Άλλο Ελεύθερη Οικονομία, άλλο Ελεύθερη Κονόμα…

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Είναι πολύ επίκαιρο τον τελευταίο καιρό να ρίχνουμε το ανάθεμα για όλα τα δεινά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ελεύθερη Οικονομία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καλπασμό των τιμών και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια ειδών και υπηρεσιών. Η Ελεύθερη Οικονομία φταίει και για αυτό. Ο μύθος αυτός βολεύει πολλούς. Κατ’ αρχάς τους κάθε λογής ανήθικους κερδοσκόπους και κατά δεύτερον τους κάθε λογής ανίκανους και όχι μόνον  κρατικούς λειτουργούς και κυρίως όλους τους οπαδούς του προστατευτικού κρατικισμού και του ανέξοδου βολέματος.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους νόμους της Ελεύθερης Οικονομίας και στον ανεξέλεγκτο Νόμο της Ζούγκλας.

Στην Ελεύθερη Οικονομία το Κράτος είναι παρόν. Βάζει τους κανόνες και παρακολουθεί για τη σωστή τήρηση. Είναι ο διαιτητής στο παιγνίδι.  Δεν είναι ο παίκτης.  Στην Ελεύθερη Οικονομία κανένας δεν έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι για όλα τα μέρη.

Στην άλλη όχθη τι γίνεται; Αυτός που βάζει τους κανόνες συμμετέχει και στο παιγνίδι. Πολύ βολικό δια τους ημετέρους θα έλεγα. Έτσι  λοιπόν δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς την ασύστολη Κονόμα γύρο μας και να την ονομάζουμε Ελεύθερη Οικονομία.

Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ο πολίτης να αγοράζει την βενζίνη ακριβότερα όταν ανεβαίνει η τιμή του μαύρου χρυσού και να εξακολουθεί να την αγοράζει ακριβά και όταν πέφτει. Δεν μπορεί να αγοράζει το γάλα ακριβότερα από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και να μην μπορεί να ενεργήσει αλλιώς επειδή δεν υπάρχει άλλο γάλα. Τα καρτέλ δεν αποτελούν προϊόντα της Ελεύθερης Οικονομίας. Αποτελούν προϊόντα της Ελεύθερης Κονόμας και αυτό επιτυγχάνεται με την συνειδητή αδιαφορία των κρατικών λειτουργών, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Και το συνειδητή υποκρύπτει ότι μπορεί να φανταστεί  ο καθένας. Βέβαια η σωστή λειτουργία της Ελεύθερης Οικονομίας απαιτεί και συνειδητούς και ενεργούς πολίτες. Και δυστυχώς στον τόπο μας το είδος αυτό μάλλον βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Γιατί πέστε μου, σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο θα υπήρχαν δύο βενζινάδικα σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, θα πουλούσαν τη βενζίνη με διαφορά 10 λεπτά στο λίτρο και θα επιβίωναν και τα δύο!

Το παράδειγμα είναι πραγματικό και συμβαίνει δυστυχώς σε πάρα πολλές περιοχές.

Η Ελεύθερη Οικονομία φταίει και γι΄αυτό η η Ελεύθερη Βλακεία;

Τα απανταχού golden boys που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση δρούσαν ανεξέλεγκτα. Το ανεξέλεγκτο και το ελεύθερο δεν είναι συνώνυμα όπως δεν είναι συνώνυμη η Δημοκρατία με την Ασυδοσία αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Η Ελεύθερη Οικονομία απαιτεί πολίτες συνειδητούς πολίτες που ελέγχουν αλλήλους συνεχώς και άγρυπνο το μάτι του Kράτους πάνω σε όλους τους “ζαβολιάρηδες” .

H Ελεύθερη Οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την Ελεύθερη Κονόμα και γι αυτό εξοργίζομαι όταν πολλοί προσπαθούν να ταυτίσουν τις δύο αυτές έννοιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.