Αυτή την Πέμπτη κρεμάται επί ξύλου ο λαός, απ’ τους Συριζανελίτες!
Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαδιευτικός, Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)
Την Πέμπτη 18 κρεμάται επί ξύλου ο λαός, απτους συριζανελιτες!
Οι μισάνθρωποι πήραν χώρα και πάνε να παραδώσουν τρύπια παράγκα, για όλων των μορφών τα συμφέροντά τους!
Δε θα μιλήσεις; Γιατί; Από μαζοχισμό; Από ενοχές γιατί έφταιξες; Γιατί νομίζεις ότι είσαι φιλοσοφημένος ; Γιατί διορίστηκες; Γιατί περιμένεις να πάρεις κάτι απ αυτούς μαζί με την κάνναβη;
Αν ήταν σαν εσένα οι ήρωες της Επανάστασης, τόσο φοβισμένοι, τόσο κρυφοί για να τα πηγαίνουν καλά με όλους, αν ο Ρήγας δεν έγραφε, ξέρεις πώς θα ήσουν τώρα; Πρόσεχε όμως,μη χάσεις τα όπια του λαού..
Το συριζανελιτικο αγκάθι σου έκανε απόστημα και παίρνεις αντιβιοτικά;
Σε ποια κατηγορία είσαι ; Κοινωνικά εξαρτώμενος; Κομφορμιστής η αντί; Τι λένε οι ειδικοί για σένα που δε μιλάς;
Τι είναι κοινωνική Εξάρτηση;
Το λειτουργικό μοντέλο θεωρεί πως η εξάρτηση είναι ένας απτούς περισσότερο καθοριστικούς παράγοντες των διαδικασιών κοινωνικής επιρροής .Η κοινωνική επιρροή ανταποκρίνεται δηλαδή στην ανάγκη που έχει κάθε άτομο για τους άλλους, ανάγκη που εκφράζεται με χίλιους δυο τρόπους .Ανάγκη <κοινωνικής έγκρισης> που οδηγεί στην προσάρτηση , αλλά και στη βελτίωση της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Ανάγκη <κοινωνικής υποστήριξης>, κυρίως όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας ,αμφιβολίας ως προς την πιστότητα των αισθήσεων μας, έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες μας και στην κρίση μας. Η εξάρτηση κατέχει μια κεντρική θέση στο πορτραίτο που κάνουν οι οπαδοί του κομφορμισμού, πορτραίτο που πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό.Ο I.D Steiner γράφει.
Οι κομφορμιστές χαρακτηρίζονται απτό ευσυνείδητο ,συνεργάσιμο, υπομονετικό ,ειλικρινές και ευέλικτο πνεύμα τους στα πλαίσια της κοινωνικής ζωής. Το άτομο που συμμορφώνεται κοινωνικά είναι μετρημένο, προσεκτικό, υπάκουο, και πάνω από όλα δίνει τεράστια σημασία στη γνώμη των άλλων .Οι κομφορμιστές είναι κατώτεροι στο διανοητικό επίπεδο, το ίδιο όπως είναι και λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό τους, έχουν μικρότερη νευρική αντοχή, είναι λιγότερο εξωστρεφείς ,λιγότερο ρεαλιστές, και με περιορισμένες θεωρητικές ικανότητες. (Steiner, 1966.)
Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον οξύμωρο σχήμα, γιατί παρά το γεγονός ότι η κοινωνική συμμόρφωση θεωρείται αναγκαία (απτό λειτουργικό μοντέλο στις κοινωνικές ομάδες),όσοι επιδεικνύουν μια τέτοια συμπεριφορά δε χαίρουν ιδιαίτερα εκτίμησης , ούτε απτούς συνάνθρωπους τους, αλλά ούτε απτούς κοινωνικούς ψυχολόγους. Αντίθετα ο αντικομφορμισμός, θεωρείται θετικότερος, ένδειξη ελιτίστικης συμπεριφοράς, και πολλές φορές παράδειγμα προς μίμηση. Ο E.P γράφει για τους αντικομφορμιστές Έχουν σε πολύ ψηλό βαθμό εμπιστοσύνη στις αντιλήψεις τους. Νοιώθουν ισχυρότεροι από τους άλλους..
Εξαλείφεται η αβεβαιότητα;
Η σταθερότητα των αξιών ,είναι η μόνη που μπορεί ν ανταπεξέλθει στην αβεβαιότητα του φυσικού κόσμου . Όσο περισσότερο αμφιβάλλει το άτομο για τις γνώμες και τις εκτιμήσεις του, τόσο περισσότερο είναι ευάλωτο στις πιέσεις της κοινωνικής επιρροής . Τα πειραματικά ευρήματα διαψεύδουν την εντύπωση ότι η κοινωνική συμμόρφωση ανταποκρίνεται στην ανάγκη αναζήτηση της βεβαιότητας. Όπως τονίζει ο Δρ. Asch στο πειραματικό του υλικό, μπορεί κάποιος να συμφωνεί με κάτι που είναι λάθος.
Αποσπάσματα από καθηγητή Στάμο Παπαστάμου, εγχειρίδιο κοινωνικής ψυχολογίας.(Οδυσσέας.Αθήνα 1993)}
Τώρα βέβαια αν σε κυβερνούν φασίστες σαν τους συριζανελιτες, και είσαι Δ.Υ, δικαίως έχεις και ένα φόβο να μη σε μεταθέσουν και βάλουν δικούς τους. Όσοι όμως έχουμε την πολυτέλεια να εκφραζόμαστε ελεύθερα, γιατί να μην επηρεάζουμε και τους φοβισμένους; Αυτό γίνεται πάντα μέσα στην ιστορία.
Υπάρχουν φοβισμένοι, ιδιοτελείς, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτοί βλάπτουν τις χώρες! Θέλεις να είσαι απ αυτούς;