Τι μας λέει η σύγκριση των αριθμών στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να χαίρονται, να πιστεύουν ότι «κάτι σαλεύει» με τις εσωκομματικές τους εκλογές και να θεωρούν ότι επίκειται η ανάστασή τους, καλό είναι να κοιτάει κανείς τα νούμερα, επειδή πάντα λένε την αλήθεια, ασχέτως του πώς την αντιλαμβάνεται κανείς.

Χαίρονται λοιπόν όλοι μαζί και κάποιοι άλλοι χώρια, επειδή πήγαν και ψήφισαν 148.821 μέλη, παλιά και νέα και λένε ότι αυτό είναι «ένα μήνυμα προς τη ΝΔ», ότι θα πρέπει και να σκιάζεται το ΠαΣοΚ και ότι έρχονται ανατροπές. Δεν πολυασχολούνται όμως και ότι καμιά 60αριά χιλιάδες από τα παλαιά μέλη έμειναν στο σπίτι τους

Αν κάνει κάποιος μία συγκριτική παρατήρηση, θα βρεθεί μπροστά ορισμένα δεδομένα.

Από την ψηφοφορία λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ των 148.000 μελών, έχουμε τα εξής: Ο Κασσελάκης πρώτευσε με 66.156 ψήφους και η Αχτσιόγλου πήρε 53.292. Αφήνουμε τους υπόλοιπους επειδή δεν μας απασχολούν εν προκειμένω.

Στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠαΣοΚ το 2021 οι αριθμοί ήταν οι εξής:

Στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 270.706 μέλη και στον δεύτερο 207.658.

Ο Ανδρουλάκης είχε λάβει 99.120 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.492 στον δεύτερο. Ο Παπανδρέου είχε πάρει 75.183 στον πρώτο και 66.487 στον δεύτερο γύρο, λιγότερες δηλαδή από όσες είχε λάβει ο Ανδρέας Λοβέρδος στον πρώτο γύρο, που έμεινε στην τρίτη θέση με 69.827.

Ποια είναι τα αριθμητικά συμπεράσματα;

Στο ΠαΣοΚ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση της γενικής ανάκαμψης λόγω των 270.000 που προσήλθαν στις κάλπες και είχε θεωρηθεί ότι και εκείνοι «έστελναν ένα μήνυμα στη ΝΔ». Δεν επιβεβαιώθηκε και τόσο.

Και τέλος, ο Παπανδρέου και ο Λοβέρδος είχαν λάβει τότε περισσότερες ψήφους από όσες ο Κασσελάκης σήμερα, που τάχα έρχεται με φόρα και θα ταράξει τα πολιτικά νερά. Πού είναι και τι κάνουν ο Παπανδρέου – και πολύ περισσότερο ο Λοβέρδος – σήμερα;

Συνεπώς, όλοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα νούμερα μπορεί να λένε την αλήθεια, αλλά και ότι οφείλει πάντα κανείς να την διαβάζει, να την αναλύει και να την σταθμίζει με βάση τις κατάλληλες παραμέτρους…

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.