Υπάρχει λογική εξήγηση για τη βία;

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός, Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τη βία. Θέλει θεραπεία!

Ακούγονται μερικοί άνθρωποι, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν άτομα που αφαιρούν ζωές με τη βία, γιατί (λένε) έχουν αδικηθεί απτη ζωή! Θέλουν θεραπεία!

Γιατί δεν κοιτάζουν στο παρελθόν, (που είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος, και μέσα στο διάβα των ετών η ανθρωπινή ψυχολογία μένει ίδια); Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, θα σας αναφέρω ένα γνωστό..

Όταν στα Καλάβρυτα σκότωσαν όλους τους άντρες του χωριού, έμειναν μόνες τους μάνες έγκυες με 3-4 παιδιά, μέσα στα άγονα εδάφη και τη μεγάλη φτώχεια. Όπλισαν τα παιδιά τους με σύνεση, με κοινή λογική, με πίστη, με την αλληλεγγύη, και όλοι τους έζησαν ,σπούδασαν, δούλεψαν ,έκαναν οικογένειες, κλπ..Έγιναν χρήσιμα άτομα. Χωρίς ψυχολόγους και χωρίς ψυχίατρους. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πήραν βόμβες να πηγαίνουν να βάζουν και να σκοτώνουν κόσμο, ενώ αδικήθηκαν πραγματικά; Γιατί ήταν νουνεχείς με σταθερές αξίες.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο άνθρωπος βίωνε τη βία μόνο του άμεσου περίγυρού του, ενώ σήμερα παίζουμε ρόλους μέσα στις τραγωδίες της ευρύτερης βίας. Άλλοι γινόμαστε αφύσικα ανασφαλείς και άλλοι αδίστακτα επιθετικοί. Σπέρνουμε τη γη με τάφους, και τις ψυχές μας με φόβο και με τύψεις. Αν δεν ανησυχούμε και δε συμπαρασταθούμε, τότε είμαστε στη δύση της ανθρωπιάς μας!!!

Οι άνθρωποι μέσα στις πολιτισμένες κοινωνίες και πολιτισμούς, έχουν τη δικαιοσύνη να λύνει τις διαφορές, και δε λειτουργούν με τα ένστικτα σήμερα, ακόμα και αν νοιώθουν ότι αδικούνται.. Όταν κάτι δεν πάει καλά με το νευρικό τους σύστημα, σπεύδουν για θεραπεία. Μέσα σε όλες τις θρησκείες και όλους τους πολιτισμούς, υπάρχουν άνθρωποι χαμηλής πνευματικότητας(που είναι και αυτό που λέμε καλή ψυχή μέσα), μέτριας πνευματικότητας και ψηλής πνευματικότητας. Για να υπάρχει ποικιλία και κατάσταση ισορροπίας..Ο ώριμος άνθρωπος δεν ισοπεδώνει ποτέ αλλά εφαρμόζει το κατά περίπτωση, και εξετάζει εφαρμόζοντας τη δικαιοσύνη που μέσα στην ιστορία έχει μεταβληθεί.

Ξεκίνησε όχι ως εκδίκαση, αλλά ως εκδίκηση-οφθαλμόν αντί οφθαλμού-.

Ο άνθρωπος όμως με την άνοδο του πνευματικού του επιπέδου, θεώρησε, ότι ακόμα και η ποινή σήμερα πρέπει να εμπεριέχει ανθρωπισμό και σωφροσύνη. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκαν Έλληνες και Ρωμαίοι νομοθέτες ανθρωπιστές στην Αναγέννηση, και Διαφωτιστές αργότερα. Σήμερα έχουμε τις νομοπαρασκευαστικές.

Σήμερα η δικαιοσύνη εξετάζει σε κάθε αδίκημα κίνητρα, συνθήκες ,συνειδήσεις, το ήθος τους, το πάθος τους, το παρελθόν τους. Έχει πολλές διατάξεις γεμάτες εξαιρέσεις έκδοτες σε εξαπατήσεις. Θυμίζει βέβαια σοφία όταν οι λειτουργοί της ερμηνεύουν το πνεύμα των νόμων, και σοφιστεία όταν ξεπέφτουν στο γράμμα των νόμων.

Όταν λειτουργεί σωστά καταργεί την εκμετάλλευση, και επιβάλλει ισότητα ευκαιριών ανάμεσα σε όλους. Μεταγγίζει την εντιμότητα από τη συνείδηση στη συνύπαρξη των ανθρώπων, από τη ψυχή στη ζωή ,οριοθετεί την ελευθερία ώστε να μη γίνει ασυδοσία. Καθορίζει την ισορροπία ανάμεσα σε δικαιώματα και ευθύνες, προσφορές και απολαβές. Επιλύει διαφορές, εξομαλύνει σχέσεις, ρυθμίζει διεκδικήσεις. Αναστέλλει και απαγορεύει τη κατάχρηση εξουσίας, και την τρομοκρατία

Δηλώνει τι οφείλει ο καθένας στην πολιτεία, και η πολιτεία σε όλους. Έτσι προλαβαίνει την αυταρχία, την αναρχία, την πολιορκία της δημοκρατίας από άκρα. Κατοχυρώνει δικαιώματα πολιτικά!

Πρέπει να επιδιώκουμε όλοι οι πολίτες με τη σωστή ψήφο μας στις εκλογές, να λειτουργεί δημοκρατικά και δίκαια το κράτος και όχι αυταρχικά όπως τώρα, να μη βάζει δυσβάστακτους φόρους για να κάνει διορισμούς στους δικούς τους, γιατί αυτό είναι φασισμός. Τώρα μας ασκείται μια ψυχική και πνευματική βία. Τι πρέπει να κάνουμε; Να βάλουμε τη λογική μας,να δουν το λάθος που έκαναν μερικοί αχάριστοι και αγνώμονες, να βγάλουν τις πρόκες απτα κρανία τους, ν αποκτήσουν γνώσεις που δεν έχουν.

Αν είχαν τις γνώσεις, θα έβλεπαν την καταστροφή που φέρνουν ψηφίζοντας αδαείς, και άπειρους, που επιδιώκουν να εφαρμόσουν ένα σύστημα που απέτυχε παγκοσμίως.(Οι ίδιοι βέβαια που έφεραν τους τσιπροκαμενους, στα παιδιά τους δεν θα έπαιρναν πρωτοετείς φοιτητές ιατρικής να κάνουν επέμβαση. Το λέγαμε και τότε..) Για τη χώρα φέρθηκαν επιπόλαια, ανώριμα, συμφεροντολογικά… στενόμυαλα.. αστόχαστα.. με άγνοια.. κινδύνου! (σαν τα παιδιά που τρέχουν με τ αυτοκίνητα στους δρόμους. Τώρα όμως μας σκοτώνουν όλους)!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.