Τελικά πρέπει να αποφύγει η ΝΔ τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής ή πρέπει να τον επιδιώξει;

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία για το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημερομηνία των εκλογών, η νέα κυβέρνηση πιθανώς να υποχρεωθεί να οδηγήσει την Χώρα σε νέες εκλογές αν τελικά δεν κατορθώσει η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαδικασία που πρέπει να αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους 2020.

Και διαβάζω διάφορες θεωρίες και από έγκριτους συνταγματολόγους, πώς να αποφύγει η ΝΔ η οποία σίγουρα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, πώς να αποφύγει τις εκλογές αναθεωρώντας μόλις έρθει στην Εξουσία το σχετικό άρθρο του Συντάγματος με 151 ψήφους αφού θα το έχει ψηφίσει σε πρώτη φάση με 180 ψήφους μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς άλλα κόμματα.

Και όλα αυτά για να αποφύγει η ΝΔ τον μπαμπούλα των νέων εκλογών. Εγώ έχω τελείως διαφορετική άποψη την οποία θα αναπτύξω παρακάτω. Για μένα η ΝΔ όχι μόνο δεν πρέπει να αποφύγει τις νέες εκλογές στην αρχή του 2020 αλλά πρέπει να τις επιδιώξει μη δεχόμενη να ψηφίσει κανέναν υποψήφιο Πρόεδρο μέσα από την τότε Βουλή. Ας μην ξεχνάμε πως οι μεθεπόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, ένα σύστημα που μόνο ακυβερνησία και δεινά μπορεί να φέρει στον τόπο και μια πρόγευση πήραμε αυτό τον καιρό με όλα αυτά τα μικρά κόμματα και τις μετακινήσεις βουλευτών αλλάζοντας τις πλειοψηφίες, ένα σύστημα που κύριο μοχλό διακυβέρνησης έχει τον εκβιασμό των μειοψηφιών απέναντι στις πλειοψηφίες.

Δεν θα αναπτύξω εδώ τα κακά της Απλής Αναλογικής και όποιος το κατάλαβε το κατάλαβε. Άρα πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό για την Χώρα εκλογικό σύστημα. Έτσι λοιπόν πρώτη και άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς ένα σύστημα πάλι Ενισχυμένης Αναλογικής.

Τώρα αν το μπόνους του πρώτου κόμματος θα είναι 50 η 40 ή 30 βουλευτές αυτό ας συζητηθεί και αποφασιστεί τότε, το γεγονός όμως είναι πως πρέπει να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος. Επειδή όμως θεωρείται απίθανο, ο νέος νόμος να ψηφιστεί από 200 βουλευτές τότε, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή θα ισχύσει στις μεθεπόμενες από την ψήφιση του εκλογές. Άρα ότι και να γίνει, οι επόμενες από τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας θα διεξαχθούν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής. Έχουμε λοιπόν να δούμε δύο σενάρια.

Σενάριο πρώτο. Εκλέγουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την νέα Βουλή αρχές του 2020, αποφεύγουμε τις εκλογές και η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κυβερνά έχοντας στο μυαλό της και αυτή και η Αντιπολίτευση πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την Απλή Αναλογική. Μπορείτε να φανταστείτε μια τέτοια διακυβέρνηση όταν οι διάφορες φατρίες και φουσάτα μέσα στα κόμματα έχοντας υπ’ όψιν τους ότι επέρχονται εκλογές με Απλή Αναλογική πώς θα αντιδράσουν; Εγώ εκτιμώ πώς θα έχουμε διαλυτικές τάσεις ιδίως στα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα θα διασπαστούν σε μικρότερα έχοντας όλοι στο μυαλό τους κάποιο μέρος από το λάφυρο των επόμενων εκλογών και πιστεύοντας πως έστω και με μικρότερη δύναμη θα έχουν κύριο λόγο στην διαχείριση της Εξουσίας. Ασφαλώς μια προσωπική εκτίμηση κάνω πάντως εγώ έτσι το βλέπω το μέλλον με μια Απλή Αναλογική να στέκεται απειλητική μπροστά μας στο μέλλον.

Σενάριο δεύτερο. Δεν εκλέγεται Πρόεδρος και καταφεύγουμε σε νέες εκλογές που θα γίνουν τώρα με το σύστημα της Απλής Αναλογικής. Η Νέα Δημοκρατία που θα είναι η νικήτρια των προηγούμενων εκλογών θα είναι ασφαλώς και σε αυτές τις εκλογές το πρώτο κόμμα αφού η χρονική απόσταση των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι μικρή. Κανένα κόμμα που κέρδισε εκλογές δεν χάνει την πρωτοκαθεδρία μέσα σε λίγους μήνες. Πάρτε παράδειγμα τι έγινε εδώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, περάσαμε ένα εφιαλτικό εξάμηνο Τσιπροβαρουφακειάδας, μπήκαμε σε νέο μνημόνιο αλλά 8 μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πάλι τις εκλογές γιατί σε 8 μήνες καμία κυβέρνηση δεν απαξιώνεται από αυτούς που την ψήφισαν 8 μήνες πριν. Με την ίδια λογική και η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές αρχές του 2020 θα είναι πρώτο κόμμα.

Όντας η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα καμία συμμαχική κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς την συμμετοχή της και ασφαλώς η Νέα Δημοκρατία δεν θα θελήσει να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση πολλών κομμάτων που δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Η τρικομματική Κυβέρνηση του 2012 δεν αφήνει ελπίδες, άσε που με Απλή Αναλογική δεν θα φτάνουν τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Άρα δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πάμε σε νέες εκλογές όπως έγινε τον Ιούνιο του 2012, οι νέες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της Ενισχυμένης Αναλογικής που θα έχει ψηφιστεί εν τω μεταξύ και έτσι, αφενός η Απλή Αναλογική θα μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και δεν θα μας ξαναπασχολήσει και η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει ανενόχλητη από διάφορα διασπαστικά ζιζάνια να ασχοληθεί με την ανόρθωση της Χώρας και αν είναι ικανή να κερδίσει και την επόμενη τετραετία.

Σας έδωσα και τα δύο σενάρια μπροστά σας. Εγώ ασφαλώς υποστηρίζω και προτείνω το δεύτερο.

Εύχομαι η Νέα Δημοκρατία να μην προτείνει το πρώτο. Βέβαια το δεύτερο σενάριο απαιτεί ισχυρή στρατηγική και την δυνατότητα και την επιθυμία να σπάσει αυγά κόντρα σε όσες αντιρρήσεις ακουστούν μέσα και από το ίδιο της το Κόμμα.

Το γεγονός όμως είναι πως οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλονται, αξιώνονται και κυριαρχούν και στο κόμμα τους αλλά και στην Χώρα, έχοντας στο τραπέζι τους μια ομελέτα και όχι αυγά πασχαλινά……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.