“Συναγερμός” στην Θράκη

Γράφει ο Σπαρτιάτης 

Η περιοχή της δυτικής Θράκης είναι μακράν η νούμερο ένα περιοχή της χώρας μας σε επικινδυνότητα, μαζί ίσως με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κι αυτό γιατί πέρα από τη θέση της στα σύνορα με την Τουρκία στα εδάφη της υπάρχει μια ισχυρή θρησκευτική μειονότητα μουσουλμάνων, που λόγω θρησκευτικής σύνδεσης με την Τουρκία καθίσταται εκ των πραγμάτων επίφοβη και με την ισχυρή της παρουσία δίνει στους γείτονες τη δυνατότητα διπλωματικών και όχι μόνο παιχνιδιών.

Εδώ και δεκαετίες το πολιτικό παιχνίδι στην δυτική Θράκη παίζεται μεταξύ άλλων στο ποιος θα μπορέσει να προσεγγίσει καλύτερα τη μειονότητα. Αυτό είναι αναγκαίο τόσο για λόγους εκλογικούς, αφού υπάρχουν περιοχές ολόκληρες που το αποτέλεσμα κρίνεται αποκλειστικά από τη μειονότητα, όσο και για λόγους εθνικούς, καθώς η προσέγγιση και ο έλεγχος της μειονότητας από τα ελληνικά κόμματα αποτρέπει κάτι ανάλογο από την πλευρά των Τούρκων. Αν δε θέλουμε οι Τούρκοι να παίζουν παιχνίδια στην περιοχή πρέπει να έχουμε κοντά τη μειονότητα και να φροντίζουμε για την απομόνωση ακραίων κι αντεθνικών στοιχείων εντός της.

Μέχρι εδώ καλά. Όταν όμως η προσέγγιση της μειονότητας παύει να λαμβάνει υπόψη τους εθνικούς λόγους και περιορίζεται στο εκλογικό όφελος δεν καταλήγει απλά εθνικά επιζήμια αλλά παίζει και το παιχνίδι των Τούρκων. Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη φωτογραφία του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναπαριστά το σήμα των Γκρίζων Λύκων μαζί με άλλο σύμβουλο που κατά δήλωσή του ανήκει εκεί. Η προσέγγιση της μειονότητας υποτίθεται πως στοχεύει στην απομόνωση των ακραίων στοιχείων, όχι στη στήριξή τους! Οι εν λόγω σύμβουλοι προέρχονται αμφότεροι από την παράταξη ‘Κοινωνική Συμμαχία’, που το 2010 υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Το 2014 όπως οι περισσότεροι πρώην πράσινοι συνδυασμοί αποσυνδέθηκε από το κόμμα και θέλησε να παρουσιάσει πιο τοπικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και μεγαλύτερη προσέγγιση στη μειονότητα, και όπως φαίνεται κατάφεραν να διεισδύσουν ακραία στοιχεία δίνοντας ψήφους σε αντιπαροχή. Τι νόημα έχει όμως να επιδιώκεις απομόνωση αυτών αν είναι να τους βοηθάς να εκλεγούν;

Δεν είναι το πρώτο παιχνίδι που παίζεται με την περιοχή. Πρόσφατη είναι η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου 2015, όταν για πρώτη φορά ο νομός Ροδόπης δεν εξέλεξε Χριστιανό βουλευτή! Τα δε αποτελέσματα στην περιοχή έδειξαν ότι η μειονότητα κινήθηκε πολύ συντονισμένα στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα μουσουλμάνων υποψηφίων του! Δυστυχώς τα δείγματα απλά επιβεβαιώνουν ότι το παιχνίδι στην περιοχή έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Το περιστατικό με τους δύο οπαδούς των Γκρίζων Λύκων στο περιφερειακό συμβούλιο αποκτά επιπλέον επικινδυνότητα αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή οι Γκρίζοι Λύκοι είναι οι βασικότεροι σύμμαχοι του Ερντογάν στην προσπάθεια του για συνταγματική αναθεώρηση. Τον βοήθησαν στη Βουλή, τον στηρίζουν στο δημοψήφισμα. Και απ’ ο, τι φαίνεται η χρυσή τομή στις σχέσεις τους είναι η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Συμμάχησαν με σκοπό να επιτύχουν κέρδη προς δυσμάς. Και η παρουσία τους στο περιφερειακό συμβούλιο της νούμερο ένα σε επικινδυνότητα περιοχής της χώρας κρούει έντονο τον κώδωνα του κινδύνου.

Η παράταξη των δύο συμβούλων οφείλει να καταδικάσει το περιστατικό και να λάβει βαρύτατα μέτρα εναντίον τους. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συγχρονιστεί με τις ενέργειες Ευρωπαίων εταίρων που δεν επιτρέπουν στον Ερντογάν προεκλογική εκστρατεία υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης αντί να τον αφήνει να παίζει παιχνίδια στη Θράκη με το πρόσχημα του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Και τέλος καλό θα ήταν οι πολιτικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση να είναι πιο προσεκτικοί στον τρόπο που προσεγγίζουν τη μειονότητα. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.