Υπάρχει σύγκριση;

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης

Επειδή το θέμα μνήμης στην Ελλάδα έχει εντελώς ξεφτιλιστεί και επειδή η επιλεκτικότητα της είναι άκρως εκνευριστική,  θα ήθελα να θυμίσω και να συγκρίνω, σε όσους επιλέγουν αυτήν την οδό της επιλεκτικότητας, δυο υποθέσεις. Την υπόθεση Σταυρίδη επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και την υπόθεση Παππά, επί κυβέρνησης Τσιπρα. 

Ο κύριος Σταυρίδης ήταν  ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά. Την ίδια εποχή που ήταν επικεφαλής επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ πέταξε για Κεφαλονιά με το ιδιωτικό τζετ ενός εκ των αγοραστών του ΟΠΑΠ λίγες ώρες μετά τη σύναψη της μεγάλης συμφωνίας για την πώληση του οργανισμού.

Τότε το υπουργείο Οικονομικών με μια πολύ γρήγορη και άμεση αντίδραση και με μια λιτή ανακοίνωση τριών γραμμών, έπαψε από τα καθήκοντά του τον κ. Σταυρίδη μετά τα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων για τη μετάβασή του στη Κεφαλονιά με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά, επικράτησε η λογική ότι «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια και ότι το λάθος του κ. Σταυρίδη δεν μπορούσε να συγχωρηθεί».

Αυτά για την κυβέρνηση Σαμαρά. Πάμε τώρα στην κυβέρνηση Τσίπρα για να δούμε ένα «αντίστοιχο» γεγονός .

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής  Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο που είναι γνωστός για τη διαχείριση offshore εταιρειών Αρτέμη Αρτεμίου βρέθηκαν μαζί, φιλοξενούμενοι, στο πολυτελές ξενοδοχείο «ΙΚΙΝ» στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής του  πανίσχυρο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ**, όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος».

Τα ερωτήματα εύλογα και οι απαντήσεις όπως πάντα απαξιωτικές  για να υποβαθμιστεί το όλο γεγονός. Αυτή είναι η πάγια αριστερή τακτική παγκοσμίως και καλά υιοθετημένη  από την Ελληνική αριστερά.

  1. Γιατί χρειάστηκε να μεταβεί με ιδιωτικό τζετ σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο το κομματικό στέλεχος και διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;
  2. Ποιο ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ;
  3. Γνώριζε όταν επιβιβαζόταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος και έκανε συνομιλίες ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ελεγχόταν από τις ΗΠΑ για αξιόποινες πράξεις;
  4. Για ποιο λόγο ο Νίκος Παππάς συνοδευόταν στο ταξίδι του στο νησί Μαργαρίτα από τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στις off shore, Αρτέμη Αρτεμίου;
  5. Με ποιους άλλους συναντήθηκε ο Νίκος Παππάς στη Βενεζουέλα;
  6. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε ποτέ το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα;

Θεωρώ περιττό να συγκρίνω την αντίδραση των δυο πρωθυπουργών. Διότι η διαφορετική τους παιδεία ειναι τόσο μεγάλη που δεν χωράει σύγκριση. Ούτε το μέγεθος, των δυο υποθέσεων μπορώ να συγκρίνω, ούτε το «ειδικό βάρος» των δυο υποθέσεων μπορούν. Η υπόθεση Παππά έχει τεράστιο ηθικό βάρος σε σύγκριση με την υπόθεση Σταυρίδη και όμως η αντίδραση του Τσίπρα ειναι τόσο προκλητικά μηδενική που βάζει τον κάθε έναν να κάνει διάφορες κακές σκέψεις.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά, επικρατούσε η λογική ότι «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» ενώ στην κυβέρνηση Τσίπρα επικρατή ότι «είμαστε αριστεροί αγωνιστές και θα πρέπει να είμαστε στο απυρόβλητο για τα πάντα»

Άλλωστε γιατί να αντιδράσει ο Τσίπρας; Ο Παππάς δεν ήταν και δεν ειναι ένας απλός συνεργάτης του.  Ήταν και ειναι ο άμεσος συνεργάτης του, το έμπιστο πρόσωπο που είχε μέσα στο γραφείο του, ο παιδικός του φίλος που ήταν πάντα και σε όλα μαζί. Έτσι τα ερωτήματα είναι βαθύτερα.

“Να μας πει ο Παππάς αν πήρε λεφτά από τον Μαδούρο για τον Τσίπρα”  όπως ρώτησε στον Real fm ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ είπε επίσης, πως το καθεστώς Μαδούρο ελέγχεται ότι έδωσε λεφτά στους Podemos στην Ισπανία, ως εκ τούτου, όπως τόνισε, μπορεί να συμβαίνει και στην περίπτωση αυτή κάτι ανάλογο.

 

**Ποιος είναι όμως ο Μαχέντ Χαλίλ;

Ο Μαχέντ Χαλίλ είναι ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας λιβανέζικης καταγωγής που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κυρίως στον Παναμά.

Ο Χαλίλ, χάρη στις στενές σχέσεις του με το καθεστώς του Ούγο Τσάβες και μετέπειτα του Νικολάς Μαδούρο, κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του την περίοδο της λεγόμενης μπολιβαριανής επανάστασης, χάρη στην προνομιακή μεταχείριση που είχε από το κράτος και στις τεράστιες εμπορικές συμφωνίες, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που έκλεισε με την κυβέρνηση.
Οι αμερικανικές Αρχές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχουν απαγορεύσει την είσοδο του Μαχέντ Χαλίλ στις ΗΠΑ, λόγω της εμπλοκής του σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τις οποίες συνεχίζουν να ερευνούν.

Πριν από λίγα χρόνια η αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, DEA, είχε κρατήσει σε αμερικανικό έδαφος ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη για να το ελέγξει για ναρκωτικά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ερευνών τότε, οι αξιωματικοί είχαν ξηλώσει σχεδόν όλα τα καθίσματα από το αεροσκάφος!

Οι αμερικανικές Αρχές εξακολουθούν να ερευνούν την πιθανή εμπλοκή του Χαλίλ σε ύποπτες υποθέσεις, ωστόσο οι Αρχές της Βενεζουέλας αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία, αφού απολαμβάνει της ασυλίας του καθεστώτος Μαδούρο.
Ο Μαχέντ Χαλίλ, μαζί με τον αδελφό του Χαλέντ Χαλίλ, κατέχουν δεκάδες επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, όπως η επιχείρηση ηλεκτρισμού Pacific Τrim Energy, με την οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση, η Eveba, η Sabenpe, η Hardwell Tecnologie και η Hornos Electricos de Venezuela, αλλά και ένα τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Χαλίλ, εκτός από τον Μαδούρο, εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, όπως με τον Διοσδάδο Καβέγιο. Ο Χαλίλ έχει χαρακτηριστεί από μερίδα του Τύπου της χώρας ως ο «αχυράνθρωπος του Καβέγιο», ο οποίος βρίσκεται πίσω από πολυάριθμες αδιαφανείς οικονομικές δραστηριότητές του. Επίσης, χάρη στη στενή σχέση που διατηρεί με το δήμαρχο του Καράκας και κορυφαίο στέλεχος του τσαβισμού, Χόρχε Ροντρίγκες, ο Χαλίλ σύναψε πολλές συμφωνίες με τον Δήμο που του απέφεραν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Κάποια αποσπάσματα έχουν πηγή τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.