Δημοκρατία ή Ανώνυμη Εταιρεία;

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Αυτές τις μέρες ακούμε συνεχώς βουλευτές της Συμπολίτευσης, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να λένε πως διαφωνούν με τα μέτρα αλλά για λόγους κομματικής πειθαρχίας θα τα ψηφίσουν. Προσέξτε, δεν λένε για λόγους εθνικούς θα τα ψηφίσουν, λένε για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Δηλαδή ενώ η βούληση τους είναι διαφορετική, άλλοι λόγοι αλλού τους οδηγούν. Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι οι μόνοι που ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. Σε αυτόν τον τόπο διαχρονικά, έτσι εφαρμόζεται η Δημοκρατία.

Αλλού άλλα συμβαίνουν.

Πάρτε το πρόσφατο παράδειγμα στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τραμπ ήθελε να φέρει αλλαγές στο σύστημα υγείας, το γνωστό ως Obamacare και αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο γιατί δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου σημειωτέον οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, γιατί 30 Ρεπουμπλικάνοι είχαν αντίθετη άποψη και δεν το ψήφισαν. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία και γι’ αυτό ψηφίζονται οι βουλευτές.

Έχετε ποτέ σκεφτεί τι τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς αφού οι ψηφοφορίες κερδίζονται ή χάνονται μόνο με την αριθμητική δύναμη των κομμάτων; Γιατί να πληρώνουμε τους βουλευτές; Να τους παρέχουμε αυτοκίνητα και ένα σωρό προνόμια; Για να λένε σύσσωμοι ναι ή όχι στα κελεύσματα του αρχηγού; Μα αυτή τότε δεν είναι Βουλή, είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία με έμψυχα ποσοστά. Όπως διοικείται μια ΑΕ και όποιος έχει την πλειοψηφία την διοικεί και οι υπόλοιποι μέτοχοι ανάλογα με το ποσοστό τους έχουν περιορισμένα δικαιώματα, έτσι και εδώ τα ίδια συμβαίνουν. Άρα λοιπόν βουλευτές που ανοιχτά δηλώνουν πως ενώ διαφωνούν, άλλος με σφίξιμο στην καρδιά και άλλος με σφίξιμο στο στομάχι, θα ψηφίσουν ενάντια στην βούληση τους είναι άχρηστες μαριονέτες και δεν τους αρμόζει ούτε ένα ευρώ.

Ας γίνονται λοιπόν οι εκλογές όπως γίνονται, μόνο με κόμματα όμως χωρίς βουλευτές.

Το Α κόμμα αν πάρει την  πλειοψηφία θα μπορεί να διοικεί απερίσπαστο για μία τετραετία η αν δεν του φτάνουν τα ποσοστά θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλο η άλλα κόμματα. Τους βουλευτές τι τους θέλουμε σε αυτό το παιγνίδι; Απλά για να τους πληρώνουμε και να μας βασανίζουν με τις ανοησίες τους από τα τηλεοπτικά παράθυρα; Αφού απονευρώνεται ο ρόλος του βουλευτή και γίνεται ένας γιέσμαν βρέξει χιονίσει, ο ρόλος του είναι παντελώς άχρηστος.

Εφόσον λοιπόν θέλουν η Βουλή να λειτουργεί σαν Ανώνυμη Εταιρεία, ας στείλουν τους βουλευτές στο σπίτι τους. Γιατί καμιά Ανώνυμη Εταιρεία δεν λειτουργεί με βουλευτές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.