Ένας… αλβανικός αετός καθότανε!

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Το είδαμε να συμβαίνει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες από προβεβλημένους αλβανούς ποδοσφαιριστές. Το είδαμε να χρησιμοποιείται από Τούρκους και αλβανούς αξιωματούχους. Όλα βορά στην εθνικιστική έξαρση περί Μεγάλης Αλβανίας. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους συγκεκριμένους αθλητικούς συλλόγους και την διεθνή διπλωματία, αντίστοιχα.

Το πρόσφατο συμβάν με την φωτογραφία κάποιων νεαρών φαντάρων του… ελληνικού στρατού να σχηματίζουν, όλο περηφάνια, με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό δεν αποτελεί ένα απλό, τυχαίο γεγονός. Εφόσον βέβαια δεν πρόκειται για κάποιο γελοίο τρολάρισμα από αυτά που κυκλοφορούν κατά καιρούς και μας παρασέρνουν σε άσκοπες μεγαλοστομίες.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή και χτυπά πολύ δυνατά ένα καμπανάκι επικινδυνότητας για την συνοχή του έθνους. Κανείς δεν ευαγγελίζεται μια περίκλειστη χώρα με ρατσιστικές τάσεις αλλά όταν η ανοχή στην διαφορετικότητα περιπλέκεται με την απόκτηση υπηκοότητας και τα δικαιώματα αλλά κυρίως τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται, τότε ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο συζήτησης.

Η εθνική καταγωγή όταν συνοδεύεται από εμμονές και αντεθνικές ιδεοληψίες απέναντι στον τόπο φιλοξενίας, λειτουργεί αποτρεπτικά για την ομαλή ενσωμάτωση ενός μετανάστη. Εθελοτυφλούμε αν θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος να υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα της χώρας του ενώ ταυτόχρονα διατηρεί εθνικό μίσος λόγω διαφορετικής καταγωγής.

Το ζήτημα δεν τελειώνει με την πιθανή ή απίθανη απέλαση των συγκεκριμένων ανεγκέφαλων. Έχει τις ρίζες του στην διάθεση κάποιου να αποδεχτεί πλήρως το πλαίσιο της νέας πατρίδας του και να συμφιλιωθεί με τις αντιφάσεις και τα διλήμματα του.

Γι’ αυτό και η χορήγηση υπηκοότητας θα έπρεπε να διέπεται από πιο σκληρούς όρους και διαδικασίες που θα διασφαλίζουν, έως ένα βαθμό την συνηγορία στην νέα εθνική ταυτότητα. Αλλιώς ταΐζουμε ένα φίδι στον κόρφο μας που περιμένει τον… αετό να το πετάξει πάνω στα κεφάλια μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.