Βασίλης Kορκίδης: Η Ελλάδα βιώνει συνθήκες πολέμου που απαιτεί και μια «οικονομία πολέμου

Στο βαρύτατο πλήγμα που δέχθηκε η αγορά από την πανδημία αλλά και στις κινήσεις που θα  πρέπει να γίνουν για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αναφέρεται σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr ο πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς & Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής κ. Βασίλης Κορκίδης. 

«Η χώρα μας βρίσκεται και πάλι σε συνθήκες έκτακτης κατάστασης, αφού μετά από μία σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία ξαναγυρίζει σε τροχιά ύφεσης. Μέσα σε λίγες ημέρες η πανδημία «ισοπέδωσε» την αγορά, αφού σχεδόν 800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για την ακρίβεια, το 94% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας πλήττεται άμεσα ή έμμεσα και κατά συνέπεια ανατρέπει εργασιακές σχέσεις, συναλλαγές και βεβαίως αλλάζει πρωτόγνωρα την καθημερινή ζωή των Ελλήνων», δηλώνει ο κ. Κορκίδης.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την αγορά ο κ. Κορκίδης δηλώνει ότι σχεδιάζεται ήδη το «πακέτο της επόμενης ημέρας» με μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και επικεντρώνεται σε ενέσεις ρευστότητας με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας.

«Το ΕΒΕΠ κατέθεσε λίστα με επιπλέον 280 ΚΑΔ, που αφορούν στις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί, ώστε να προστεθούν στη τελευταία λίστα των 700 ΚΑΔ του ΥΠΟΙΚ. Αναμένεται πάντως εντός του Απριλίου να αποφασιστεί, πως οι μόνοι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και στα φάρμακα», λέει. 

Όσο για τον τουρισμό που είναι στη δυσκολότερη κατάσταση από την πανδημία ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι:

«Τα ενδεδειγμένα μόνιμα και «μετά κρίσης μέτρα» για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου είναι η μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό στο 6% και μείωση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, τις αερομεταφορές και τέλος η μείωση ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 13%.».

Αναλυτικά η συνέντευξή του κ . Βασίλη Κορκίδη στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:

Η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη όπως και τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τον περιορισμό διασποράς του ιού και τον περιορισμό όσο γίνεται πλέον των κρουσμάτων. Όμως ποια είναι η εικόνα της αγοράς καθώς μόνο οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και τα φαρμακεία είναι σε λειτουργία;

Με τον κορωνοϊό να επελαύνει σε όλον τον πλανήτη, η Ελλάδα βιώνει συνθήκες πολέμου που απαιτεί και μια «οικονομία πολέμου». Η χώρα μας βρίσκεται και πάλι σε συνθήκες έκτακτης κατάστασης, αφού μετά από μία σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία ξαναγυρίζει σε τροχιά ύφεσης. Μέσα σε λίγες ημέρες η πανδημία «ισοπέδωσε» την αγορά, αφού σχεδόν 800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για την ακρίβεια, το 94% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας πλήττεται άμεσα ή έμμεσα και κατά συνέπεια ανατρέπει εργασιακές σχέσεις, συναλλαγές και βεβαίως αλλάζει πρωτόγνωρα την καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

 

Με ποιο τρόπο πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία και κυρίως τους τομείς εκείνους που έχουν πληγεί βαρύτατα εξαιτίας της πανδημίας; Μήπως θα πρέπει τα όποια μέτρα να αφορούν όλους τους ΚΑΔ γιατί όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις πλήττονται;

Σχεδιάζεται ήδη το «πακέτο της επόμενης ημέρας» με μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και επικεντρώνεται σε ενέσεις ρευστότητας με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται και οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που εκτιμάται ότι θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Το ΕΒΕΠ κατέθεσε λίστα με επιπλέον 280 ΚΑΔ, που αφορούν στις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί, ώστε να προστεθούν στη τελευταία λίστα των 700 ΚΑΔ του ΥΠΟΙΚ. Αναμένεται πάντως εντός του Απριλίου να αποφασιστεί, πως οι μόνοι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και στα φάρμακα.

 

Ειδικά για τον τουρισμό η κατάσταση είναι  κρίσιμη  καθώς οι επιχειρήσεις οι ξενοδοχειακές ετοιμάζονται τουλάχιστον αλλά δεν είναι βέβαιο ό τι η σεζόν θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Τι πρέπει να γίνει για τον κλάδο που είναι  βασικό στήριγμα της οικονομίας;

Πιστεύω πως η Κυβέρνηση εξετάζει οριζόντια και αναλογικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αφού δύσκολα βρίσκει κανείς κάποιον επιχειρηματικό κλάδο που δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της κρίσης. Ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα από τον Υπουργό Ναυτιλίας για την στήριξη της ακτοπλοΐας. Ο τουρισμός ίσως να είναι στη δυσκολότερη κατάσταση από όλους τους κλάδους της οικονομίας, αφού είναι αβέβαιο εάν θα προλάβει να καλύψει καλώς εχόντων των πραγμάτων μέρος από τις διαφαινόμενες τεράστιες απώλειες εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Τα ενδεδειγμένα μόνιμα και «μετά κρίσης μέτρα» για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου είναι η μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό στο 6% και μείωση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, τις αερομεταφορές και τέλος η μείωση ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 13%.

 

Μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν κλείσει αλλά οι υποχρεώσεις τους ασφαλιστικές φορολογικές και άλλες «τρέχουν». Για το θέμα αυτό στείλατε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία. Ανταπόκριση υπήρξε; Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας;

Ναι υπήρξε ανταπόκριση στις προτάσεις μας. Με μέτρα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο έχει παρέμβει για να στηρίξει 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ένα ακόμα πακέτο στήριξης που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ένταξη στη λίστα των ΚΑΔ σχεδόν όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων της χώρας που έχουν «μολυνθεί» από τον κορωνοϊό και μετράνε τεράστιες ζημιές, ώστε με τη ρήτρα ένταξης στα μέτρα να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

 

 Είναι επαρκή τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή  πιστεύετε για τους εργαζόμενους  καθώς δεν είναι βέβαιο πως κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού θα ξεπεραστεί σε δύο μήνες; Τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να μην εκτιναχθούν οι δείκτες ανεργίας;

Τα μέχρι σήμερα μέτρα είναι προσωρινής ανακούφισης και όχι επίλυσης του μεγέθους της κρίσης. Μέχρι τώρα τα μέτρα υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το οικονομικό επιτελείο έχει παρέμβει για να στηρίξει 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ένα ακόμα πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ύψους 15 δις ευρώ, ώστε με τη «ρήτρα ένταξης» στα μέτρα να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Όμως αυτά που αναμένω είναι: Πρώτον τα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης ΜμΕ, μέσω ειδικών εξωλογιστικών λογαριασμών που θα ελέγχουν τη ροή και τη διάθεση τους, αφού χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει πρώτα να ενισχύσουμε τα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας σήμερα για να μπορούμε να χτίσουμε και να αναπτυχθούμε αύριο. Δεύτερον, οι μειώσεις των φόρων που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το 2021 να εφαρμοστούν από φέτος, με σκοπό να εκτονωθούν οι συσσωρευμένες αναστολές πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Πριν την πανδημία η πορεία της οικονομίας ήταν καλή. Τώρα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε πόσο καιρό και για ποιους κλάδους θα έρθει η κανονικότητα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και με ποια μέσα;

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τον τελευταίο μήνα και συνεχίζει να επιδεινώνεται καταγράφοντας μάλιστα κάθε μήνα ύφεση 2% όσο διαρκεί το lockdown. Εάν λάβουμε υπόψη μας το παράδειγμα της προηγούμενης επιδημίας του ιού SARS το 2003, τότε θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 έως 18 μήνες για την πλήρη αποκατάσταση των αναταραχών και φόβων γενικότερα, με το ενδεχόμενο απώλειας εκατ. θέσεων εργασίας, κατάρρευσης τραπεζών και βεβαίως σύμφωνα με τους αναλυτές ένα τεράστιο κόστος αρκετών τρις δολαρίων. Δύσκολα μπορεί να μιλήσει κάποιος για επιστροφή στη κανονικότητα και να κάνει χρονικές προβλέψεις, αφού το αντίδοτο δεν εξαρτάται από την οικονομία, αλλά την ιατρική επιστήμη..

 

Πόσο αισιόδοξος είστε για την ισχύ της επιχειρηματικότητας μετά το πλήγμα που προκλήθηκε από τον κορονοϊο;

Εξαιτίας της αρνητικής συγκυρίας, η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και την οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σταδιακά υποχωρεί. Συγκεκριμένα, το 45% των πολιτών δηλώνει αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 54% δηλώνει απαισιοδοξία. Αντιστοίχως, για την πορεία της προσωπικής οικονομικής κατάστασης, αισιόδοξοι δηλώνουν το 48% και απαισιόδοξοι το 52%. Τώρα, το 83% του επιχειρηματικού κόσμου ανησυχεί αρκετά έως πολύ και επιβεβαιώνει τη σοβαρή επίδραση των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Προσωπικά παραμένω αισιόδοξος, αλλά ανησυχώ έντονα για το τι κατάσταση θα βρούμε στην αγορά μετά τη περιπέτεια μας. Πάντως πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε για άλλη μία φορά.

 

Πως αποτιμάτε τη  μέχρι πορεία της κυβέρνησης που βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα;

Σε πρόσφατη έρευνα για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η πλειοψηφία του κόσμου με 73% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο το 55% εκτιμά ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν θα είναι αρκετά, εκφράζοντας την ανάγκη για επιπλέον στήριξη. Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα, παρά το ξέσπασμα της πανδημίας. Σε ότι αφορά την οικονομία, το 53% αξιολογεί θετικά για την κυβέρνηση και αντίστοιχα όσον αφορά την κοινωνική πολιτική το 56% επίσης την αξιολογεί θετικά. Ταυτίζομαι απόλυτα με τη πλειοψηφία της έρευνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.