Το 2021 θέλει πράξεις και έργα

Γράφει ο Χρήστος Τσαμαδιάς

Σωτήριο έτος 2020; μπα δεν ακούγεται τόσο καλό. Ας το δούμε αλλιώς … έτος 2020 μΧ μία από τις χειρότερες χρονιές που θα μπορούσαμε να έχουμε, καταστροφική σε όλα τα επίπεδα, ζήσαμε και επιβιώσαμε μες την πανδημία, ζήσαμε άσχημες στιγμές, ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές, ζήσαμε καραντίνα, χάσαμε φίλους ή συγγενείς μας, και επειδή το άρθρο είναι οικονομικού ενδιαφέροντος χάσαμε δουλειές, χάσαμε ευκαιρίες,  χάσαμε λεφτά (στο τέλος εκεί καταλήγουμε!). Σε γενικές γραμμές, μπήκαμε σε ένα τούνελ και δεν βλέπουμε φως ή μπήκαμε σε μια σπηλιά επομένως δεν θα δούμε φως?

Εκεί που οι πολλοί βλέπουν το πρόβλημα κάποιοι άλλοι βλέπουν μια ευκαιρίαΜην επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα και στην κρίση, προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις λέξεις φόβος, πανικός, αβεβαιότητα γκρίνια, κατάθλιψη με χαρά, δημιουργία, προοπτική, έμπνευση, κέρδος.

Στις παρακάτω γραμμές, θα προσπαθήσω να αποτυπώσω τι έγινε στην χώρα μας σε επιχειρηματικό επίπεδο και φυσικά τι έγινε στην περιοχή μας.

Συνοπτικά, είδαμε σημαντικές επενδύσεις να ανακοινώνονται ότι θα υλοποιηθούν στην χώρα μας. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω

–          εργοστάσιο/κόμβος της Pfizer στη Θεσσαλονίκη (γιατί είναι και μέγιστου ενδιαφέροντος λόγω του εμβολίου Covid),

–          datacenter της Microsoft στην Ανατολική Αττική,

–          της TeamViewer στα Γιάννενα,

–          πράσινη επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια,

–          εταιρείες τεχνολογίας (Lancom, Sparkle και Profile) να επενδύσουν στην Βόρεια Ελλάδα.

–          τεράστια ευκαιρία είναι και το κλείδωμα του αναδόχου για το καζίνο και την ανάπλαση του Ελληνικού στην Αττική

–          καθώς και η αναγγελία της Next.e.Go για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα!

Υπάρχουν πολλές τέτοιες αναγγελίες αν ψάξετε στο διαδίκτυο. Δεν θα ήθελα να παραλείψω την ενεργοποίηση των πρώτων δικτύων 5G με τις γνωστές εταιρείες (Cosmote, Wind, Vodafone)  να είναι έτοιμες να το παρέχουν.

Στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες υπάρχουν πολλές ευχάριστες επιχειρηματικές ειδήσεις  και δεν είναι τυχαίο. Απλά νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία είναι πώς την συγκεκριμένη περίοδο δούλεψαν κάποιοι κομμάτια του δημοσίου αποτελεσματικά! Σε κάθε περίπτωση δούλεψαν οι ήρωες – υγειονομικοί μας. Το κράτος (και η αυτοδιοίκηση) μπορεί να μην έπιασε το 100% των επιχειρήσεων, μπορεί να μην έδωσε τόσα πολλά χρήματα (και να μας έσωσε) αλλά υπήρχαν μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναβολές ασφαλιστικών και φορολογικών δόσεων, η ΑΝΑΣΑ, τα ΕΣΠΑ όπου προσπάθησαν να κρατήσουν το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ζωντανό.

Και στην πόλη μας όμως έγιναν ή ανακοινώθηκαν σημαντικές επενδύσεις. Επιγραμματικά, με τον κίνδυνο να ξεχάσω κάτι,  θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

–          Η  Exalco στις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα

–          Ξενοδοχείο Comfort Suites ( πόσο μας λείπουν τέτοιες μονάδες από την περιοχή μας) με επικεφαλής τον κ. Γ. Παπαχαραλαμπους.

–          Επένδυση Lariplast για παραγωγή μάσκες ( επίκαιρο για τους τελευταίους μήνες, απλά σκεφτείτε ότι τους πρώτους μήνες, έπρεπε να βάζεις μέσο για να βρεις μια μάσκα)

–          Τεράστιες επενδύσεις σε ενέργεια κατά κύριο λόγο σε Φ/Β πάρκα η λίστα είναι μεγάλη ενδεικτικά  ο όμιλος Καράτζη, η εταιρεία Αρχέτυπος ( Κουτούγιας/Μπούτλας), η Watt-Volt και πολλοί άλλοι

–          Το μεγάλο σχέδιο της Φάρμας Ελασσόνας για εκσυγχρονισμό μηχανημάτων και εκμετάλλευσης βιοαερίου

–          Οφθαλμολογική Κλινική Πίπης

–          Επέκταση Animus

–          Επέκταση δικτύου καταστημάτων Detox, Bruno, Franklin και φυσικά Mikel

–          Μεγάλη επένδυση το κατάστημα του Bread factory από μόνο του

Φυσικά όλη η αγορά έχει ξεκινήσει και κάνει τις δίκες της επενδύσεις είτε με e-shop, είτε με τα click away τα οποία θα βοηθήσουν, απλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια τεράστια επένδυση που ξεχώρισε.

Όπως καταλαβαίνετε επενδύσεις γίνονται, ιδέες υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν απλά πρέπει να είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες με επιβεβαιωμένο το κέρδος δεν υπάρχει, απλά η επιτυχία μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αξιοπιστία του σχεδιασμού της. Όσο πιο ρεαλιστικός είναι ο σχεδιασμός, τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι απόκλισης από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ακούγεται πολύ ωραίο να κάνεις επένδυση αλλά ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός! Για αυτό θα σας προέτρεπα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε τι θέλετε να επενδύσετε, να κάνετε την δική σας έρευνα, να μιλήσετε με ανθρώπους του χώρου, να μιλήσετε με άλλους – πάντα θα πάρετε κάτι από συζητήσεις.

Για το 2021 ας σκεφτούμε απλά και να δημιουργήσουμε! Μη μείνετε μόνο στα σχέδια ή στις δηλώσεις. Το 2021 θέλει πράξεις και έργα, όχι τσαπατσουλιές, πρέπει να καθίσεις κάτω με χαρτί και με μολύβι και να τολμήσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.