Brexit – David Cameron και η πορεία προς την αβεβαιότητα

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που χρήζουν ανάλυσης στο διαρκώς εξελισσόμενο θέμα του Brexit που ταλανίζει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) εδώ και 3.5 χρόνια. Το άρθρο εξετάζει το “ποιός και πως οδήγησε το HB σε αυτή την πολιτική περιδήνηση;” 

“Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”, φώναξε μάταια ο Λαοκόων στους Τρώες στο έπος του Ομήρου Ιλιάδα, που σημαίνει “να φοβάστε τους Δαναούς ακόμα κι όταν φέρνουν δώρα.” Προφανώς η κλασσική παιδεία στο καλύτερο και διασημότερο σχολείο του κόσμου το Κολλέγιο του Eton, αλλά και η φοίτηση στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν ήταν αρκετά για τον πρώην Πρωθυπουργό κ. David Cameron ώστε να αποφυγεί τα ολέθρια λάθη των Τρωάδων… Έτσι αψηφώντας τη λογική και αδιαφορώντας για το καλό της χώρας του, θαμπώθηκε από τα “δώρα των Brexiteers” (υποστηρικτών του Brexit) και τους έδωσε τη δυνατότητα να αλώσουν την δημοκρατική πορεία και την ευρωπαική προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένας νέος και εξίσου καταστροφικός Δούρειος Ίππος…

Ολέθρια λάθη

Ο κ. Cameron εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος (Conservative Party ή Conservatives) στις 06/12/2005 και Πρωθυπουργός στις 11/05/2010. Ηγήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών – Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Liberal Democrats) έως στις 8/5/2015. Παραλίγο να διαλύσει (κυριολεκτικά) την χώρα στις 18/09/2014 με την επιπόλαιη ενέργεια να επιτρέψει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας υποχωρώντας στο λαικισμό ορισμένων εθνικιστικών κύκλων. Ευτυχώς επικράτησε η λογική και ο Σκωτσέζικος λαός επιδεικνύοντας σοβαρότητα απέρριψε αυτή την καταστροφική πρόταση. 

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στις 07/05/2015 είναι αδιαμφισβήτητα η αρχή του κακού για το ΗΒ για ένα παράδοξο λόγο που δεν έχει προσεχθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Η άνετη επικράτηση των Συντηρητικών σήμαινε ότι οι λαικίστικες και δημαγωγικές υποσχέσεις που υπήρχαν στο προεκλογικό μανιφέστο τους δεν μπορούσαν να αγνοηθούν από την ηγεσία τους. Το κύριο πρόβλημα ήταν η υπόσχεση για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. για να ικανοποιηθεί το κομμάτι των αντιευρωπαιστών και ακροδεξιών βουλευτών και ψηφοφόρων του κόμματος. Όσο συγκυβερνούσαν με τον φιλοευρωπαικό εταίρο τους, δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί οι Φιλελεύθεροι έθεταν veto σε αυτές τις αυτοκτονικές τάσεις και έτσι υπήρχε δικαιολογία από την ηγεσία προς τους Brexiteers ότι παρά την θέληση τους να το εφαρμόσουν, τους εμπόδιζαν οι συγκυβερνήτες τους. Όταν λοιπόν κλήθηκαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, αποφάσισαν να κάνουν την παραχώρηση στα ακραία στοιχεία του κόμματος και υπό το φόβο διάσπασης του κόμματος προτίμησαν “να παίξουν τη χώρα στα ζάρια”. 

Πολιτικός σεισμός

Έτσι δυστυχώς το παρ’ολίγον πάθημα της Σκωτίας δεν έγινε μάθημα και 1.5 χρόνο μετά, στις 20/02/2016, ο κ. Cameron προκήρυξε νέο συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23/06/2016 σε κλίμα πρωτοφανούς λαικισμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τους αντιευρωπαιστές, η πρόταση για αποχώρηση επικράτησε με 51.9% δημιουργώντας κυκεώνα δυσοίωνων εξελίξεων. Πρέπει να τονιστεί ότι η ηγεσία του κόμματος δεν εκτίμησε καθόλου καλά την κατάσταση αφού αρχικά θεωρούσε ότι η επικράτηση της παραμονής θα ήταν με ευρεία διαφορά (γι’αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα). Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε εσωκομματική διαμάχη και αρκετά μέλη της ηγετικής ομάδας που στήριξαν την παραμονή είδαν την πολιτική τους καριέρα να καταστρέφεται. Λόγω του σοκ που επέφερε η ολέθρια επιλογή του, ο κ. Cameron, παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του κόμματος του και ύστερα από λίγες εβδομάδες ακόμη και από βουλευτής. Στην Προεδρία του Συντηρητικού κόμματος και την Πρωθυπουργία τον διαδέχθηκε τον Ιούλιο του 2016 η έως τότε Υπουργός Εσωτερικών κα.Theresa May. Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και πολύ πιο περίπλοκη με αποτέλεσμα η κα May να αναγκαστεί να αποσυρθεί. Έτσι τον Ιούλιο του 2019 η ηγεσία του κόμματος και η Πρωθυπουργία ανελήφθη από τον θιασώτη του Brexit, πρώην Υπουργό Εξωτερικών και πρώην Δήμαρχο του Λονδίνου, κ. Boris Johnson.

 

(Επικαιροποιημένη έκδοση άρθρου που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Ελευθερία του Λονδίνου)

 

Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας – 

Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) 

Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού New Europeans

*Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.