Επιστρέφουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης,

Habemus συμφωνία. Το eurogroup τελείωσε με συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για περαιτέρω συζητήσεις, δηλαδή να μπουν στην ουσία των θεμάτων. Τα θέματα είναι το συνταξιοδοτικό, το αφορολόγητο με τον Ρήγα να λέει ότι δεν είναι φετίχ, το ασφαλιστικό και ειδικά το θέμα που καίει την κυβέρνηση είναι η προσωπική διαφορά.

Ο κ. Τσίπρας όπως φαινόταν θα έκλεινε την αξιολόγηση, αλλά έψαχνε την κατάλληλη την στιγμή αλλά και κάτι για να μπορεί να την παρουσιάσει στην ΚΕ και στην ΚΟ. Τώρα το δύσκολο έργο της ψήφισης μέτρων, όταν κλείσει   και με την βούλα η αξιολόγηση, θα είναι στους βουλευτές του κόμματός του που θα κληθούν να ψηφίσουν δύσκολα μέτρα. Στην ΚΕ και στην ΚΟ θα πρέπει να αξιολογήσουν την αξιολόγηση, υπήρξαν κατά καιρούς δηλώσεις, που έλεγαν καλύτερα να πάρουμε κάποια μέτρα παρά να πάμε μέχρι τον Μάιο και να κληθούμε να ψηφίσουμε πιο δύσκολα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συμπαγής σε κρίσιμες ψηφοφορίες και δεν διαφαίνονται απώλειες, όταν το πακέτο θα πάει ολοκληρωμένο στην Βουλή. Τα λόγια του Ντάισελμπλουμ που πρόσθεσε στο λεξιλόγιό του μερικές λέξεις από αυτές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μάλλον το έκανε για να γλυκάνει τα αυτιά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να έχει και ίδιος ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί στην αφήγησή του. Όσο για την ΚΟ των ΑΝΕΛ το έργο θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Πάνος Καμμένος.

Θα αναρωτηθεί κάποιος πως συμφώνησαν, αφού οι περισσότεροι αξιωματούχοι έλεγαν ότι η χώρα μας έχει να κάνει πολλά ακόμα. Εάν κάποιος ακούσει τις δηλώσεις Σόιμπλε που λέει ότι δεν απείλησα ποτέ με Grexit, σήμερα να δηλώνει ότι η Ελλάδα τα πάει καλά, λες ότι εδώ κάτι γίνεται. Το άλλο σενάριο είναι ότι στις 23 Φεβρουάριου η Ολλανδική βουλή κλείνει, γιατί η χώρα έχει εκλογές και ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ δεν ήθελε πάνω από το κεφάλι την Ελλάδα στην τελική ευθεία για τις εκλογές μιας και το κόμμα του είναι πολύ χαμηλά και ο ίδιος κινδυνεύει να μην είναι ούτε βουλευτής.

Οι θεσμοί μάλλον έκαναν μία πράξη καλής θέλησης, γιατί η Ε.Ε. μπαίνει σε νεκρή περίοδο και θα την απασχολήσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξή της. Έτσι πήραν την απόφαση «να τελειώνουμε με αυτούς και τα βλέπουμε από Σεπτέμβρη ξανά».

Εδώ στην Ελλάδα θα μαλώνουμε τι είναι λιτότητα και τι δεν είναι. Ποιος καταφέρνει καλύτερες συμφωνίες, ποιος τις εφαρμόζει καλύτερα. Όλο αυτό είναι ένα παιγνίδι εντυπώσεων που δεν αποσκοπεί πουθενά, είναι μόνο για κατανάλωση.

Τι θα κάνει το ΔΝΤ; Κανείς δεν ξέρει. Γρίφος.

Κενό όμως δημιουργείται και στο αφήγημα της ΝΔ που έλεγε ότι επανέρχεται το 2015, ότι ο πρόεδρος Αλέξης μας οδηγεί εκτός ευρώ. Μένει να δούμε πως θα καλύψει αυτό το κενό που δημιουργείται με την ενδεχόμενη συμφωνία. Το αίτημα για εκλογές θα παραμείνει ψηλά στην ρητορική του κ. Μητσοτάκη, αλλά και της ΝΔ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.