Τα λάθη δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται

Γράφει ο Ευπατρίδης

Υπάρχει γενικώς μια αντίληψη στην πολιτική μεθοδολογία πως οι κινήσεις που γίνονται παραμονές εορτών, όπως ο Δεκαπενταύγουστος, περνούν παντελώς απαρατήρητες. Οπότε είναι καλό κανείς να κάνει αυτή την περίοδο ό, τι θέλει να ακουστεί λιγότερο, και να μην κάνει ό, τι θέλει να ακουστεί περισσότερο. Γιατί πράγματι, ο κόσμος είναι σε διακοπές και δε θα ασχοληθεί. 

Σήμερα όμως είναι 16 Αυγούστου, η γιορτή έχει περάσει και όσοι πήραμε χαμπάρι την αλλαγή μπορούμε ελεύθερα να τη σχολιάσουμε. 

Φυσικά αναφέρομαι στο μίνι ανασχηματισμό που έλαβε χώρα προ της εορτής. Και δη στη βασική του κίνηση, που δεν ήταν άλλη από την ανάδειξη του Ιωάννη Οικονόμου ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Αν και τυπικά μένει στη θέση της, που πάντοτε ήταν αυτή της αναπληρώτριας, ουσιαστικά μιλάμε για αντικατάσταση της Αριστοτελίας Πελώνη. 

Καταρχήν να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή. Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με εκπρόσωπο τύπου το Στέλιο Πέτσα. Η προσωπική μου άποψη, που θεωρώ ότι επιβεβαιώθηκε και εκ του αποτελέσματος, είναι πως αποδείχθηκε μια εξαιρετική επιλογή. Ήταν πάντα διαβασμένος, σοβαρός και κατανοητός, ενώ παρόλο που αδιαμφισβήτητα αποτελούσε άνθρωπο του πρωθυπουργού αισθάνονταν άνετα μαζί του όλες οι πτέρυγες του κόμματος. 

Όταν ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί, επελέγη για τη θέση ο Χρήστος Ταραντίλης. Η επιλογή αποτελούσε ομολογουμένως έκπληξη για όσους από εμάς γνωρίζουν τον καθηγητή, αφού αδιαμφισβήτητα δεν ήταν ένας ρόλος που θεωρούσαμε ότι του ταίριαζε. Επιβεβαιωθήκαμε ελάχιστο καιρό μετά, με την παραίτησή του. Άμεσο αποτέλεσμα της παράίτησής του υπήρξε η ανάληψη των καθηκόντων του από την Αριστοτελία Πελώνη. 

Η Πελώνη εξαρχής προοριζόταν για αναπληρώτρια, όχι για βασική εκπρόσωπος. Καταρχήν, το ιστορικό και η προϋπηρεσία της υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα επέτρεπαν έναν τόσο βαρύ ρόλο. Η καθημερινή έκθεση που συνεπάγεται έχει ως αποτέλεσμα να ασχολούνται με το άτομό σου πολύ περισσότερο απ’ όσο πριν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα tweets της από «άλλες εποχές» που αναδημοσίευαν ανά τακτά διαστήματα διάφοροι είχαν πολύ μεγαλύτερη προβολή από τις ανακοινώσεις της ως κυβερνητικής εκπροσώπου. 

Πέρα όμως από την προσωπική της ιστορία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν είχε τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση του επικοινωνιακού προσώπου της κυβέρνησης. Δεν είχε την αναγκαία αντοχή για να ανταπεξέλθει στην καθημερινή πίεση. Αυτό φάνηκε στην πρόσφατη ακραία κατάσταση με τις πυρκαγιές, που η κυβέρνηση ήταν σαν να μην έχει κυβερνητική εκπρόσωπο. 

Τελειώνοντας λοιπόν με την ιστορική εισαγωγή, θα περίμενε κανείς μετά από μία κακή επιλογή κυβερνητικού εκπροσώπου, που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα να εκπροσωπείται η κυβέρνηση διαδοχικά από δύο ακατάλληλα άτομα, η επιλογή που έγινε τώρα να ήταν πιο προσεκτική. Το παρελθόν όμως του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου δεν προϊδεάζει καλά. Γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που σημαίνει ότι αν και νέος έχει στο ενεργητικό του ήδη μια αποχώρηση από το κόμμα. Να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο ο πρωθυπουργός δεν είχε ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, και αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που τελικά κατέληξε επικεφαλής της παράταξης. Και ήδη άρχισαν να αναδημοσιεύονται tweets του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου από εκείνη την περίοδο. 

Δεν ισχυριζόμαστε ότι το πέρασμα του Οικονόμου από τη Δημοκρατική Συμμαχία πρέπει να αποτελεί απαγορευτικό για την πορεία του στα δημόσια πράγματα. Άλλωστε ήταν ήδη υφυπουργός! Γιατί όμως να επιλεγεί για την πιο κεντρική και επικοινωνιακή θέση της κυβέρνησης κάποιο πρόσωπο που η ιστορία του ήδη σηκώνει σχολιασμό και αντιδράσεις; Δε μπορούσε να βρεθεί κάποιος που να μην ξεκινά με μείον; 

Ελπίζω τα προσωπικά προσόντα και η ικανότητα του νέου εκπροσώπου να υπερκεράσουν σύντομα την προσωπική του ιστορία, και σε λίγο καιρό να μη θυμόμαστε καν το παραστράτημά του τότε. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη έναν καλό εκπρόσωπο, μετά από τα τελευταία. Θα του συστήσουμε μόνο το εξής: Να θυμάται πως πολλοί που είχαν φύγει στ παρελθόν πήραν ξανά το δρόμο της επιστροφής. Όσοι πέτυχαν ήταν εκείνοι που δεν είπαν ποτέ κακό λόγο για το παρελθόν της παράταξης. Ας σεβαστεί λοιπόν, στον τρόπο που θα κινηθεί, την πρόσφατη ιστορία της, ακόμα κι αν αυτή έρχεται σε κόντρα με την προσωπική του. 

One thought on “Τα λάθη δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται

  • 18/08/2021, 22:58
    Permalink

    Σας συγχαίρω για τις ειλικρινείς και ευθύβολες παρατηρήσεις σας. Μακάρι να διαβαστούν και να αξιοποιηθούν. Όσον αφορά την τελευταία επιλογή κυβερνητικού εκπροσώπου, όλα δείχνουν πως δεν κρύβονται πια οι επιλογές προτίμησης της Ντόρας, η οποία παίζει τον ρόλο σκιώδους υπερυπουργού, κι ας είναι ”εξαφανισμένη”.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε θρησκευτικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει εξαγριώσει πολλούς πιστούς, γιατί – ενώ τελούσαν τον Δεκαπενταύγουστο υπό πλήρη απαγόρευση οι περιφορές και οι λιτανείες λόγω covid , με συναπόφαση κυβέρνησης-Εκκλησίας – στη Χίο έγινε η… περιφορά της τερατώδους μαριονέτας Αμάλ επί τη ευκαιρία της ”εθνικής ημέρας του Πακιστάν” την οποία γιόρτασαν και σε άλλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα κλπ) οι Πακιστανοί φίλοι των Τούρκων και δεδηλωμένοι εχθροί της Ελλάδας σε περίπτωση ”θερμού επεισοδίου” μεταξύ μας. Επίσης δημιούργησε αλγεινή εντύπωση η συνοδευόμενη από ουρλιαχτά και συνθήματα διαμαρτυρία των Πακιστανών για το Κασμίρ έξω απ’ την ινδική πρεσβεία (σσ. η Ινδία είναι μαζί μας), ενώ είχε εντείνει την αγωνία των κατοίκων του Κέντρου η πορεία Ιρακινών Σιιτών, Πακιστανών και Αφγανών που γιόρτασαν στις 14 του τρέχοντα μήνα την ιερή γι’ αυτούς μέρα Ασούρα (για το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσσέιν: εγγονoύ του Προφήτη…). Κοινώς, η οργή των κατοίκων ξεχείλισε και δεν έχουν αρχίσει ακόμα να έρχονται (αν εξαιρέσουμε τους λίγους που πέρασαν ήδη στην Κομοτηνή) οι Αφγανοί πρόσφυγες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους… φίλους των Τούρκων Ταλιμπάν… ΚΚ

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.