Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όλων

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

«Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαικό ίσως και παγκόσμιο πρόβλημα. Μέχρι τώρα όμως η Ευρώπη όμως ήταν απρόθυμη να στέρξει και να δώσει λύσεις». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στον Sky η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως χρειάζεται να εφαρμοσθούν άλλες πολιτικές αφού με τα καταδικαστικά ψηφίσματα και τις διαμαρτυρίες η γειτονική χώρα δεν πείθεται να αλλάξει τακτική στο συγκεκριμένο θέμα.

«Είμαστε πράγματι μπροστά σε μια νέα προσφυγική κρίση Μέσα σε δύο ημέρες έχουν αφιχθεί περισσότερα από 800 άτομα.Το πρόβλημα είναι δύσκολο στη διαχείριση του παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, έσπευσε να επιταχύνει τις διαδικασίες για το άσυλο και τις επιστροφές . Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι  πρόβλημα, είναι ελληνικό. Είναι Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Πιέζουμε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τα χρήματα που εισπράττει για τις προενταξιακές διαδικασίες. Αγωνιζόμαστε όμως για  να επιβληθούν κυρώσεις και σε βάρος των χωρών που έχουν κλείσει τα σύνορα τους και δεν δέχονται πρόσφυγες. Δεν έχει εφαρμοσθεί όμως κάτι ακόμη. Τονίσαμε πως με καταδικαστικά ψηφίσματα και διαμαρτυρίες δεν πτοείται ο κ. Ερντογάν. Το πρόβλημα παραμένει δισεπίλυτο. Όμως όλοι πρέπει να ξέρουμε τη διάσταση του. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν και οι τοπικές κοινωνίες που καλούνται να πιεστούν για να μην καταστραφούν τα νησιά μας», δήλωσε η κ. Βόζεμπεργκ και πρόσθεσε πως ακόμη και  η αναθεώρηση της  συνθήκης “Δουβλίνο 2″ δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι αλλαγές πάντως στα πρόσωπα που έφεραν οι ευρωεκλογές δημιούργησαν ελπίδες είπε η κ. Βόζεμπεργκ για διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να πεισθούν οι χώρες του βορρά . Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία να καταλάβουν ότι  είναι ανάγκη να βάλουν  πλάτη στο θέμα περισσότερο. Τώρα το πρόβλημα μας υπερβαίνει όλους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους απελπισμένους και πεινασμένους ανθρώπους του πλανήτη. Δεν υπάρχει δυνατότητα για αυτό. Ας βοηθηθούν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στις χώρες τους», τόνισε η ευρωβουλευτής.

Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας με αφορμή την επίθεση στη Συρία.

« Με ανησυχεί η τακτική της Τουρκίας. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ. Όμως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Ο κ. Ερντογάν λειτουργεί βάση συγκεκριμένης στρατηγικής . Αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, τη συνθήκη της Λωζάνης την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ,  προσβάλει τα νησιά μας βάζοντας τα σε χάρτες και μιλώντας για ” γαλάζια πατρίδα”. Κούνησε και το δάκτυλο στις ΗΠΑ. Και σε αυτό η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη, ανεξάρτητα τις ισορροπίες που φαίνεται να κρατούν άλλες χώρες απέναντι στην γειτονική χώρα. Έχει και η Ευρώπη συμφέροντα . θα πρέπει να πιεστεί ο κ. Ερντογάν οικονομικά. Αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσει να κάνει αυτό που επιθυμεί μη αναγνωρίζοντας συνθήκες συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο» , τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Αναφορά έκανε η κ. Βόζεμπεργκ και στην μέχρι τώρα λειτουργία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη τονίζοντας πως η πολιτική στην Ελλάδα έχει αλλάξει.

«Στην Ευρώπη υπάρχει απόλυτη αποδοχή της νέας κυβερνητικής πολιτικής . Αυτό φαίνεται και από τα οικονομικά μεγέθη. Για πρώτη φορά δανειζόμαστε με μηδενικό επιτόκιο και εννοώ τα ομόλογα μας. Έχουν αντιληφθεί στην Ευρώπη ότι ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένας ευρωπαίος πολιτικός φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής που κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες προεκλογικά.  Αποδεικνύει πως ήταν έτοιμος να κυβερνήσει από καιρό με μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Όλοι καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα πιέζεται με το μεταναστευτικό. Πρέπει η χώρα μας να βοηθηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν ζητούμε κάτι που δεν δικαιούμεθα αλλά αυτά που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις για τα κράτη- μέλη», τόνισε.

Επίσης η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πλέον εξαιρετικά αισιόδοξες.

«Πρέπει να γίνει αγώνας από την κυβέρνηση να αγνοηθούν οι λαϊκισμοί από την αντιπολίτευση . Αυτό είναι στείρα πολεμική που δεν βοηθά την Ελλάδα. Ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος. Οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για τα χρόνια που έρχονται. Η Ευρώπη βλέπει την Ελλάδα να ανακάμπτει», είπε.

Πηγή: SkyRodos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.