Τα επόμενα χρόνια ο καρκίνος θα είναι μη θανατηφόρος νόσος!

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης *

Στα φοιτητικά μου χρόνια το ποσοστό 5ετους επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν περίπου 25%, σήμερα αγγίζει το 70%.

Πριν 5 χρόνια ο Γιώργος Παυλάκης στην ομιλία του στο Ηράκλειο για τα 30 χρόνια του ΙΤΕ σόκαρε το ακροατήριο προβλέποντας ότι ο καρκίνος οδεύει στην επόμενη 10ετια σε μια χρόνια μη θανατηφόρο νόσο, σε πολλές περιπτώσεις ιάσιμη.

Στην θορυβώδη αυτή αλλαγή συνέτεινε τα μάλα και η επιστήμη μας, η Φαρμακολογία. Τα πρόσφατα κλινικά δεδομένα με την χρήση μονοκλωνικων αντισωμάτων κατά βιολογικών παραγόντων στον καρκίνο του εντέρου με την πλήρη εξαφάνιση του όγκου και των μεταστάσεων, αντίστοιχων αποτελεσμάτων στους όγκους μαστού και ενδομητρίου αλλά και του πιο επιθετικού κακοήθους όγκου στο πάγκρεας δείχνουν τον φωτεινό μέλλον της ογκολογικής φαρμακολογίας.

Η χρήση ανοσοκυττάρων του ασθενούς που τα απομονώνουμε στο εργαστήριο, τα μαθαίνουμε πως να επιτίθενται στο όγκο του, όπου βρίσκεται (ακόμη και στις μικροκυτταρικές κρυμμένες μεταστάσεις), τα πολλαπλασιάζουμε σε μεγάλες ποσότητες και τα επιστρέφουμε στον ασθενή αλλάζει την θεραπεία του καρκίνου.

Από τις επιθετικές χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίας περνάμε στις κυτταρικές, ανοσολογικες, βιολογικές θεραπείες, με απείρως μικρότερη τοξικότητα. Οι νέες μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων η του γενετικού τους υλικού στο περιφερικό αίμα αυξάνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών σε πολύ πρώιμα στάδια.

Η πρόληψη, η αλλαγή τρόπου ζωής, η πρώιμη ανίχνευση και οι νέες θεραπείες μετατρέπουν τον καρκίνο σε ελεγχόμενη χρόνια ή και ιάσιμη νόσο. Το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού όταν αυτό εστιάζει στην προστασία της ζωής και όχι στην προώθηση του θανάτου

 

* Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

LarissaPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.