Η σημασία της επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου στη Σαουδική Αραβία

Γράρει η Εύα Ι. Κουλουριώτη, πολιτική αναλύτρια ειδική στη Μέση Ανατολή

Φαίνεται ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση της κρίσης της χώρας μπορεί να προέλθει από οδούς διαφορετικές από αυτές που βαδίζει μέχρι τώρα. Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύουν τα πρόσφατα βήματα που έκανε. Πρώτο βήμα, η κατ’αρχήν συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στη χώρα και δεύτερο, η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συνοδευόμενου, μάλιστα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πολυμελή αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο πρέσβυς του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα κ. Ibrahim Baitalmal. Η επίσκεψη του Έλληνα προέδρου στην Σαουδική Αραβία μπορεί να εκληφθεί ως υποβάθμιση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς η άνοδός του στην εξουσία περιέπλεξε τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε η πίεση που του ασκείται άρχισε να αποφέρει καρπούς.

Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στη Σαουδική Αραβία ήρθε μετά από επίσημη πρόσκληση του βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud. Ωστόσο, ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε έχει διπλή ανάγνωση. Η πρώτη είναι ότι η επίσκεψη έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία υπέγραψε πολλές οικονομικές και τουριστικές συμφωνίες. Κάποιοι είδαν την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου ως μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες οικονομικές και διπλωματικές γέφυρες και να μετριάσει τις παλιές εντάσεις με την Τουρκία, αξιοποιώντας το Βασίλειο ως διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών. Μια άλλη ανάγνωση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, πιεζόμενη από την Ε.Ε. αναγκάζεται να επαναξιολογήσει τις ανάγκες και τις διεθνείς σχέσεις της. Και οι δύο ερμηνείες είναι σωστές.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις δηλώσεις του στα αραβικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην αντίθεσή του στις παρεμβάσεις τρίτων χωρών στις υποθέσεις ενός άλλου κράτους. Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα για την παρέμβαση του Ιράν στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, είναι ένα μήνυμα προς το ιρανικό λόμπυ που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εργάστηκε σκληρά για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας. Τέλος, είναι ένα μήνυμα προς την Σαουδική Αραβία και στα κράτη του Κόλπου ότι η Ελλάδα θα είναι με το μέρος τους και όχι με την αντίπαλη πλευρά του Ιράν, της τρομοκρατικής Hezbollah και του εγκληματικού καθεστώτος Assad.

Σε επικοινωνία μου με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, τον ρώτησα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου και για το πώς βλέπει το Βασίλειο την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Μου τόνισε ότι η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ήταν η υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών. Τόνισε, επίσης, ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζει τον ελληνικό λαό με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση για την ιστορία του και θεωρεί ότι, από τους λαούς της Ευρώπης, είναι πιο κοντά στους Άραβες. Το Βασίλειο θα στηρίξει την Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης του τουρισμού και της αύξησης των επενδύσεων. Επίσης, θα αυξήσει το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στην τεχνολογία και την ανάπτυξη. Στις συζητήσεις, τέλος, δόθηκε έμφαση στη διμερή συνεργασία σε σχέση με την αμυντική βιομηχανία.

Είναι γνωστό ότι οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και παραμένουν κυρίαρχες. Η τοποθεσία, όμως, της Ελλάδας κοντά στην περιοχή του Κόλπου και σε χώρες με ανοικτή οικονομία είναι ένα ατού που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδό της από την κρίση.

Σε αντίθεση με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουκρανία λίγες ημέρες πριν, η επίσκεψη του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ουκρανική κρίση έχει περιπλέξει τις σχέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Ρωσία. Η επίσκεψη Τσίπρα στην Ουκρανία θα μπορούσε να παρερμηνευθεί από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Οι σχέσεις της Ελλάδας με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου είναι καλές. Είναι, λοιπόν, μεγάλο λάθος να επιβαρύνεται η εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους με επιλογές που θα δημιουργήσουν πιέσεις είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε ρωσσικό επίπεδο.

Η περιοχή μας βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης των χαρτιών, ειδικά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Ελλάδα επηρεάζεται τόσο από τις θετικές, όσο και από τις αρνητικές εξελίξεις. Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στα σύνορα της Ελλάδας φέρνουν τη χώρα σε δύσκολη θέση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δυστυχώς, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι δεν είναι ικανή να αντιληφθεί τις διεθνείς κινήσεις και να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες εξελίξεις σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει να το αποδεικνύει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.