Το μυστικό σχέδιο για το χρέος
Γράφει ο Αγκιτάτορας,
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό για θεσμική παρέμβαση στο θέμα του χρέους.
Όχι δεν αναφερόμαστε στις πολυαναμενόμενες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που θα μειώσουν σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ειδικά μετά το 2022. Άλλη είναι η απαίτηση των δανειστών.
Προετοιμάζονται να περάσουν συνταγματική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει τον δανεισμό πέρα από ένα όριο. Να υπάρχει δηλαδή ένας επίσημος κόφτης, αντίστοιχος αυτού των ΗΠΑ όπου χρειάστηκε να φθάσουν στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας για να περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων η αύξηση του.
Θεωρητικά ακούγεται ως μια χρήσιμη επιλογή που θα αποτρέπει τους εκάστοτε κυβερνώντες από τον λαϊκισμό του εύκολου δανεισμού χωρίς αίσθηση των μελλοντικών συνεπειών. Όμως όπως ακριβώς θα συνέβαινε και με το απαράβατο συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που δεν θα επέτρεπε ούτε τον ελάχιστο κρατικό ελιγμό σε μια απρόσμενη περίοδο κρίσης, έτσι και το όποιο θεσμικά επιβαλλόμενο επίπεδο χρέους, – πέρα από το δεδομένο Ευρωπαϊκό όριο του 60% που κανείς δεν τηρεί πλέον -, θα λειτουργούσε ως βραχνάς σε στιγμές οικονομικής δυσπραγίας όπου στοχευμένες και προσεκτικές κινήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόσκαιρο μαξιλάρι αποφόρτισης εφόσον τα ποσά χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι στοχεύουν να ενισχύσουν αυτές τις δράσεις, όπως πχ το πακέτο Γιούνκερ και να τις αφήσουν εκτός εθνικού χρέους. Αλλιώς μια αρχικά θετική ιδέα μπορεί υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες συνθήκες να μετατραπεί σε λαιμητόμος…