Δημοσκοπική δραχμική έξαρση ή μεθοδολογική παραπλάνηση;
Γράφει ο Αγκιτάτορας,
Η δημοσκόπηση της MRB δεν αποτέλεσε έκπληξη ούτε ανατρέπει την δεδομένη, εδώ και μήνες, εκλογική εικόνα των κομμάτων. Περιελάμβανε όμως μια ερώτηση σχετικά με την αποδοχή νέων μέτρων και την προοπτική ρήξης ακόμη κι αν η χώρα εμπλακεί σε δραχμικές ατραπούς η απάντηση στην οποία εκπλήσσει.
Δεν είναι τόσο ότι στο σύνολο των ψηφοφόρων η συγκρουσιακή στάση αγγίζει το 55%, ούτε καν ότι ανάμεσα στους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η θέση ξεπερνά το 66%. Αυτό που προκαλεί σκέψη, και για την διατύπωση του ερωτήματος και για την στάση τους, είναι η σύμπλευση του 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ με ένα τόσο ακραίο σενάριο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος;
Πιθανότατα κάποιοι είδαν το ερώτημα ως μαι ευκαιρία αποπομπής της κυβέρνησης και ερχομού της Κεντροδεξιάς για διαπραγμάτευση υπό άλλες συνθήκες κι όχι ως πραγματική πιθανότητα εξόδου από το ευρώ. Ο μη διαχωρισμός των δυο καταστάσεων μπορεί να επηρέασε ορισμένους θεωρώντας ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα απομακρύνει αυτή την εξέλιξη που θα έχει έρθει κοντύτερα από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι βέβαια μπορεί μέσα από το εντέχνως τοποθετημένο ερώτημα να εξέφρασαν μια μύχια επιθυμία. Μετά από τόσα μέτρα και με το εθνικό προϊόν πάνω από 25% κάτω από το υψηλότερο σημείο του δεν είναι λίγοι εκείνοι, έστω κι αν επί της αρχής ομονοούν στην πορεία εντός ευρώ, που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον ρόλο της Ε.Ε.