Η αξία της Παιδείας

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης

Από την αρχαιότητα το θέμα της παιδείας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το θέμα αυτό δεν συζητιέται μόνο από εκπαιδευτικούς αλλά και από ανθρώπους της πολιτικής, της επιστήμης και πολλοί ακόμα μέχρι και απλοί πολίτες. Δυστυχώς όμως η παιδεία γίνεται υποχείριο πολλών άσχετων με το θέμα. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της παιδείας καταδεικνύει εξ ορισμού τη σημασία της για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης και την ανάγει σε μέγιστη αξία.

Στον πνευματικό τομέα η παιδεία συντελεί στην διεύρυνση των πνευματικών του οριζόντων και μεταδίδει γνώσεις με τις οποίες ο άνθρωπος θα διευρύνει το πνευματικό του υπόβαθρο. Ο άνθρωπος ακόμη μπορεί με την παιδεία να αμυνθεί σε κάθε προσπάθεια της χειραγώγησής του. Επίσης η παιδεία μπορεί να συντελέσει και στον ηθικό τομέα. Το άτομο μέσω της παιδείας μπορεί να γνωρίσει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του και οδηγείται στην αυτογνωσία. Ακόμη καλλιεργούνται οι ηθικές αρετές και επικρατεί η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα.

Η παιδεία συμβάλλει στην ανωτερότητα του ψυχισμού. Ενισχύει την ευαισθησία του ατόμου και καλλιεργεί ψυχικές αρετές. Επιτυγχάνεται ισορροπία στην ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου. Επενεργεί στην υγιή κοινωνικοποίηση δηλαδή στην ομαλή ένταξη του ανθρώπου στην κοινωνία. Περιορίζει τα φαινόμενα της κοινωνικής παθογένειας. Επίσης υποστηρίζει την πάταξη κάθε άνομης συμπεριφοράς. Υποδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας, αλληλεγγύης, ισοτιμίας και αξιοκρατίας.

Πολιτικοποιεί τα άτομα και τους τονίζει την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή. Όσοι πολιτικοί είναι κοινωνοί της παιδείας διακρίνονται για την ιδεολογία τους, το ηθικό τους παράστημα, το σθένος και την μαχητικότητα τους. Η παιδεία ωθεί στην αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ατόμου. Καταπολεμά την τυποποίηση και την αλλοτρίωση της εργασίας. Η αληθινή παιδεία βοηθά το άτομο να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα προστασίας του πλανήτη μας.

Η παιδεία συμβάλλει πολλαπλά στην πολιτιστική δημιουργία προωθώντας τα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Επιδρά στο λειτουργικό συγκερασμό παράδοσης και πολιτιστικού παρόντος δια της επαφής με τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Ενισχύει την εθνική συνείδηση, διαφυλάσσει την εθνική ταυτότητα ενώ ταυτόχρονα διδάσκει τον σεβασμό απέναντι σε όλα τα έθνη του κόσμου. Οδηγεί στην ενότητα των ανθρώπων, στην ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των λαών καθώς στηρίζει τον υγιή διεθνισμό.

Ας καταλάβουν μερικοί που θεωρούν την αξία της παιδείας ασήμαντη ότι είναι λάθος. Πλέον η παιδεία πρέπει να διοικείται από ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν την δυνατότητα να χειριστούν αυτό το κομμάτι και όχι από φίλους του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.