Με απλή, κοινή λογική…

Γράφει η Μάνια Κρητικού

Ανέκαθεν ήμουν οπαδός και υπέρμαχος της απλή κοινής λογικής.

Όχι μόνο γιατί είναι “απλή”, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις ή πολλή σκέψη.
Όχι μόνο γιατί είναι “κοινή”, άρα εύκολα αναγνωρίσιμη από όλους και κοινό κτήμα για όλους.
Αλλά -κυρίως- γιατί είναι αυτό που λέει… “λογική”!

Μόνο που τα τελευταία χρόνια τείνει να εκλείψει.

Το απλό έχει γίνει πολύπλοκο.
Το κοινό έχει γίνει δυσεύρετο.
Και η λογική έχει αντικατασταθεί από τον απόλυτο παραλογισμό.

Σε κάποια παλαιότερη, αλλά όχι πολύ μακρινή εποχή, όλοι θα είχαν ήδη καταλάβει με την απλή κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει πχ “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς”.

Όλοι θα είχαν καταλάβει ότι οι σημερινοί μας κυβερνώντες είναι πολύ χειρότεροι από όλους τους προηγούμενους, τουλάχιστον στην μεταπολιτευτική περίοδο.

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, χρόνια οικονομικής κρίσης, κατάφεραν (ή μάλλον… τόλμησαν!) να διορίσουν στο δημόσιο συγγενείς, συντρόφους, φίλους και “συναγωνιστές”, δημιουργώντας έναν κρατικό/κομματικό στρατό σιτιζόμενο από όλους εμάς.

Κάποιοι όμως είναι διατεθειμένοι να τους δικαιολογήσουν με την γνωστή ατάκα “γιατί οι άλλοι ήταν καλύτεροι;”.
Προσθέτουν και το κλασσικό απόφθεγμα για “τα μπλε και τα πράσινα παιδιά” και ουδείς αναρωτιέται πως και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνώντων ήταν ανέκαθεν σιτιζόμενοι από το δημόσιο, ήδη από την εποχή των μπλε και πράσινων καφενείων.

Σε αυτή την παλαιότερη, αλλά όχι μακρινή εποχή, εύκολα θα είχαν καταλάβει όλοι, με την απλή κοινή λογική, ότι δεν μας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας πια.

Ότι δεν είναι αξιοπρεπές να εκφωνείς επικήδειο για τον γελοίο, στυγνό δικτάτορα Κάστρο, ούτε να χαλαρώνεις στην πολυθρόνα σου όταν υποδέχεσαι τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Πόσο μάλλον όταν είσαι πρωθυπουργός!

Θα είχαν καταλάβει επίσης ότι δεν έχει καμία σχέση με αξιοπρέπεια, η “επανάσταση” του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας όταν βρίζει τους “ανόητους τεχνοκράτες” και δηλώνει με στόμφο ότι “το πλεόνασμά μας είναι δικό μας και κανένας δεν θα μας επιβάλει τι θα το κάνουμε”, από την στιγμή που στο εξωτερικό ζητάει ταπεινά συγνώμη και κάθε του διαπραγμάτευση μας στοιχίζει όλο και κάτι παραπάνω.

Γελάει ο κόσμος μαζί μας κι εμείς νομίζουμε ότι μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν.
Κάτι σαν τον “μπούλη” στην Νίσυρο.

Με την απλή κοινή λογική κάποιας άλλης, όχι πολύ μακρινής εποχής, θα έπρεπε όλοι να έχουν πια αγανακτήσει με τα ψέματα, τα σκάνδαλα και τις αυταπάτες, κι όμως το “γιατί οι άλλοι ήταν καλύτεροι;” ακούγεται ακόμα.
Άσε πια το “όλοι ίδιοι είναι”.

Επειδή εσύ, αγαπητέ ψηφοφόρε, δεν έχεις κριτική σκέψη και αρνείσαι να σκεφτείς ακόμα και με την απλή κοινή λογική όπως παλαιότερα, δεν σημαίνει ότι είναι όλοι ίδιοι!

Δυστυχώς τα παραδείγματα έλλειψης απλής κοινής λογικής (έστω κι αν αυτή είναι μίας άλλης, όχι πολύ μακρινής, εποχής) είναι πολλά και καθημερινά.

Κι όμως, εγώ επιμένω και θα επιμένω κι ας με πείτε… ρομαντική (για να είμαστε ευγενικοί!)

Last point λοιπόν…
Με άποψη… και απλή κοινή λογική… μέχρι τέλους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.