Θα έχουμε «θερμό» ή «ψυχρό» επεισόδιο;

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υποστράτηγος ε.α.

Με τον υπόψη τίτλο εννοώ αν θα συμβεί κάποια στρατιωτική εμπλοκή εν θερμώ ή εν ψυχρώ σε βάθος χρόνου. Κατά την εκτίμησή μου η τουρκική πλευρά πιέζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και ο Ερντογάν από την αλαζονεία του αλλά και την αποτυχία σε όλα σχεδόν τα μεγάλα μέτωπα επιζητεί ένα εν θερμώ επεισόδιο, όπου έτσι κρίνει ότι θα μας εξαναγκάσει σε διμερείς συνομιλίες.

Ήδη εμφανίζονται σύννεφα στις σχέσεις του με τη Ρωσία, στη Συρία. Η αποτυχία επιβολής μιας ρωσοτουρκικής λύσης στη Λιβύη, προσθέτει επίσης ένα εκνευρισμό. Η δημιουργία ενός αντιτουρκικού μετώπου στο οποίο συμμετέχουν πρώην αντιπαρατιθέμενες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, επικουρούμενες από τη Γαλλία και ΗΠΑ, εντείνουν το ενδεχόμενο αποτυχίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και θολώνουν το νεοοθωμανικό όραμα του για το 2023.

Ταυτόχρονα εσωτερικοί οικονομικοί, κοινωνικοί λόγοι αλλά και η έλλειψη διαφάνειας, η τρομοκρατία με συλλήψεις αντικαθεστωτικών και οι ύποπτες διασυνδέσεις του Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του με παράνομες δραστηριότητες και πλουτισμό , δημιουργούν ένα εκρηκτικό κύμα εις βάρος του.

Από την άλλη η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μια θετική , αναπτυξιακή πορεία. Στο διπλωματικό πεδίο υπάρχει μια πρωτοφανής διπλωματική εκστρατεία και φαίνεται ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία και στη διευκόλυνση συνεργασίας χωρών που αντιμετωπίζουν πλέον την τουρκική υπερεπέκταση ως κίνδυνο ζωτικών συμφερόντων τους. Το λεγόμενο στις διεθνείς σχέσεις «δίλημμα ασφαλείας». Έτσι δημιουργείται ένας δυναμικός αντιτουρκικός συνασπισμός που προωθεί την ειρήνη και ευημερία με την αξιοποίηση κοινών φυσικών πόρων, εμπορίου, ελεύθερης ναυσιπλοΐας , κοινών στρατιωτικών ασκήσεων (Ελλάς-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάς-Γαλλία-Αίγυπτος-Κύπρος, Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία ).

Κορυφαία πράξη η συμφωνία για τον East Med, που τόσο πολεμείται από εγχώριους διανοητές πολιτικής και καθηγητικής σκέψης, το East Med Forum όπου συμμετέχουν επίσης η Ιορδανία η Ιταλία και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, και παρακολουθούν τις διεργασίες, οι ΗΠΑ, που πρόσφατα ψήφισαν νόμο για την υποστήριξη των παραπάνω ενεργειών και συνεργασιών.

Ταυτόχρονα η χώρα μας επιδιώκει και πετυχαίνει να αναδειχθεί σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό, συγκεντρώνοντας συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , η εξαγορά των ναυπηγείων Σύρου και ενδεχομένως Ελευσίνας από αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία, το λιμάνι του Πειραιά με τη επέκταση των δραστηριοτήτων της COSCO, οι αδειδοτήσεις για έρευνες υδρογοναθράκων νοτίως Κρήτης κ.ο.κ. Η προφανής μάλιστα και δεδηλωμένη αποφασιστικότητα στην προάσπιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κατά συνέπεια των συμφερόντων των υπόψη εταιρειών μειώνει το λεγόμενο «country risk».

Η στρατιωτική αναβάθμιση, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση χρηματωπιστωτικών οίκων, με τη στάθμευση ή υποστήριξη αμερικανικών μέσων και δυνάμεων, τόσο στη Σούδα , όσο και σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της χώρας μας ως ενός πόλου σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία μας θα διαπιστώσουμε ότι ο Ιωάννης Μεταξάς και η τότε κυβέρνηση ανέχτηκαν επί μακρόν τις ιταλικές προκλήσεις σε μια προσπάθεια κατευνασμού προς κέρδος χρόνου. Παράλληλα εργάζονταν σιωπηρά και μεθοδικά για την προετοιμασία της χώρας, διαβλέποντας ότι οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες, κατασκευάζοντας οχυρωματικές υποδομές (γραμμή ΜΕΤΑΞΑ), εξοπλίζοντας το στρατό, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία εφόδια και υλικά για την υποστήριξή του και φροντίζοντας να προετοιμάσουν την κοινωνία.

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι και τότε υπήρχε ο κίνδυνος της πέμπτης φάλαγγας στο εσωτερικό της χώρας, που προσπαθούσε να διχάσει την Ελληνική κοινωνία σε μια δήθεν αντιιμπεριαλιστική αντίδραση. Σήμερα παρατηρούμε ανάλογες δηλώσεις, αντιδράσεις κ.λ.π περί σωφροσύνης, ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα παρατηρούμε μια προσπάθεια εκφοβισμού της κοινωνίας από ορισμένα ΜΜΕ που προπαγανδίζουν συνεχώς παρουσιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν και λοιπών τούρκων αξιωματούχων, αλλά επίσης παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της Τουρκίας, ενισχύοντας το «φοβικό σύνδρομο» που μας διακατέχει εθνικά.

Επίσης οι συνεχείς αναλύσεις (με πολλά ερωτηματικά) διαφόρων ειδικών ή περαστικών… προκαλούν σύγχυση, εντείνοντας αυτό το σύνδρομο. Ιδιαιτέρως αναφέρομαι σε ορισμένους πρώην αξιωματικούς, συναδέλφους, που όπως είπε σε κάποιον, δημοσιογράφος σε πρωινή εκπομπή «όταν είσαστε εν ενεργεία δεν μιλάγατε, ενώ τώρα ως απόστρατοι έχετε γίνει πολεμοχαρείς και απόλυτοι…». Προς θεού δεν ισχύει για όλους.

Συνεπώς εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κανένα λόγο να αντιδράσει «εν θερμώ», ίσως όμως χρειαστεί να αντιδράσει «εν ψυχρώ» και αφού έχει επιτύχει να δυναμώσει τα διεθνή της ερείσματα και το βαθμό αξιοπιστίας που απαιτείται ώστε οι διεθνείς δρώντες να μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Ίσως μάλιστα τότε να έχει καταφέρει να αποτρέψει το όποιο κίνδυνο !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.