Τα γκάλοπ και ο Τσίπρας

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται πως στις επερχόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα η οποία να τον βολεύει. Ολες τις φορές, όμως, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τα ψευδοαφηγήματά του.

ΤΟ βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του είναι πως οι δημοσκοπήσεις δεν λένε την αλήθεια, πως είναι στημένες(;). Τα ίδια έλεγαν και πριν από τη συντριβή τους στις ευρωεκλογές του 2019. Υπήρχαν κάτι «εταιρίες – φαντάσματα» που έβγαζαν τη διαφορά στις δύο, μόλις, μονάδες, όταν σχεδόν όλες οι κανονικές εταιρίες δημοσκοπήσεων έδειχναν πέντε έως οκτώ μονάδες.Τελικά, στις κάλπες η διαφορά ξεπέρασε τις δέκα μονάδες. Ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε με 8,5 μονάδες διαφορά. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ «έκλεισε» την ψαλίδα τα τελευταία 24ωρα και απέφυγε την ολική κατάρρευση που έδειχναν όλα τα γκάλοπ με ήττα άνω των δέκα μονάδων.

ΑΠΟ τότε έχουν περάσει τρία χρόνια. Ολες, μα όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αυτή την περίοδο δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από έξι έως δέκα μονάδες.

ΑΥΤΟ είναι και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν μια κυβέρνηση στην τριετία δεν είχε κρατήσει -σχεδόν- την ίδια διαφορά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Συνήθως, στα τρία χρόνια υπήρχε είτε ανατροπή πολιτικού σκηνικού είτε μια μικρή διαφορά υπέρ του κυβερνητικού κόμματος.

ΑΡΚΕΙ να θυμηθεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη δεύτερη θέση στα γκάλοπ από την άνοιξη του 2016, μόλις έξι μήνες μετά τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

ΚΑΙ αυτό το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν δείχνει να επηρεάζεται από τα πρωτοφανή γεγονότα που έχουν συμβεί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης: Ελληνοτουρκικά, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός.

ΒΛΕΠΟΥΝ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη. Αυτό το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, που είπε πως: «Δεν κρύψαμε ποτέ τις αστοχίες, αλλά επιμείναμε και επιμένουμε πάντα ότι η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μία λάθος κυβέρνηση».

ΟΙ πολίτες, όμως, εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ περισσότερο από τον Αλέξη Τσίπρα. Στο πρόσφατο γκάλοπ της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα ευρήματα είναι αδιάψευστα.

ΤΟ 34% των πολιτών είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης και μόλις το 21% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 41% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο ικανό στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας και μόλις το 27% τον Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο και όσον αφορά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπου το σκορ είναι 40%-24%.

ΤΟ βασικότερο συμπέρασμα από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια και η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν ούτε στο Μαξίμου ούτε στα υπουργεία… 

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.