Κι άλλος έντιμος συμβιβασμός στα… τέσσερα, Αλέξη;

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Η σημειολογία είχε και θα έχει τεράστια σημασία στην πολιτική. Ο Τσίπρας ήρθε για δεύτερη φορά στην Βουλή με βασικό επιχείρημα τον “έντιμο συμβιβασμό”. Χωρίς πολλές εξηγήσεις και λεπτομέρειες, με όπλο τον “καθρέφτη” των μέτρων όπως τον περιέγραψαν τις προηγούμενες μέρες ο Παππάς κι ο Τσακαλώτος επιχείρησε να πείσει πρωτίστως τους βουλευτές του και μετά την κοινωνία, ότι κατήγαγε μια ακόμη εθνική νίκη!

Μετά την περιβόητη 17ώρη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015 όπου το κρέας ονομάστηκε ψάρι και τα 9 δισ. μέτρων αντί του 1-1,5 δισ. του ακόμη πιο περιβόητου email Χαρδούβελη, αυτή τη φορά το σενάριο στηρίζονταν στη λογική του… τέλους της λιτότητας. Βέβαια στην πορεία αναφέρονταν στις επιμέρους επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την μείωση του αφορολόγητου και τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Το 2015 το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι επιτύχαμε να μειώσουμε τους στόχους για τα πλεονάσματα. Μόνο που δεν ολοκλήρωναν την σκέψη τους αναφερόμενοι στον πραγματικό λόγο της μείωσης που δεν ήταν άλλος από την παρατεταμένη επιστροφή στην ύφεση που βύθισε τα δημόσια έσοδα.

Το 2017 η κυβερνητική μυθοπλασία περιλαμβάνει τα αντίμετρα που θα αποσοβήσουν τις επιπτώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων. Μόνο που κι αυτή τη φορά ειπώνεται η μισή αλήθεια.

Έστω ότι επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα δύσκολο με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις, και υπάρξουν κάποια επιλεκτικά μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Η άμεση συμπίεση των εισοδημάτων επιβαρύνει την καταναλωτική ψυχολογία άρα και το γενικότερο κλίμα στην αγορά.

Ειδικά όταν είναι σίγουρο ότι και πάλι θα επιβαρυνθεί ο στυλοβάτης της κατανάλωσης, η μεσαία τάξη. Κι αυτή η αρνητική αίσθηση ανασφάλειας δεν αντιστρέφεται με μεταγενέστερη μικρή ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα που το πρώτο που θα κάνουν είναι μια καλύτερη διαχείριση των χρεών τους.

Μάλλον για παραμονή στα… τέσσερα, παρά για έντιμος συμβιβασμός φαντάζει όλο αυτό, Αλέξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.