Τα… καπιταλιστικά εμβόλια!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Έρχεται ένας θανατηφόρος ιός, με υψηλή μεταδοτικότητα, να ανατρέψει την καθημερινότητα μας και την οικονομική δραστηριότητα με τρόπο που μόνο τεράστιες καταστροφές, όπως οι παγκόσμιοι πόλεμοι. μπορούν να κάνουν. Μετά από μήνες υπομονής, ερευνών και δοκιμών έρχεται επιτέλους η στιγμή που η επιστήμη μας προσφέρει την μόνη ασφαλή διαδρομή προς την έξοδο από την πανδημία.

Όμως ακόμη κι αυτό το χαρμόσυνο γεγονός… δεν γίνεται να μην υποστεί τη βάσανο των ιδεοληπτικών εμμονών. Καπιταλιστικό προϊόν το εμβόλιο. Πώς τολμούν οι εταιρείες παραγωγής να προσβλέπουν στο υψηλό κέρδος σε μια τέτοια περίσταση; Γιατί δεν προμηθεύουν την Ε.Ε. με μεγαλύτερες ποσότητες, αρκετές να εμβολιάσουν την πλειοψηφία του πληθυσμού; Ας εξηγήσουμε, λοιπόν, τα προφανή.

Κάτι που κατασκευάζεται με κόπο και χρήματα ιδιωτών αποτελεί κτήμα τους και μπορούν να το διαθέσουν όπου και όπως θέλουν και σε όποια τιμή επιθυμούν, εφόσον βρίσκουν αγοραστές, πρόθυμους να πληρώσουν το συγκεκριμένο τίμημα. Πρόκειται για τεράστιους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δίνουν λόγο στους μετόχους τους κι έχουν υποχρέωση να κινούνται με γνώμονα την κερδοφορία, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί που επιθυμούσαν να χρηματοδοτήσουν τις επιστημονικές έρευνες όφειλαν να έχουν διασφαλίσει την ανταποδοτικότητα της συμβολής τους. Αν η Ε.Ε. αισθάνεται ότι παραπλανήθηκε από κάποια εταιρεία, ότι δεν υπήρξαν συνεπείς στους όρους όσων συνυπέγραψαν, τότε ο μόνος δρόμος είναι η δικαστική οδός και η διεκδίκηση ηθικών και εμπράγματων αποζημιώσεων για τη ζημία που υπέστη το κύρος της ίδιας αλλά και οι πολίτες που έμειναν απροστάτευτοι απέναντι στον ιό για μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο διάστημα.

Όλα τα άλλα αποτελούν στιγμιαίους εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακή διαχείριση, μιας μάλλον αλλοπρόσαλλης κεντρικής αντιμετώπισης μιας εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης.

Όσοι βέβαια βιάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση για ιδεολογικές σαπουνόφουσκες περί αποχώρησης από την Ε.Ε., γίνονται τουλάχιστον γραφικές φιγούρες σε ένα καταθλιπτικό τοπίο. Η Ε.Ε. με το μέγεθος και την παρεμβατική δύναμη της, παρέχει τα εχέγγυα για την ταχύτερη δυνατή πρόσβαση σε υπηρεσίες κάθε είδους, μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και σιγουριά για αξιόπιστους ελέγχους.

Η αυτόνομη πορεία μας μικρής χώρας με δημοσιονομικά προβλήματα και πενιχρούς πόρους, μέσα σε έναν κυκεώνα αντικρουόμενων συμφερόντων, θα ήταν αυτή του ποντικιού που προσπαθεί να περάσει μέσα από ένα κοπάδι ελεφάντων. Το πιθανότερο είναι να ποδοπατηθεί και να εξαφανιστεί κι όχι να διαπρέψει μέσα στη μοναχικότητα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.