Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία στα μέσα Μαρτίου, ενώ οι θεσμοί δεν βιάζονται
Γράψει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών
Εμείς τρέχουμε, βιαζόμαστε, ενώ οι θεσμοί που ήρθαν ξανά στην Αθήνα για να συζητήσουν τα της διαπραγμάτευσης δεν βιάζονται. Οι θεσμοί θα παραμείνουν μία εβδομάδα στην Αθήνα μέχρι τις 5 Μαρτίου και μετά θα φύγουν.
Το σίγουρο είναι ότι μάλλον θα χρειαστεί και νέος γύρος διαπραγματεύσεων για να κλείσουν όλα θα θέματα. Η κυβέρνηση θέλει στις 20 Μαρτίου να έχει τελειώσει με την αξιολόγηση, γιατί τότε διεξάγεται eurogroup και θέλει να επικυρωθεί η συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί σε επίπεδο SLA (Staff Level Agreement) και με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στο τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην κυβέρνηση εξετάζουν ότι για το ένα μέτρο επιβάρυνσης, ένα μέτρο ελάφρυνσης κάτι που είναι και βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή σε ερώτηση του κ. Λεβέντη για την συμφωνία στο europgroup.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καλύψει τον Υπουργό Οικονομικών με αναφορές που έκανε την Παρασκευή στην Βουλή θέλοντας να δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Λεωφόρου Νίκης.
Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε όλα αυτά που λέγονται εδώ και μία εβδομάδα από κυβερνητικούς που είναι κοντά στο Μαξίμου, ότι το πακέτο της συμφωνία δεν περιέχει λιτότητα και χθες Τρίτη στην επιτροπή οικονομικών είπε ότι το πακέτο είναι υφεσιακό.
Ο στόχος πάντως είναι η Ελλάδα να μην χάσει το QE, εάν χάσουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης τα πράγματα στενεύουν πολύ για την οικονομία με αποτέλεσμα να μην ανασάνει κανείς.
Το eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός στόχος, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα, στην Μάλτα στις 7 Απριλίου είναι ένας στόχος που μπορεί να κλείσουν όλα, αλλά το πιθανότερο είναι τον Μάιο, γιατί τότε θα έχει πάρει και τις τεχνικές διαβουλεύσεις το ΔΝΤ και έτσι θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Ουσιαστικά οι κυβερνώντες αποφάσισαν την λιτότητα μέχρι και το 2025, γιατί μέχρι τότε θα ισχύει η μείωση συντάξεων της τάξεως 0,75. Το θέμα που έχει κλείσει είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2018, ενώ ανοιχτά παραμένουν ενεργειακά, ασφαλιστικό και εάν οι δανειστές εμφανιστούν αγριεμένοι κανείς δεν ξέρει πόσο θα τραβήξει όλο το γαϊτανάκι.
Μπορεί η κυβέρνηση να ποντάρει στον Σουλτς και στον Μακρόν, αλλά ο πρώτος θεωρείται «χαμαιλέοντας της πολιτικής» που σημαίνει ότι εάν σε κάτι η κοινή γνώμη της Γερμανίας είναι ενάντια, τότε και αυτός δεν θα πάει ενάντια σε αυτήν.
Αναγκαίο βήμα ήταν να επιστρέψουν οι θεσμοί, αλλά ακόμα πιο αναγκαίο είναι να τελειώσει η αξιολόγηση για να πάρουν κάποια πράγματα τον δρόμο τους. Ο Τσίπρας με την απόφαση που πήρε για την επιστροφή των θεσμών πήρε την σωστή απόφαση και άφησε πίσω του τα περί δημοψηφισμάτων και άλλα τρελά που λεγόταν σε διάφορα πάνελ.