Τι τρέχει με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία;

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Δεν είναι η πρώτη, και πιθανότατα ούτε η τελευταία φορά που οι Αλβανικές αρχές, ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης, προβαίνουν σε εκβιαστικές, επιθετικές κινήσεις απέναντι στα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται ευκαιρίες για να καταστρέφεται μειονοτική περιουσία, να περιορίζονται τα δικαιώματα, η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, να τίθενται οι Βοεριοηπεριώτες στο περιθώριο των εξελίξεων.

Τι λόγο είχε η… σοσιαλιστική κυβέρνηση Ράμα να κατεδαφίσει τουριστικά ακίνητα, στην περιοχή της Χειμάρρας, που ανήκουν σε μειονοτικούς; Με ποια δικαιοδοσία προχωρούν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες και σε τι στοχεύουν τελικά πέρα από την καταπίεση των εκεί κατοίκων και την δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας που θα τους έτρεπε σε φυγή;

Εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται μεθοδικά η αλλαγή της πληθυσμιακής σύστασης στην ευρύτερη περιοχή ώστε να πάψει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μειονοτικών. Αυτό το σχέδιο συνεχίζει να εκτελεί κι ο Ραμά αδιαφορώντας για την διεθνή εικόνα της χώρας του και τους περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή προοπτική.

Ακόμη και οι φαινομενικά πιο συναινετικοί Αλβανοί πολιτικοί διαθέτουν σοβαρά υπολείμματα εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού. Αναπαράγουν την ανιστόρητη εκδοχή περί Τσαμουριάς κι ονειρεύονται την Μεγάλη Αλβανία με εδάφη που ανήκουν σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες τους. Απέναντι σε αυτές τις εμμονές δεν αρκεί η σθεναρή ελληνική αντίδραση.

Η Αλβανία πρέπει να βρίσκει διαρκώς απέναντι της τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε κάποια στιγμή να αναγκαστεί να επιλέξει ποια διαδρομή επιθυμεί να χαράξει για το μέλλον της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.