Υπάρχει ελπίδα

Γράφει ο Γεώργιος Στάμος, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πύργου

Έχουν συμπληρωθεί 2 καταστροφικά χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια περίοδος ψεμμάτων, παλινωδιών και ισοπέδωσης της Ελλάδας. Μια περίοδος αγριευτική που το μέλλων φαίνεται ζοφερό ,χωρίς καμία ηλιαχτίδα ελπίδας. Ζούμε καθημερινά με το άγχος για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση,τι θα περιλαμβάνει το Μνημόνιο 4-ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας,αν η αντιπολίτευση έχει πειστικό αφήγημα εξόδου από την κρίση και για το αν ο μεγαλοδύναμος θα μας σώσει τελικά από αυτούς τους επικίνδυνους που μας κυβερνούν. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι στατική κάθε χειρότερο σενάριο είναι πιθανό.

Είναι χρήσιμο βέβαια να σημειώσει κανείς ότι παρότι το 2015 με το 2017 μοιάζουν πάρα πολύ υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να λέει συνεχώς ψέμματα γιατί ,ήταν άφθαρτος και αντιμνημονιακός. Τώρα όμως έχει απέναντι του όλην την κοινωνία και τα ψέμματα του δεν παραπλανούν αλλά κοστίζουν. Κοστίζουν στην καθημερινή ζωή όλων των Ελλήνων. Κοστίζουν στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα που υφίσταται έναν φρικτό αργό θάνατο με πολλαπλασιασμό των λουκέτων και κάθε μέρα μια προς μια επιχείρηση φεύγουν για την Βουλγαρία ,στην ροή κεφαλαίων με αυτό το πραγματικό δηλητήριο που πίνει η πραγματική οικονομία με τα capital controls >που δεν ξέρουμε για πόσο θα κρατήσουν, στην παραγωγή,στις επενδύσεις που δεν υπάρχουν,στις ιδιωτικοποίησεις που ναι μεν γίνονται αλλά με αντίτιμο κοψοχρονιάς και ξεπουλήματος και στην ασφυκτική φορολογία που αυξάνεται και παγώνει οποιαδήποτε πτυχή της οικονομίας.Κατάντησε η Ελλάδα να ζητάει συνεχώς να πάρει την δόση της για να ζήσει και να δίνει τα πάντα.Και το χειρότερο είναι ότι παρότι δίνει τα πάντα αυτά πέφτουν στο κενό γιατί χρειάζονται περισσότερα. Ο λόγος για όποιον ξέρει λίγα οικονομικά είναι πασιφανής. Γιατί Μνημόνιο και μεγάλο κράτος δεν πάνε μαζί. Ή μάλλον για να το θέσουμε ακόμα πιο σαφές, ΣΥΡΙΖΑ και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις δεν πάνε μαζί. Κάθε φορά ακούμε από τα χείλη του Τσακαλώτου ως επιτυχία μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ξεχνά όμως να πει στον κόσμο ότι όταν μειώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα η μείωση τους αποτελεί ένα κενό για την πληρωμή των τόκων άρα σε αναγκαστικό δανεισμό που αυξάνει το χρέος. Αυτό που φαίνεται τόσο απλό στα δικά μας μάτια δηλαδή μείωση κρατικών δαπανών,ιδιωτικοποιήσεις ΣΩΣΤΕΣ, απελευθέρωση της αγοράς και του εμπορίου,μείωση των φορολογικών συντελεστών για τόνωση των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας,κλίμα που θα έλκει επενδύσεις, με λίγα λόγια σταθερότητα, προοπτική και μια άλλη πολιτική με ανάπτυξη της οικονομίας μας. Μια πολιτική που θα μας βγάλει ξανά από την νόσο των ελλειμμάτων και της ύφεσης,ένα φάρμακο που θα γιατρέψει την ασθένεια της υψηλής ανεργίας που αυξάνεται ξανά με ταχείς ρυθμούς λόγω ακριβώς της αδράνειας της οικονομίας. Μόνον τότε θα αναθαρρήσουμε και θα ξεφύγουμε από τον αναγκαστικό δανεισμό και τα Μνημόνια.

Αλλά ακόμα, όλο αυτό το στημένο κακοπαιγμένο θέατρο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιφέρει σοβαρούς κίνδυνους και στην αξιοπιστία και την ασφάλεια της πατρίδας μας. Αυτό που ξόρκιζε η κυβέρνηση μας,αυτό που οι Ευρωπαίοι τα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά δεν ξεστόμιζαν, η λέξη GREXITακούγεται καθημερινά στον ευρωπαϊκό διεθνή τύπο. Πολλοί το παίρνουν αψήφιστα. Ίσως και το κλίμα που καλλιεργείται σε όλην την Ευρώπη, ίσως και η ολοκληρωτική,τρομοκρατική στάση της Γερμανίας απέναντι στην υπόλοιπη Ένωση και περισσότερο ίσως σε εμάς, όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρχει αυτή η αγανάκτηση στον Ελληνικό λαό. Πρέπει όμως καθαρά,χωρίς περιστροφές να πληροφορηθεί ο κόσμος ότι μια βίαιη έξοδος από την Ευρωζώνη και το ευρώ αυτήν την περίοδο, περικλείει σοβαρές συνέπειες στο συνάλλαγμα της χώρας στις εισαγωγές σε οτιδήποτε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετατροπή της χώρας μας σε “Κούβα των Βαλκανίων” και σε μια λεηλασία του εθνικού μας πλούτου. Οδηγεί ουσιαστικά σε νέα χειρότερα Μνημόνια άλλης μορφής και φυσικά σε τριπλασιασμό ίσως του ελληνικού εξωτερικού χρέους. Αν η Ελλάδα ήταν αυτάρκης σε όλους τους τομείς της όπως η Μεγάλη Βρετανία τότε θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις,αν και πάντα μια έξοδος από την Ευρώπη όσο ισχυρός και να είσαι είναι περίπλοκη. Επίσης, η ασφάλεια των πολιτών μέρα με την ημέρα τίθεται σε κίνδυνο από την κατάληψη λαθρομεταναστών-προσφύγων σε κάθε μέρος της επικράτειας, και κυρίως στα νησιά μας, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τον τουρισμό, έναν τομέα στον οποίον η Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια”.Το “κάλεσμα” του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το σημερινό πρόβλημα που έχει γίνει μη βιώσιμο για την Ελλάδα δύσκολα μεταβάλλεται. Κατηγορούσαν τους προηγούμενους κακούς Σαμαρά και Δένδια, ότι με τα κέντρα κράτησης επιδεικνύουν ξενοφοβική και αυταρχική στάση απέναντι στους πρόσφυγες την ώρα που στην Ελλάδα τότε οι εισροές ήταν ελάχιστες, όταν μάλιστα ο πόλεμος ήταν σε μεγαλύτερη ένταση στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Τώρα που η Ελλάδα έχει γίνει ένα τεράστιο χοτ-σποτ με πάνω από 1 εκατομμύριο ξένους και είμαστε ο περίγελος όλου του κόσμου, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται με κομπορρημοσύνη ότι έλυσε το πρόβλημα ανοίγοντας άλλες 10 Αμυγδαλέζες.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία για την Παιδεία και την πρωτοφανή απειλή που υπάρχει στο να δημιουργηθεί μία κοινωνία χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Σε καμία χώρα του Δυτικού Κόσμου δεν μπορεί ο Υπουργός Παιδείας να συμπεριφέρεται με τέτοια προκλητικότητα απέναντι στην αριστεία και την αξιοκρατία και μάλιστα σε πιο έντονο ύφος από τον προκάτοχο του. Δεν μπορεί ο Υπουργός Παιδείας να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στο έτος 2017 την μείωση του κονδυλίου για την Παιδεία,άσχετα αν μεσοσταθμικά υπόσχεται ότι θα καλυφθεί. Η Παιδεία είναι πυλώνας για την Ελλάδα από όλες της έννοιες και ένα εθνικό κεκτημένο το οποίο δεν πρέπει να απωλέσουμε. Στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση του επιπέδου της Παιδείας ώστε οι Έλληνες να μην φεύγουν για το εξωτερικό και αυτοί που μένουν εδώ να μην απογοητεύονται. Μακράν η Ελλάδα ήταν η χώρα “εφευρέτης” του πολιτισμού και της διανόησης. Δεν θα το ξεχάσουμε επειδή μερικοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε με τις ιδεοληψίες τους.

Η Πατρίδα κινδυνεύει .Μοναδική λύση είναι η απομάκρυνση αυτών που ποντάρουν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Από οποιαδήποτε πολιτική πλευρά και αν προέρχονται. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι θα γίνουν εκλογές βραχυπρόθεσμα και ας τις ζητάει κάθε μέρα η ΝΔ (ορθά), αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση δύσκολα θα συνεχίσει να σηκώνει το βάρος των προβλημάτων που η ίδια προκάλεσε. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, η Ελλάδα με μιαν άλλη κυβέρνηση των φιλελεύθερων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που θα τολμήσουν την υπέρβαση,θα επανέλθει στην κατάσταση που την άφησε ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό όμως απαιτεί σκληρή δουλεία και από αυτό το μέτωπο της οριστικής εξαφάνισης του λαϊκισμού και της Αριστεράς δεν πρέπει να λείπει κανείς.

2 σκέψεις σχετικά με το “Υπάρχει ελπίδα

 • 16/02/2017, 15:25
  Permalink

  Εξαιρετικο αρθρο αλλα πως η ΝΔ θα πεισει οτι εχει την ικανοτητα να κανει οσα λες?

  Σχολιάστε
 • 16/02/2017, 16:17
  Permalink

  Πρωτα απ ολα μπραβο στον αρθρογραφο που παρ ολο το νεαρον της ηλικιας του (αφου ειναι προεδρος οννεδ) μπορει και γραφει τοσο αναλυτικα και εμπεριστατωμενα.Χρειαζεται τετοιους νεους και η νδ και η πατριδα μας,γιατι απλα αυτοι ειναι το μελλον μας.Γραφει σκληρες αληθειες,αναλυει απολυτα το χαος που επικρατει στην χωρα μας,αποδεικνυει το δικιο της κυβερνησης ΑΣ,αλλα φοβαμαι οτι τα ονειρα μας για καλλιτερες μερες ολο και απομακρυνονται.Βεβαια η νεα γενια εχει δικαιωμα περισσοτερο στην ελπιδα,αλλα και υποχρεωση στο να την κυνηγησει και να την υλοποιησει.Ευχομαι να διαβασουμε και απο αλλους νεους τις θεσεις τους και τις αποψεις τους σχετικα με τα προβληματα της πατριδας μας που τοσα χρονια την ταλανιζουν.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.