Ζητούνται νέοι για πολιτική καριέρα ή για προσφορά;

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος, Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σαλαμίνας με το συνδυασμό “Κοντά στο Δημότη”

Σήμερα όλο και περισσότερο νέοι ακολουθούν δυστυχώς τον δρόμο της ξενιτιάς. Η Ελλάδα χάνει δυστυχώς τα παιδιά της τα τελευταία χρόνια! Όλοι πλέον αναρωτιόμαστε ως πότε θα συμβαίνει αυτό το θλιβερό φαινόμενο; Πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτό θα σταματήσει αν αντιμετωπισθεί η κρίση και οι νέοι έχουν πλέον κίνητρα να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Δεν έχουν άδικο.

Σύμφωνα με αυτούς μπορεί να επιτευχτεί αυτό μόνο μέσα της οικονομικής ανάκαμψης. Ισχυρίζονται, ότι όταν έρθει η πολυπόθητη «ανάπτυξη» στη χώρα μας- η οποία, πλέον συνιστά «θρύλο»- θα έρθουν επενδύσεις, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και εν γένει θα δοθούν κίνητρα στους νέους να επιδιώξουν να μείνουν στην πατρίδα τους. Πώς όμως θα έρθει η ανάπτυξη, όταν κάθε λίγο δημόσιοι φορείς μπλοκάρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις;

Για να αντιμετωπισθεί η θλιβερή και νοσηρή κατάσταση, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μία λύση υπάρχει: Η πολιτική! Η πολιτική, ομολογουμένως, ευθύνεται κυρίως για την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και ηθική κατά πολλούς κρίση, που βιώνουμε σήμερα. Η πολιτική είναι αυτή, που φέρει την ευθύνη να την επιλύσει!

Πώς όμως θα την επιλύσει από τη στιγμή, που η πλειοψηφία των νέων αδιαφορεί για τα πολιτικά δρώμενα σήμερα; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 20-30, απαξιώνουν την πολιτική. Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι ότι η πλειοψηφία των ελαχίστων νέων, που ασχολείται με τα πολιτικά δρώμενα το κάνει είτε ως χόμπι, είτε γιατί ευελπιστεί, ότι θα μπορέσει μέσω των πελατειακών σχέσεων, που κυριάρχησαν δυστυχώς στην Μεταπολίτευση με συνέπεια την έλλειψη αξιοκρατίας, να «τακτοποιηθεί» επαγγελματικά.

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να παραβλέπουμε, ότι η δημοκρατία απαιτεί, από τα αρχαία μάλιστα χρόνια, ενεργούς πολίτες, όχι απαθείς, αδρανείς και ουδέτερους. Θέλει πολίτες που συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, που καθιερώνουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Οι νέοι, το πιο ζωτικό κομμάτι κάθε κοινωνίας πρέπει να πρωτοστατούν στην πολιτική.

Μόνο μέσω της πολιτικής μπορεί να καταπολεμηθεί η νοσηρή πλευρά του διεφθαρμένου κατά πολλούς σημερινού πολιτικού συστήματος. Μόνο μέσω της υγιούς πολιτικής είναι γεγονός, πως μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει στο τόπο του και να συμβάλει και αυτός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όλοι μας πρέπει να πιστέψουμε και πάλι σε μια πολιτική, σε μία δηλαδή μορφή άσκηση εξουσίας, απαλλαγμένη από τα παθογόνα στοιχεία της Μεταπολίτευσης όπως τον λαϊκισμό και το πελατειακό σύστημα. Άλλος τρόπος να επιτευχτεί αυτό δεν υπάρχει από την ένταξη των νέων στα κόμματα. Μέσα λοιπόν από την ένταξη τους στα κόμματα και την εν γένει πολιτικοποίηση τους, οι νέοι μπορούν να εκφραστούν, να συνεργαστούν με τους συμπολίτες τους και να συμβάλουν και αυτοί στην αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Άλλωστε, οι πολιτικοί προέρχονται από την κοινωνία. Από εμάς εκλέγονται στα πλαίσια της αρχής της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι γενικά αποδεκτό πως χρήζει ανανέωσης. Μέσα, λοιπόν, από την πολιτικοποίηση οι νέοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, να αποτελέσουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την πολιτικοποίηση και κατά επέκταση την ένταξη τους σε κομματικούς σχηματισμούς έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης τους. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους!

Είναι γενικά διαπιστωμένο σήμερα, ότι τα κόμματα, οι δημοτικοί, περιφερειακοί συνδυασμοί και εν γένει κάθε εκλογικός σχηματισμός αναζητά εναγωνίως νέους. Το αίτημα της σύγχρονης εποχής, όπως εκφράζεται από την κοινωνία είναι οι νέοι. Είναι τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα, τα οποία με την φρεσκάδα τους, το ήθος τους θα δώσουν κάτι καινούργιο στην πολιτική σκακιέρα.

Όλος ο κόσμος πλέον θέλει να δώσει σήμερα μια ευκαιρία στους νέους ανθρώπους. Πράττει ορθά; Είναι όλοι οι νέοι σήμερα σε θέση να αναμειχτούν με τη πολιτική και να προσφέρουν; Έχουν τις γνώσεις; Έχουν την εμπειρία; Έχουν δουλέψει στη ζωή τους και έχουν σταδιοδρομήσει επαγγελματικά, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στα κοινά; Κακά τα ψέματα, εάν δεν έχεις κολλήσει ένσημα στα επαγγελματικά πεζοδρόμια από νωρίς τι έχεις να προσφέρεις στην πολιτική; Πώς θα αλλάξεις τον κόσμο και το σύστημα μέσω της πολιτικής;

Μήπως τελικά το αίτημα για περισσότερους νέους είναι σαθρό, έωλο και επικίνδυνο; Μήπως ο κόσμος αναζητώντας νέους και μάλιστα οποιουσδήποτε νέους στην ουσία αναζητά νέους επαγγελματίες πολιτικούς; Αρκετά δεν έχουμε βιώσει στο πετσί μας τόσα χρόνια τώρα τους νέους πολιτικούς, που αδοκίμαστοι βρέθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις με τις δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, τις οποίες όλοι βιώνουμε δυστυχώς σήμερα. Ζητούνται νέοι λοιπόν για την πολιτική, αλλά όχι για πολιτική καριέρα και επάγγελμα! Αντίθετα, νέοι χρήσιμοι και αποδεδειγμένα απαραίτητοι για ανιδιοτελή προσφορά προς την εκάστοτε τοπική κοινωνία και εν γένει τη χώρα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.