Αθεΐα και συνωμοσιολογία

Γράφει ο Νικόλας Γιάννου, Φοιτητής Θεολογίας

Ενίοτε όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως άθεοι κατηγορούν τους θρησκευόμενους ότι πιστεύουν κάτι κόντρα στη λογική. Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερος συνωμοσιολόγος από κάποιον φανατικά άθεο.

Όπως είναι γνωστό η συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών αναγνωρίζει την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ύπαρξη του Χριστού. Αναγνωρίζουν δηλαδή πως τη συγκεκριμένη περίοδο στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε πράγματι κάποιος ο οποίος κήρυττε πως ήταν ο Υιός του Θεού, ασχέτως με το αν ήταν πράγματι.

Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως είναι αισθητά λιγότεροι οι ιστορικοί που αναγνωρίζουν την ύπαρξη του Σωκράτη.

Επίσης καθαρά ΙΣΤΟΡΙΚΑ οι περιοδείες των Αποστόλων στο σύνολο τους δεν αμφισβητούνται. Υπάρχουν κάποιες επιμέρους ενστάσεις, όπως για παράδειγμα για το αν ο Απόστολος Παύλος πήγε στην Ισπανία, αλλά εδώ κοιτάμε την μεγάλη εικόνα.

Κάποιοι άνθρωποι είναι αποδεδειγμένο πως έζησαν δίπλα στον Χριστό σαν ιστορικό πρόσωπο και είδαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι. Ή στην περίπτωση πχ του Αποστόλου Παύλου είχαν μια άλλη, διαφορετική εμπειρία.

Τι σημαίνει όλο αυτό;

Αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην διάδοση του Ευαγγελίου και στο τέλος ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ αρνούμενοι να αποκηρύξουν αυτά που είδαν.

“Πολλοί πέθαναν για τις ιδέες τους άσχετα με το αν αυτές ήταν σωστές” θα μπορούσε να πει κάποιος και έχει δίκιο. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά εδώ όμως.

Οι Απόστολοι δεν είναι στην ίδια κατηγορία με έναν μάρτυρα του 15ου αιώνα για παράδειγμα που πίστεψε σε αυτά που διάβασε, άκουσε και έμαθε για τον Χριστό. Οι Απόστολοι είδαν και έζησαν οι ίδιοι τα γεγονότα του Ευαγγελίου.

Θέλουν δηλαδή να μας πείσουν κάποιοι πως υπήρξαν άνθρωποι που έκατσαν να τους βασανίσουν, να τους φυλακίσουν και τελικά να τους πάρουν την ζωή για κάτι που οι ίδιοι ήξεραν πως ήταν ψέμα.

Οι Απόστολοι δεν είχαν ούτε ανέσεις, ούτε οικονομικά οφέλη ούτε κάποιο γενικότερο κέρδος από τα “ψέματα με τα οποία τάιζαν τον λαό”, όπως λέγεται ενίοτε. Αντιθέτως το τίμημα για όσα έλεγαν και κήρυτταν ήταν ότι πέρασαν μεγάλες κακουχίες και βάσανα, τα οποία άντεξαν χάρη στην πίστη τους στον Χριστό, σε αυτά που είδαν μόνοι τους με τα μάτια τους.

Πολλές φορές ακούμε το επιχείρημα “πιστεύω μόνον ο,τι βλέπω”. Ε αυτό ακριβώς πίστεψαν οι Απόστολοι!

Με την απλή κοινή λογική λοιπόν οι Απόστολοι έφτασαν στο σημείο να υποστούν ό,τι υπέστησαν και να χάσουν την ζωή τους για κάποιον αληθινό λόγο.

Επειδή είδαν πράγματι τα θαύματα, την Ανάσταση και όλη την πορεία του Ιησού. Μιλάμε δηλαδή για γεγονότα που πραγματικά έγιναν, δεν ήταν ψεύδη ή αποκυήματα της φαντασίας τους. Και η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό είναι ακριβώς το γεγονός ότι έφτασαν να πεθάνουν για αυτά.

Επειδή όμως αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά καταλαβαίνω εάν κάποιος επιθυμεί να ερευνήσει περισσότερο για να ανακαλύψει την αλήθεια. Η Ορθοδοξία δεν είπε ΠΟΤΕ “πίστευε και μη ερεύνα”.

Δεν μπορώ όμως να βλέπω και ύφος από φανατικά άθεους οι οποίοι σε αυτά τα θέματα προβάλλουν μια δήθεν επιστημονική, στην πραγματικότητα μηδενιστική προσέγγιση: “Έλα μωρέ πιστεύεις τώρα σε μεταφυσικά παραμύθια”.

Οι Άθεοι υποστηρίζουν πως ο Ιησούς Χριστός σκάρωσε μια απάτη με τους μαθητές του και για να την υποστηρίξει…σταυρώθηκε. Για να κερδίσει τι ακριβώς; Ή μήπως δεν σταυρώθηκε, ήταν και οι Ρωμαίοι στο κόλπο; Για ποιο λόγο; Ή μήπως δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά; Ούτε Απόστολοι υπήρξαν; Και καλά πόσο καλοστημένη σκευωρία ήταν ώστε να εκτελούνται Χριστιανοί (ΙΣΤΟΡΙΚΑ αποδεδειγμένο) από τα χρόνια ακόμα που… υποτίθεται δρούσαν οι Απόστολοι;

Εάν κανείς προσπαθήσει να μπει στην λογική τους και γενικά στην λογική κάθε συνωμοσιολόγου θα..τρελαθεί. Επειδή προκειμένου να υποστηρίξουν μια άποψή τους καταλήγουν να βγάζουν όλους τους υπόλοιπους τρελούς. Αμφισβητούν τα πάντα όχι για να υποστηρίξουν, αλλά για να επιβάλλουν το δικό τους συμπέρασμα. Το οποίο στο κάτω-κάτω είναι θέμα πεποίθησης, η πεποίθηση όμως σχηματίζεται βάσει γεγονότων, στοιχείων και δεδομένων. Δε σχηματίζονται όλα αυτά χάριν της πεποίθησης.

Οπότε τις άγιες αυτές ημέρες ας αναθεωρήσουν μερικοί ποιος είναι ο λογικός και ποιος ο φανατισμένος της υπόθεσης. Γιατί από τη μια τα βάζουν με όσους πιστεύουν στο «Φως το Αληθινό», από την άλλη συμπεριφέρονται σαν να το έχουν δει αυτοί και μόνο!

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.