Βέβαιοι για την προσεχή νίκη
Γράφει ο Μάκης Νικολάου
Είναι φανερό πλέον ότι βρισκόμαστε όχι πολύ μακριά από τις γενικές εκλογές , οι οποίες είτε γίνουν στο τέλος της θητείας είτε πρόωρα θα είναιεκλογές σύγκρουσης -πόλωσης -έντονης αντιπαράθεσης .
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταφύγει σε μια σκληρή πολιτική, σε μια στρατηγική συνασπισμού των μειοψηφιών (αντιρρησίες – ανεμβολίαστους – μη συμμορφωμένους υπαλλήλους ) και λοιπών θιγόμενων κατά φαντασίαν από την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία .
Η ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ λοιπόν δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη θέση της πλειοψηφίας σε κάποια ζητήματα ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει μια {προοδευτική ) συμμαχία αποτελεσματική , μεταξύ των διαφωνούντων με τη δραστηριότητα της κυβέρνησης . Η ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες που προκύπτουν και ναεφαρμόσει τον κανόνα της ένθερμης πλειοψηφίας .Προς τούτο και οι εσωκομματικές εκλογές και το Συνέδριο του Κόμματος τον Δεκέμβριο 2021.
Η ΝΔ ίσως να μην γνωρίζει :
1. τι αποφάσεις θα πάρουν οι οικονομικοί δρώντες , αν θα κλείσουν, αν θα υπάρξει και άλλη απώλεια θέσεων εργασίας
2. πόση επιρροή ασκεί κάθε ψηφοφόρος πάνω σε άλλους ψηφοφόρους
3. το βαθμό ενημέρωσης των ψηφοφόρων για την κυβερνητική πολιτική και πόση επιπλέον ενημέρωση χρειάζονται
4. την εναλλακτική πρόταση που θα προσκομίσει στο εκλογικό σώμα ο Αλέξης Τσίπρας και πως θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι σε ενδεχόμενη δική του πολιτική πρόταση δεδομένου ότι έχει κυβερνήσει ξανά με τις γνωστές συνέπειες.
Η αβεβαιότητα είναι ο μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ και του Προέδρου. Κάποιους εκλογείς τους επηρεάζει πολύ, κάποιους τους οπλίζει με πειθώ , προσπαθούν να πείσουν τους άλλους . Η εμπιστοσύνη με την οποία ένας ψηφοφόρος προέβαλε την κομματική του προτίμηση κατά την προεκλογική περίοδο και η ένταση με την οποία υποστηρίζει τις απόψεις του , τον διαφοροποιούν .
Θα έλεγα τον κατατάσσουν σε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων.Όλοι οι ηγέτες καθοδηγούν και προσπαθούν να πείσουν . Έτσι πέρα από τη βελτίωση των θέσεων τους στην κοινωνία , ο ηγέτης αποκτά και οφέληοικονομικά -πολιτικά – κοινωνικά .
Ποιοι λοιπόν μέσα από τον κομματικό μηχανισμό θα είναι ένθερμοι ηγέτες του αύριο κόντρα στην αβεβαιότητα ,τον πανικό και τους αγοραστές εύνοιας , που πολύ εύκολα και εκ του ασφαλούς -από τις δημαρχίες και τις έμμισθες πολιτικές θέσεις εννοώ – αγοράζουν απλά ευνοϊκή μεταχείριση από το Κόμμα ;