Τα FAKE NEWS δεν έχουν αργίες

Γράφει ο Αριέλ Λεκαδίτης, Ιστορικός

Η λέξη ‘’Fake news’’ έχει γίνει η καραμέλα σε κάθε πολίτη του κόσμου. Μια απλή αναζήτηση στη Google θα πείσει κάθε ενδιαφερόμενο. Ειλικρινά μπορεί να τρομάξει κανείς από την ποσότητα των ‘’Fake news’’ που κάνουν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο. Παρόλο που η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα δεν είναι νέα φαινόμενα.

Το θέμα των ‘’Fake news’’ απασχόλησε την κοινή γνώμη πρώτη φορά έντονα , το 2016 στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές . Το θέμα είναι πως ο χρήστης ο οποίος αναζητά μια είδηση δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι ‘’ψεύτικη είδηση’’ ή όχι. Αν ζούσε ο Μαρξ θα μιλούσε για ψηφιακό προλεταριάτο. Σήμερα τα πάντα ελέγχονται και διαδίδονται μέσα από κώδικες της πληροφορικής. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην χρησιμοποιεί τους υπολογιστές.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή παραπληροφόρηση έχει καταφέρει να μπει μέσα σε κάθε σπίτι και να γίνει μέσο προπαγάνδας.

Έχουμε περάσει σε έναν πολιτικό ψηφιακό πόλεμο. Ο Κλαούζεβιτς έλεγε: “Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής, με άλλα μέσα”. Στον νέο αυτόν πόλεμο της ψηφιακής πλατφόρμας κύριο χαρακτηριστικό είναι η υπονόμευση και η άγνοια των πολιτών. Έτσι λοιπόν οι κοσμοκράτορες, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η πληροφορική θα είναι η αιχμή του δόρατος στα ‘’Fake news’’.

Τα ‘’Fake news’’ έχουν σκοπό την κατάληψη της καρδιάς, του νου των ανθρώπων. Σημασία έχει να κατακτάς την ψυχή του δέκτη των ‘’Fake news’’. Να δημιουργείς μια μουδιασμένη συνείδηση στον ψηφιακό άνθρωπο. Να μεταβάλεις το κίνητρο των αναγκών και να δίνεις την είδηση που θέλει ο δέκτης, με σκοπό να τον μετατοπίσεις ψυχολογικά και μετά ιδεολογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ας πούμε ο Ντε Γκώλ ήταν θύμα των ‘’Fake news’’ όπου κατηγορήθηκε ως συνεργάτης των Γερμανών.

Ο Γκύ Μολλέ κατηγορήθηκε ως πληροφοριοδότης της Γκεστάπο και πως πρόδιδε συγκρατούμενους του.

Έξαρση των ‘’Fake news’’ έχουμε πάντοτε στις εκλογές. Γι ‘αυτό λοιπόν καλό είναι να προσέχουμε και να επεξεργαζόμαστε σωστά κάθε είδηση. Είναι σαν τον ελεύθερο σκοπευτή όπου σε έχει στη διόπτρα του και όταν σου ρίξει δεν ξέρεις από που σου ήρθε και δεν μπορείς να προφυλαχθείς.

Η πολιτική δεν γίνεται πλέον με το χωνί στις γειτονιές αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού και με την σπορά μιας ψεύτικης είδησης.

One thought on “Τα FAKE NEWS δεν έχουν αργίες

  • 14/06/2019, 02:07
    Permalink

    Ο Ἂριελ Λεκαδίτης χαίρει της ἐκτιμήσεως μου περισσότερο μετά ἀπὸ αὐτό το ἂρθρο. ΝΟμίζω ὂτι το σύγχρονο προτσὲς της ἱστορίας ἐπιβάλλει την ἀποδοχὴ των Ἑλλήνων Ἑβραίων στο πολιτικὸ σκηνικὸ γιὰ να πᾶμε μπροστὰ ὠς χώρα. Ἡ ἐκλογὴ τοῦ Μωϋσὲως Ἐλισὰφ ὡς δημάρχου Ιωαννίνων ἦταν μια καλὴ ἀρχὴ. Ὂσοι δυσαρεστήθηκαν, πρόβλημὰ τους.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.