Σας ευχαριστούμε και αντίο…

Γράφει η Μάνια Κρητικού

Στις 29/03/17 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ το άρθρο 50 περί αποχώρησης ενός μέλους της Ένωσης.Η Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστοποίησε επισήμως στην ΕΕ ότι επιθυμεί “σύμφωνα με την βούληση του λαού” να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μικρή παρένθεση… Αν ήμουν Βρετανίδα, και μόνο βλέποντας ποιοι πανηγυρίζουν με αυτή την εξέλιξη θα ανησυχούσα… Κλείνει η παρένθεση.

Πολλά έχουν ακουστεί, ακόμα περισσότερα έχουν γραφτεί και πολλά θα ακολουθήσουν τα επόμενα 2 έτη κατά την διάρκεια των οποίων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας/Ην. Βασιλείου.

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς και χωρίς νόημα να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τα επιμέρους θέματα που θα εξεταστούν από ειδικούς των δύο μερών επιστημονικά και υπεύθυνα.
Είναι άλλωστε δεδομένο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι το 2019 οπότε και θα οριστικοποιηθεί η αποχώρηση.
Τίποτα;… ή όλα;…

Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες αντιδράσεις που θεωρώ πολύ δύσκολο να κοπάσουν και ίσως να έχουν άσχημη κατάληξη.

Η Σκωτία άμεσα αποφάσισε και κατέθεσε αίτημα για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από την Μ. Βρετανία/Ην. Βασίλειο.
Λογικό, αφού βασική παράμετρος της απόφασής τους την πρώτη φορά ήταν η παραμονή τους στην ΕΕ μέσω της παραμονής τους στην Μ. Βρετανία/Ην. Βασίλειο.

Η Β. Ιρλανδία φαίνεται έτοιμη να βάλει στην άκρη ακόμα και τις “αιώνιες” θρησκευτικές διαφορές της με την Ν. Ιρλανδία και ψέλλισε κάτι για ένωση της νήσου σε ένα κράτος.

Ακόμα και στο Γιβραλτάρ άρχισαν οι αντιδράσεις για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ μέσω, πιθανότατα, της Ισπανίας.

Άγνωστο ποιος θα ακολουθήσει…

Δεν ξέρω κατά πόσον τα είχαν σκεφτεί όλα αυτά στην Μ. Βρετανία/Ην. Βασίλειο, αλλά είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να καταλήξουν απλά…  Αγγλία!

Και το κυριότερο : η “Αγγλία” δεν θα έχει την ίδια γεωστρατηγική και οικονομική ισχύ καθώς μεγάλο μέρος αυτής (πετρέλαια, στρατιωτικές βάσεις,κλπ) βρίσκονται στην Σκωτία.

Το θέμα με την έξοδο μίας χώρας από την ΕΕ είναι ένα…

Η χώρα που αποφάσισε να αποχωρήσει πρώτη από την ΕΕ, όπως κι αν λέγεται σήμερα ή στο μέλλον, θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν!
Για το καλό όλων των λαών της Ευρώπης, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική ένωση τύπου Ελβετικών καντονιών ή Αμερικανικών πολιτειών ώστε να ενδυναμώσει τους δεσμούς της και όχι να ανοίξει την πόρτα στην κόλαση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.