Αντώνης Σαμαράς: «Η υπέρβαση που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεταρρυθμιστική, πατριωτική, δημοκρατική και αξιακή».

Άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής

Εδώ και δεκαετίες πιστεύω στην υπέρβαση! Υπέρβαση σημαίνει: Να ξεπεράσουμε τις παλαιές διαχωριστικές γραμμές, να συγκλίνουμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες του παρελθόντος, σε κοινές –και καινοτόμες– πολιτικές για το μέλλον της χώρας. Oλα αυτά δεν είναι πια, μόνον «όμορφα λόγια»…

Η μεγάλη σύγκλιση έχει ήδη ξεκινήσει! Την περίοδο 2012-14, στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής μας, αρχίσαμε να την κάνουμε πράξη μαζί με πολλούς άλλους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που πίστεψαν κι εκείνοι στην υπέρβαση… Τότε ξαναστήσαμε τη χώρα στα πόδια της και της ξαναδώσαμε το δικαίωμα στην Ελπίδα!

Hταν η περίοδος που η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας εκτοξεύθηκε κατά 41 θέσεις στη διεθνή κατάταξη (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον κόσμο), ενώ ταυτόχρονα η χώρα βελτιωνόταν κατά 25 θέσεις και στη διεθνή κατάταξη κατά της διαφθοράς.

Τα καταφέραμε με τις υπερβάσεις που τολμήσαμε τότε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί και με ένα τμήμα της δημοκρατικής Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ. Και δεν είναι μόνο το έλλειμμα που κόψαμε τότε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες…

• Είναι ότι ξαναφέραμε το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη! Δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα. Πάντως, το κέντρο της Αθήνας καθάρισε τότε…

• Επί δικής μας διακυβέρνησης δεν υπήρχαν καθημερινές εισβολές του «Ρουβίκωνα» σε πρεσβείες, στη Βουλή ή και στο… Πεντάγωνο ακόμα!

• Θωρακίσαμε τα σύνορα από τα οποία δεν πέρναγαν τότε μιλιούνια λαθρομεταναστών. Μειώθηκε τότε δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών στη χώρα. Επί Τσίπρα, αληθινό τσουνάμι σάρωσε την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη! Και σήμερα οι «ροές» αυξάνονται πάλι… Επί δικής μας διακυβέρνησης ο Ερντογάν δεν είχε αυτό το «όπλο» να εκβιάζει την Ελλάδα και να πιέζει την Ευρώπη, όπως τώρα.

• Καταργήσαμε το «άσυλο παρανομίας» στα Πανεπιστήμια.

• Κυνηγήσαμε κάθε είδους ακραίους – από κουκουλοφόρους μέχρι νεοναζί…

• Και –το σπουδαιότερο ίσως– αρχίσαμε να μειώνουμε πραγματικά, τους φόρους και τις εισφορές!

Και τα πετύχαμε όλα αυτά μαζί: κόμματα, που ώς τότε ήμασταν ιστορικά αντίπαλα…

Τότε κάναμε, λοιπόν, τις υπερβάσεις μας. Και κατορθώσαμε τις συγκλίσεις μας. Προσέξτε όμως: Πριν συγκλίνουμε τότε, είχαμε προηγουμένως συγκρουστεί…

Η διαφωνία της Ν.Δ. με το πρώτο μνημόνιο το 2010 δικαιώθηκε απόλυτα στη συνέχεια από τους ίδιους τους δανειστές. Σε όλα τα σημεία: Και στους «λάθος πολλαπλασιαστές» και στο «λάθος μείγμα πολιτικής» και στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Σε όλα!

Κι επειδή τότε διαφωνήσαμε, μπορέσαμε μετά να διαπραγματευθούμε το επόμενο πρόγραμμα, που «έβγαινε» και έφερνε αποτελέσματα.

Αλλά ακόμα και τον καιρό που η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση διαφωνούσε, τολμήσαμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει: ψηφίσαμε περισσότερα νομοσχέδια της κυβέρνησης απ’ όσα έχει ψηφίσει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης! Και σε περικοπές σπατάλης και σε μεταρρυθμίσεις. Κάντε τη σύγκριση με όσα έγιναν αργότερα…

Το σύνθημα πως δήθεν «όλοι ίδιοι είναι» και «όλοι τα ίδια κάνουν» είναι ψέμα. Είναι ο χειρότερος και πιο ισοπεδωτικός λαϊκισμός!

Σήμερα η Ελλάδα υποχωρεί και σε ανταγωνιστικότητα και στη μάχη κατά της διαφθοράς και στις αναπτυξιακές προοπτικές. Παντού! Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει, όχι απλώς το «παλιό», αλλά το χειρότερο από το «παλιό»! Δίνει μάχη οπισθοφυλακών του κρατισμού και του λαϊκισμού για να μην αλλάξει τίποτε.

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ανακόπηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει «πλεονάσματα» από ληξιπρόθεσμα που δεν πληρώνει, φουσκώνοντας το χρέος! Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα 86 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την Τράπεζα της Ελλάδος. Ή 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά Ρέγκλινγκ. Ή 200 δισεκατομμύρια ευρώ κατά Βίζερ…

Τώρα πρέπει να ξανακτίσουμε, στα ερείπια που αφήνει πίσω του. Και να οικοδομήσουμε πάλι τις απαραίτητες συγκλίσεις.

Αλλά δεν πρόκειται να «συγκλίνουμε» όλοι με όλους, αδιακρίτως!

• Με αυτούς που ματαίωσαν τις μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «σύγκλισης».

• Με αυτούς που εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα για να χρηματοδοτήσουν τις προσλήψεις ενός «κομματικού στρατού» στο Δημόσιο, δεν υπάρχει καμία σύγκλιση.

• Με αυτούς που άνοιξαν τα σύνορα, άνοιξαν τις φυλακές και μετέτρεψαν τα πανεπιστήμια ξανά σε κέντρα παρανομίας, τι «σύγκλιση» να κάνεις;

• Με αυτούς που δημιουργούν «τάγματα εφόδου» κουκουλοφόρων, πώς να βρεθεί «σύγκλιση»;

• Με αυτούς που παραβιάζουν το Σύνταγμα, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και να τρομοκρατήσουν δικαστές, δεν υπάρχει καμία «σύγκλιση».

• Με αυτούς που επιχειρούν να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, με «προστατευόμενους» ψευδομάρτυρες, δεν υπάρχει καμία απολύτως «σύγκλιση».

Δεν μπορούν να συγκλίνουν αυτοί που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά, με όσους πασχίζουν να την ξανασύρουν πολύ πίσω.

Υπάρχουν απλές ιδέες που μπορούμε να συγκλίνουμε…

• Χωρίς Πατριωτισμό δεν υπάρχει Φιλελευθερισμός! Δεν υπάρχει έννοια «Ελευθερίας», χωρίς αγάπη για την Πατρίδα. Ούτε μπορείς να απελευθερώσεις τον δυναμισμό που κρύβει η χώρα μέσα της, αν δεν τη σέβεσαι και δεν την πιστεύεις…

• Αλλά και χωρίς φιλελεύθερες ιδέες, δεν υπάρχει πατριωτισμός.

• Οπως χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει δημοκρατία.

• Χωρίς μείωση φόρων πλέον, δεν υπάρχει ανάπτυξη!

• Και χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η χώρα δεν έχει μέλλον…

Οι «εθνομηδενιστές» –όπως τους είπε ο Μίκης Θεοδωράκης– δεν είναι ούτε «φιλελεύθεροι», ούτε «προοδευτικοί», ούτε «μεταρρυθμιστές»…

Η υπέρβαση που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεταρρυθμιστική, πατριωτική, δημοκρατική και αξιακή.

Ολα έχουν ήδη ξεκινήσει, την περίοδο 2012-14. Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Αλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε…

Προσοχή όμως: δεν πρέπει, χτυπώντας όλοι μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργηθεί η ψεύτικη εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δήθεν κόμμα «αντισυστημικό». Δεν είναι! Στην πραγματικότητα είναι το πιο πειθήνιο όργανο ενός συστήματος που χρεοκόπησε. Είναι ο πιο πιστός εκφραστής ενός συστήματος που αργοπεθαίνει.

Δεν πρέπει να τον αναδείξουμε σε «πόλο αντισυσπείρωσης». Πρέπει να τον απομονώσουμε και να τον καταδικάσουμε στη συνείδηση όλης της κοινωνίας.

Αλλά μην κάνετε λάθος: για να υπάρξει αληθινή υπέρβαση και αποτελεσματική σύγκλιση, το παλιό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά! Και οριστικά…

Η υπέρβαση και η σύγκλιση προϋποθέτουν τη σύγκρουση με το παλιό. Στην περίπτωσή μας, τη σύγκρουση με τον κρατισμό και τον λαϊκισμό! Δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ…

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σκέψεις σχετικά με το “Αντώνης Σαμαράς: «Η υπέρβαση που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεταρρυθμιστική, πατριωτική, δημοκρατική και αξιακή».

 • 08/04/2018, 02:55
  Permalink

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ!!!
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!!!
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : ”Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ!!!! ΦΩΝΗ”.! Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ!!! Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ!!!
  Κάθε φορά που εμφανίζεται, ο Πρόεδρός μας, ο ”ΛΟΓΟΣ” ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ!
  Κάθε φορά, Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ, ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ, νά αντέξουμε τήν ΛΑΙΛΑΠΑ τής ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, διότι η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!!!
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ – ΑΡΧΕΣ, τού ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΕΙΝΑΙ οι δικές μας, απόψεις-θέσεις-αρχές, γιαυτό μιλάει” στήν καρδιά μας, ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΕΛΠΙΔΑ.! Γιαυτό καί είναι ο ΗΓΕΤΗΣ τής ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ.! Γιά εμάς τούς ΔΕΞΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ τό ”ΣΤΗΡΙΓΜΑ” ΜΑΣ!!!
  Ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η μοναδική μας, ελπιδα!!! Κι αν γνώριζε, πόση ΔΥΝΑΜΗ μάς δίνει,ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ,κάθε φορά που εμφανίζεται καί μιλάει, τότε σίγουρα θά εμφανιζόταν συχνότερα!

  Σχολιάστε
  • 08/04/2018, 12:55
   Permalink

   Πράγματι ειναι όπως το λες. Όπως το εκφράζεις, όπως αυθόρμητα σου “βγαίνει” Ο Αντώνης Σαμαράς ειναι μια σταθερή δύναμη, μια μεγάλη ΕΛΠΙΔΑ για αυτήν την ξεχαρβαλωμενη χώρα και τους περίεργους κάτοικους. Η μοίρα τον έχει “ταγμένο” τον Σαμαρά ολοκληρωτικά στην Ελλάδα, του έχει δώσει έναν ρόλο για την πατρίδα που πιθανώς και ο ίδιος να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος. Η Ιστορία του επιφυλάσσει κάτι μεγάλο κάτι καλό κάτι ιστορικό. Όσο υπάρχει ο Σαμαράς η ελπίδα παραμένει ζωντανή για αυτήν την χώρα. Ο Θεός ας τον έχει καλά.

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.