Το παιχνίδι παίζεται εδώ και τώρα

Γράφει ο Περικλής Ε. Κοντόγγονας, Δικηγόρος

Η ηλικιακή ομάδα 35-45 (με μια απόκλιση +/-2) είναι αυτή που σήμερα καλείται να ξαναχτίσει την χώρα. Και ας μου επιτραπεί να πω ότι κουβαλάει μέσα της ο,τι πιο ελπιδοφόρο μπορεί να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία συγκριτικά με τις μεγαλύτερες, αλλά και τις νεότερες γενιές.

Είναι η γενιά (για την ακρίβεια, δύο περίπου γενιές) που ζημιώθηκε περισσότερο απο την οικονομική κρίση, είδε τα όνειρά της να ματαιώνονται πάνω στο ξεκίνημά τους, έζησε τα καλύτερά και τα πιο δημιουργικά της χρόνια μέσα στον ζόφο της μνημονιακής δεκαετίας. Συγκριτικά με την αμέσως μεγαλύτερη γενιά, δεν είχε προλάβει να χτίσει κάτι για να πιαστεί, ενώ οι νεότερες από αυτήν γενιές δεν είχαν ακόμα αποκτήσει την αυτοτέλεια που θα οδηγούσε στην ματαίωση. Αν χρησιμοποιούσαμε μια παρομοίωση, οι μεν μεγαλύτεροι είχαν προλάβει να φτιάξουν ένα πιο γερό καράβι, οι δε νεότεροι δεν είχαν ακόμα αποπλεύσει από τη στεριά. Τη γενιά αυτη η κρίση την πέτυχε καταμεσής του πελάγου.

Ταυτόχρονα, είναι η γενιά που έζησε και χάρηκε ως ένα βαθμό -περισσότερο ή λιγότερο- και τα χρόνια της ευμάρειας και των παχέων αγελάδων. Έχει λοιπόν την γεύση και την εμπειρία και των δυο. Και ο συνδυασμός αυτών των δυο αντίθετων καταστάσεων, της δίνει το πλεονεκτημα: ξέρει πού θέλει να πάει και έχει το χρόνο μπροστά της να το κάνει.

Στην πραγματικότητα, η ώρα του χτισίματος ξεκινάει τώρα. Με τον εμβολιασμό. Η έξοδος της χώρας από την μνημονιακή δεκαετία δεν πρόλαβε να συνδυαστεί στην πράξη με την ελπίδα που γέννησε αυτή η έξοδος. Η γενιά αυτή (μαζί με τις νεότερες αυτή τη φορά) ακύρωσε για άλλη μια φορα τα όνειρά της για να προστατεύσει τις μεγαλύτερες από αυτήν γενιές, ιδίως τις γενιές των πατεράδων της και των παππούδων της. Η πανδημία τα σκέπασε όλα με ένα πέπλο αδράνειας, απογοήτευσης, παραίτησης και μια αίσθηση ασφυξίας.

Η ανάσα έρχεται σήμερα με τα εμβόλια. Γι’ αυτό και πρέπει η γενιά αυτή να ανταποκριθεί στον ρόλο που καθόρισε για αυτήν η Ιστορία, να πάρει την χώρα στις πλάτες της και να ηγηθεί του εμβολιασμού. Να δώσει το παράδειγμα σε μεγαλύτερους και μικρότερους.

Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις για συγκεκριμένα ή για όλα τα εμβόλια είναι θεμιτές και εύλογες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν πρέπει να μας σταματήσουν. Είμαστε η γενιά που ξεπέρασε αγκυλώσεις και εμμονές. Τα εμβόλια είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, να ξεκινήσουμε ξανά από εκεί όπου η αισιοδοξία ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα της ζωής μας και να πάμε τελικά τον χρόνο μπροστά με διπλάσια ταχύτητα.

Αφήνουμε πίσω φόβους και φοβίες και εμβολιαζόμαστε μαζικά! Δεν περιμένουμε να εμβολιαστούν άλλοι για μας, ούτε παίζουμε καθυστερήσεις -δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.

Το παιχνίδι παίζεται εδώ και τώρα.

 

ΥΣ1. Αυτονόητα, οι κοινωνίες χτίζονται, αλλάζουν και προχωράνε με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών, οικονομικών και ηλικιακων ομάδων.
Στην πορεία αυτή όλοι έχουν τον ρόλο τους και την συμβολή τους.
Κάποιοι μπορεί απλώς να ηγούνται, αλλά διαχωρισμοί με βάση οποιαδήποτε κριτήρια δεν χωράνε βεβαίως. Ούτε πολύ περισσότερο ανόητες αντιπαλότητες μεταξύ ηλικιακών ομάδων.
Σε αυτόν τον αγώνα, τον αγώνα του εμβολιασμού και της επανεκκίνησης της ζωής μας, είμαστε όλοι μαζί, η μοίρα μας είναι κοινή, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, οικονομικής τάξης, ηλικιακής ομάδας, ιδεολογικών ή κομματικών τοποθετήσεων -αν και, ειδικά όσον αφορά τις κομματικές τοποθετήσεις, οι προσδοκίες και οι πιθανότητες να ανταποκριθούν κάποιοι στον ιστορικό ή θεσμικό τους ρόλο, είναι μάλλον μικρές…
Δεν πειράζει, μπορούμε να προχωρήσουμε και χωρίς αυτούς αν δεν το θέλουν.

 

ΥΣ2. Το κείμενο γράφτηκε την Τρίτη το μεσημέρι, όταν ακόμα δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 30-49.
Αυτό που συνέβη με τα ραντεβού των 30-39 και ειδικά με τους 40-44, ήταν πραγματικά εκπληκτικό.
Και αποδεικνύει την θέληση και την επιθυμία των ανθρώπων να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το βραχνά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.