Διευκόλυνση ψήφου Αποδήμων – ραντεβού με την Ιστορία
Γράφει ο Μιχάλης Αράπης *
Επί σειρά ετών καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης του γεγονότος ότι η άρνηση της απρόσκοπτης διευκόλυνσης ψήφου για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο διαμονής τους, έχει ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ανακάλυψα προσφάτως ότι το εν λόγω επιχείρημα είχε τεθεί, εν μέρει, νωρίτερα στο δημόσιο διάλογο από μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής και μεγάλο Έλληνα, τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο (09/09/1922 – 30/03/2020). Συγκεκριμένα, στις 25/11/2014, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (https://shorturl.at/jrvBR) στο Στρασβούργο, ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος (με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) έθεσε το φλέγον θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς λέγοντας: «…η Δημοκρατία παραβιάζεται στην Ελλάδα, όταν οι πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που, εξαιτίας της κρίσης, υπάρχει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, κυρίως νέων ανθρώπων.»
Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική προς την πολιτεία ως προς τον ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα του ζητήματος τονίζοντας ότι: «…το ελληνικό κράτος ουσιαστικά εμποδίζει όλους αυτούς να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, καθώς το κόστος μετακίνησης είναι απαγορευτικό.» Επιπλέον, επιθυμώντας να δώσει έμφαση, διερωτήθηκε ρητορικά με νόημα: «τελικά θα ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι;»
Συνεχίζοντας, έθεσε το απολύτως εύλογο ερώτημα: «…γιατί η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των ελληνικών κοινοτήτων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους, ενώ ψηφίζουν στις ευρωεκλογές;» για το οποίο δεν έχει δοθεί ποτέ πειστική ή έστω λογικοφανής απάντηση από την Ελληνική πολιτεία.
Είναι προφανές ότι τα σχόλια αυτά δεν έγιναν τυχαία λίγες εβδομάδες πριν τη διαφαινόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του. Άρα ευλόγως συνάγεται ότι έστελνε σαφές μήνυμα για νομοθετική πρωτοβουλία προς το εσωτερικό του κόμματος του. Ως γνωστόν, μολονότι δυο μήνες αργότερα το κόμμα του έγινε Κυβέρνηση, επί 4,5 ολόκληρα χρόνια δεν έπραξε απολύτως τίποτα για την επίλυση του καίριου αυτού δημοκρατικού ζητήματος.
Η έλλειψη πρόθεσης για αντιμετώπιση του ζητήματος που τόσο εύστοχα έθεσε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και της Αριστεράς, απεδείχθη όταν αρνήθηκε για καθαρά προσχηματικούς λόγους να στηρίξει το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση ψήφου των Αποδήμων που έφερε η Νέα Δημοκρατία το 2019. Στο τέλος βέβαια όταν ήταν πλέον σίγουρο ότι το νομοσχέδιο θα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες 200 ψήφους, λόγω ψήφισης από το Κ.Κ.Ε., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άλλαξε στάση και υπερψήφισε. Έτσι, ψηφίστηκε στις 12/12/2019 ο ιστορικός νόμος 4648/2019.
Μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αυτό τον ελιγμό να απέφυγε την αποκάλυψη της πραγματικής του βούλησης αλλά το τίμημα για τους συμπατριώτες μας ήταν πολύ βαρύ. Αυτό διότι για να δεχτεί να ψηφίσει το Κ.Κ.Ε. υπήρξε ένας επίπονος συμβιβασμός που δεν ήταν άλλος από τη θέσπιση όλων των αυστηρών κριτηρίων του ισχύοντος νόμου. Τα προσκόμματα δηλαδή, που εμμέσως ουσιαστικά αποκλείουν από τη δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού την πλειονότητα των Ελλήνων της Διασποράς.
Ακολούθως, το ίδιο έπραξε βέβαια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στις 26/05/2021, όταν δεν στήριξε κατά την ψηφοφορία τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την απάλειψη των εν λόγω κριτηρίων.
Το ίδιο νομοσχέδιο, που είχε τεθεί προς ψήφιση το 2021, θα τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη 25 Ιουλίου. Τότε είχε στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία (158 ψήφοι), το ΚΙΝ.ΑΛ. (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (22 ψήφοι) και την Ελληνική Λύση (10 ψήφοι) αλλά επειδή συγκέντρωσε μόνο 190 ψήφους δεν πέρασε.
Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Επομένως, εύλογα συναγόταν ότι είχαν πρόθεση να το ψηφίσουν 220 Βουλευτές από τα 5 κόμματα, Νέα Δημοκρατία (158 ψήφοι), ΠΑ.ΣΟ.Κ. (32 ψήφοι) και τα τρία νεοεισαχθέντα κόμματα, Σπαρτιάτες (12 ψήφοι), Νίκη (10 ψήφοι), Πλεύση Ελευθερίας (8 ψήφοι) που το είχαν στηρίξει ήδη με την ψήφο τους. Στη συνεδρίαση όμως της Δευτέρας 24/07, το κόμμα των Σπαρτιατών, εντελώς ξαφνικά και αναίτια υπαναχώρησε από την εκπεφρασμένη, δια της ψήφου, θέσης του στην ανωτέρω Επιτροπή και δήλωσε ότι θα ψηφίσει «Παρών». Μολαταύτα, με την στήριξη των τεσσάρων άλλων κομμάτων, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί, με 208 ψήφους.
Στην αντίπερα όχθη, για προσχηματικούς, ιδεοληπτικούς και μικροκομματικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α (47 ψήφοι) και το Κ.Κ.Ε. (21 ψήφοι). Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και εγείρει εύλογες απορίες το ότι η Ελληνική Λύση (12 ψήφοι) έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει, το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο που ψήφισε το 2021.
Εν κατακλείδι, η συνεδρίαση της Τρίτης είναι ένα ραντεβού με την Ιστορία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δύναται έστω και την ύστατη ώρα να διδαχθεί από τον Μανώλη Γλέζο και να ακολουθήσει το δημοκρατικό δρόμο που του υπέδειξε με εκείνη την συγκινητική ομιλία. Ως εκ τούτου, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μια τεράστια ευκαιρία να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να προτάξουν το Εθνικό συμφέρον και υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο να ακολουθήσουν τη Νέα Δημοκρατία στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Ο Μιχάλης Αράπης (LLB, LLM, MA) είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο «Διεθνές
Εμπορικό Δίκαιο» και στον τομέα του «Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας».
Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (H.B.)