη μηχανικό Taylor που αν και ξεκινά με χειρωνακτική εργασία , λόγω της διοικητικής του παιδειας παρατηρεί και ανελίσσεται βοηθώντας τους συναδελφους του να πετύχουν τη επιδιωκόμενη απόδοση . Επειδή στη γνώση τίποτα δεν αποτελεί δογματισμό , θα γνωρίσει και τις κριτικές στον πατέρα της επιστηονικής διοίκησης Taylor απο τον Αυσταλό Elton Mayo , ο οποίος δίνει έμφαση στον άνθρωπο και τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, ως τον καθοριστικό παραγοντα για τη επιτυχία της συνειδητής συνεργατικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης Αντ. Μακρυδημήτρης στο τομέα Διοικητικής Επιστήμης του παραπάνω τμήματος , η γνώση , η παρατήρηση , η επαλήθευση των θεωριών της διοίκησης αποτελεί θεμέλιο για τη επιτυχία της διοικητικής πρακτικής, κάτι που σημαίνει πως όποιος είναι σε θέση να γνωρίζει από νωρίς τις βασικές αρχές θα είναι σε θέση να τις προσαρμόσει στην πράξη βελτιώνοντας τη διοικητική λειτουργία.
Η δημιουργία λοιπόν ισχυρού κορμού διοικητικών επιστημόνων που με διαγωνiσμό θα απορροφώνται προκειμένου να στελεχώσουν νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου πρέπει να αποτελεί έναν από τις μεγαλύτερες τομές στην ασθενή Δημόσια Διοίκηση , ώστε ο ασθενής να θεραπευτεί και με υγεία να συμβάλει παράλληλα με την πολιτική ηγεσία στην επανίδρυση του Κράτους.

Το γεγονός ότι άριστοι μαθητές επιλέγουν αυτό τον τομέα εξειδίκευσης είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον μιας Δημόσιας Διοίκησης με συνέχεια , αποτελεσματικότητα , ευστροφία , αντικειμενικότητα , χρηστότητα , ευελιξία , έμφαση στο αποτέλεσμα πέρα από το νομικισμό και τη τυπολατρία .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.