Τολμηρά: Έπρεπε κάτι να βρει να πει ο άνθρωπος…

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

❁ Ο ΦΟΒΟΣ…
Θού κύριε ήταν η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην «ΔΕΘ». Ευτυχώς που δεν είμαι εγώ στη θέση του Κυριάκου και σταυροκοπιούνταν ως νεορθόδοξος μη τυχόν και του μπει καμιά ιδέα του Κυριάκου και πάει σ’ εκλογές, αν και εδώ που τα λέμε κατά άνοιξη μεριά ίσως γίνει κι’ αυτό κορωνοϊού επιτρέποντος. «Εγώ θα ζητούσα εκλογές αλλά σέβομαι όλα όσα περνά η χώρα όλο αυτό το διάστημα και γι’ αυτό δεν τις ζήτησα», ακούστηκε να λέει στην συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη Κυριακή, η οποία όχι μόνο σε μένα, αλλά στους περισσότερους Έλληνες φάνηκε σαν αγγαρεία!

■ ΑΓΓΑΡΕΙΑ!..
Όλη η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη ήταν αγγαρεία και βρέθηκε εκεί από κεκτημένη ταχύτητα και για να μη χαλάσει το έθιμο. Στην αρχή είχε εναποθέσει τις ελπίδες στον κορωνοϊό, ότι δηλαδή εξ αιτίας του δεν θα γίνονταν τίποτα στην Θεσσαλονίκη αφού ΔΕΘ… γιοκ! Του την χάλασε όμως ο Κυριάκος, ο οποίος άρχισε πρώτος έστω και με τους περιορισμούς, οπότε νάτον και τον Αλέξη να ανακοινώνει 11 μέτρα, ούτε δέκα ο μπαγάσας και τα σέρβιρε ως έξοδο από την κρίση όπως είχε κάνει και το 2015!

❖ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΙ…
Άκουσε τα όσα είπε ο Κυριάκος την προηγούμενη απ’ αυτόν Κυριακή στην Θεσσαλονίκη κι άρχισε τους διπλασιασμούς. Διπλάσιους γιατρούς και νοσηλευτές, διπλάσιους εκπαιδευτικούς, διπλάσιες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, διπλάσια επιδόματα και πάει λέγοντας. Πάρτε διαβόλοι βάγια ένα πράγμα από έναν πρωθυπουργό που έβαζε τους Κατρούγκαλους να σφάζουν τις συντάξεις και τους συνταξιούχους για να φτιάχνει «μαξιλάρια»!

❁ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ!
Έπρεπε κάτι να βρει να πει ο άνθρωπος για να βγει από την υποχρέωση κι αυτό έκανε. Αλλά όμως γιατί δέσμη 11 μέτρων κι όχι 10 για να είναι ολοστρόγγυλος ο αριθμός; Σου λέει μήπως πρόκειται να μου δοθεί η ευκαιρία να ξανακυβερνήσω για να αναγκαστώ να τα εφαρμόσω; Μια φορά την πάτησε και έφτιαξε «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που τον κυνηγούσε το φάντασμά του επί 41/2 χρόνια! Ξανακάνει τέτοια μ…ία; Έγραψε ένα πρόγραμμα στο γόνατο και, αν το θυμηθεί κανείς σ’ επόμενες εκλογές, να του το γράψετε. Υπάρχουν και εκείνες οι ρημάδες οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν γύρω από το ψυχολογικό όριο του 20% με τον Κυριάκο να είναι στο διπλάσιο!

■ ΑΔΙΑΦΟΡΗ…
Δεν νομίζω ότι μπορεί να μείνει κανείς σ’ αυτό το πέρασμα του Αλέξη απ’ αυτή την «ΔΕΘ», διότι ήταν άνοστη η παρουσία και χωρίς ενδιαφέρον. Ούτε χωρά αυτό το πρόγραμμα αυτή την στιγμή σε μία χώρα που δεν είναι στα καλύτερά της. Λιμοί, λοιμοί, καταποντισμοί, κορωνοϊοί, Τούρκοι, όλα μαζί χτυπάνε την Ελλάδα, η οποία δεν είναι και στα καλά της εδώ και μία δεκαετία!

❖ Ο ΙΑΝΟΣ…
Πνίγηκε η μισή Ελλάδα από τον ΙΑΝΟ ο οποίος την χτύπησε ανελέητα επί ένα τριήμερο. Φανταστείτε να μην είχαν γίνει προβλέψεις μετεωρολογικές για το τι θα μιλούσαμε σήμερα. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και δεν θρηνήσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Όχι πως υπάρχει πολυτέλεια να περιορίζονται οι ανθρώπινες απώλειες σε τρία – τέσσερα άτομα, αλλά πάντα μετράμε τις απώλειες σε μικρότερα νούμερα ή καθόλου που θα ήταν και το σωστό!

❁ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ…
Το έχουμε ξαναγράψει και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το νερό κάποια στιγμή θα εκδικηθεί τις παρεμβάσεις τις ανθρώπινες, είτε στις παραλίες, είτε στα βουνά, είτε στα χωριά και τις πόλεις. Ποτέ δεν ξεχνά το νερό τον δρόμο του και όταν χρειαστεί να τον ανοίξει, το κάνει με τον χειρότερο τρόπο. Στις ρεματιές και τα ποτάμια που έκλεισαν από ανθρώπινα χέρια κάποια στιγμή το νερό θα κάνει αυτό που ξέρει καλά από την δημιουργία του πλανήτη μας.

■ ΤΟ ΣΗΜΑ…
Αυτό το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτή την νέα γραμματοσειρά δεν σας θυμίζει κάτι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων επί δημαρχίας Θ. Μπέγκα; Ήταν εκείνο το κατασκεύασμα «Τάτλιν» που εμπνεύστηκαν κάποιοι πανεπιστημιακοί από την κομμουνιστική επανάσταση του 1917 και το φόρεσαν ως χριστουγεννιάτικο δέντρο τα Χριστούγεννα του 2018 στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

❖ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ…
Εκείνο που έλειπε από το δέντρο «Τάτλιν» ήταν το αστέρι που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι το παρομοίωσαν με εκείνο της 17Ν! Στην περίπτωση «Τάτλιν» δεν έβαλαν καθόλου αστέρια για να μη θυμίζουν το άστρο της Βηθλεέμ και τους κατηγορήσουν ως Χριστιανούς! Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Που να ξαναμπούμε σε καραντίνα, να δείτε τι αστέρια έχουμε να δούμε!

❖ Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΒΕΡΩΦ…
Είχα πολλά χρόνια να επισκεφτώ την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το έπραξα την περασμένη Κυριακή. Δεν ήταν μια επίσκεψη χρέους προς τον Ευπατρίδη μόνο, αλλά μία επίσκεψη σ’ ένα χώρο απαράμιλλης τέχνης. Εκεί φιλοξενούνται έργα τέχνης από δωρητές Έλληνες καλλιτέχνες και όχι μόνο που άλλα αποκαλύπτουν την ιστορία μας κι άλλα το ταλέντο εκατοντάδων καλλιτεχνών.

❁ ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ…
Ανάμεσα στα πορτραίτα των Αβέρωφ υπάρχουν τα πορτραίτα του Παύλου Μελά, της Βασίλισσας Σοφίας, του Ελ. Βενιζέλου. Σε μια ολόκληρη αίθουσα φιλοξενείται ο Ηπειρώτης Κώστας Μπαλάφας, ο οποίος καταγράφει – περιγράφει των ζωή στα ορεινά και κυρίως στο Μέτσοβο κατά την περίοδο από 1930 – 1950! Είναι ένα φανταστικό φωτογραφικό υλικό το οποίο είχε εμπιστευτεί ο Κώστας Μπαλάφας στον Ευάγγελο Αβέρωφ!

■ Η ΥΠΟΔΟΧΗ…
Η «υποδοχή» όμως γίνεται στον μικρό περίβολο της Πινακοθήκης. Ένας κτηνοτρόφος και ένας ξυλοκόπος στέκουν εκεί στην είσοδο να θυμίζουν την καταγωγή και την ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία και υλοτομία, επαγγέλματα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και μαζί μ’ αυτές και την γενιά των Αβέρωφ.
❖ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ…
Όταν άρχισε να δημιουργεί την Πινακοθήκη ο αείμνηστος Αβέρωφ τα πρώτα που έστησε ήταν τα μπρούτζινα αγάλματα αντιπροσωπευτικά των κτηνοτρόφων και των ξυλοκόπων και μάλιστα σε υπερμεγέθη κατασκευή. Τότε επισκεφτήκαμε με τον αείμνηστο φίλο δικηγόρο Ν. Βάκκα την Πινακοθήκη που ήταν στα σκαριά και μας ξενάγησε ο ίδιος ο Ευπατρίδης δημιουργός εξηγώντας μας γιατί τα δύο αυτά έγιναν υπερμεγέθη.

Διαβάστε τη συνέχεια με πολλά τοπικά θέματα της Ηπείρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.