Χρήση επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές – ιστορικό βήμα εναντίον των κοινωνικών/ταξικών διακρίσεων στη χώρα μας

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης *

Η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την χρήση επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι ιστορικής σημασίας. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει επιτέλους την πατρίδα μας στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής τάξης που βρίσκονται επί δεκαετίες προηγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα μπορούμε να κάνουμε χρήση της επιστολικής ψήφου.

Διευκρινίζεται ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά μόνο Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους. Συμπατριώτες μας δηλαδή που αν την ημέρα των εκλογών βρίσκονταν στην Ελλάδα, θα ψήφιζαν κανονικά. Αυτοί οι άνθρωποι και μόνο θα διευκολύνονται με το νομοσχέδιο.

Επομένως, ξεκαθαρίζεται ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν δίνει κανένα περαιτέρω δικαίωμα σε Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Αντιθέτως, το νέο μέτρο απλά διευκολύνει την εφαρμογή του ιερότερου και σημαντικότερου δημοκρατικού δικαιώματος που απολαμβάνει κάθε πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και κάθε ευνομούμενης πολιτείας, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Όπως μάλιστα ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο επεκτείνει τη διευκόλυνση και στους εν Ελλάδι συμπατριώτες μας. Δηλαδή δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες είτε βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδας να συμμετέχουν στην υψίστη δημοκρατική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου!

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και τον ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα του ζητήματος σε ότι αφορά τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό ή βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά εργάζονται ή αντιμετωπίζουν θέματα υγείας κτλ.
Σε ότι αφορά το εξωτερικό, ως τώρα δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είχαν μόνο οι προνομιούχοι, εύποροι συμπολίτες μας που μπορούσαν να διαθέσουν πολύ χρόνο και χρήματα, κοινώς οι «έχοντες», ώστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος διότι ακόμη και όταν υπήρχε η δυνατότητα ψήφου σε προξενικές αρχές εντός της χώρας, δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όλων των πολιτών, ιδίως σε αχανείς χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς ή η Αυστραλία όπου η μετακίνηση πολιτών προς το πλησιέστερο Ελληνικό προξενείο θα σήμαινε και πάλι πολύωρα ταξίδια και τεράστια έξοδα. 

 

Χρήση επιστολικής ψήφου και εντός Ελλάδας

Ωστόσο, η επέκταση της διευκόλυνσης και εντός της χώρας λύνει αρκετά κοινωνικά προβλήματα. Ως τώρα, σκληρά εργαζόμενοι συμπατριώτες μας που ζουν υπό αντίξοες συνθήκες και παλεύουν καθημερινά για να βιοποριστούν, είτε εντός ή εκτός Ελλάδας, οι λεγόμενοι δηλαδή «μη έχοντες», αποκλείονταν από την εκλογική διαδικασία λόγω ταξικών/κοινωνικών/οικονομικών κριτηρίων. Άρα τώρα πλέον, πολλές και πολλοί θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, αντί να πρέπει να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία και αρκετά έξοδα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν εκεί. Το ίδιο θα ισχύει και για τους νέους μας στο εσωτερικό που είναι φοιτητές σε άλλες πόλεις, ή κατά την περίοδο των εκλογών εργάζονται σκληρά στον τουρισμό ή αλλού και έως τώρα αποκλείονταν από τη διαδικασία. Επίσης, διευκολύνονται οι ασθενείς αλλά και οι συμπολίτες μας (μεγάλης ηλικίας) ή όσες και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα και δυσκολεύονται να μεταβούν στο εκάστοτε εκλογικό τμήμα. Επομένως, το μέτρο αυτό αποτελεί τεράστιο βήμα εναντίον των κοινωνικών/ταξικών διακρίσεων στη χώρα μας. 

Εν κατακλείδι, η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι ένα σπουδαίο βήμα για τη δημοκρατία μας και είναι μοναδική ευκαιρία για όλα τα κόμματα να συναινέσουν και να βρεθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας ψηφίζοντας το παρόν νομοσχέδιο. Επειδή όμως το μέτρο θα ισχύει μόνο για τις Ευρωεκλογές, το ίδιο πρέπει να συμβεί αργότερα με νέο νομοσχέδιο για την εισαγωγή της χρήσης επιστολικής ψήφου και στις Εθνικές εκλογές.

 

* Ο Μιχάλης Αράπης (LLB, LLM, MA) είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο «Διεθνές

Εμπορικό Δίκαιο» και στον τομέα του «Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας».

Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (H.B.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.