Συνέντευξη Β. Οικονόμου στο LastPoint: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υβριστές αλλά από πολιτικούς που δίνουν λύσεις

Ο Βασίλης Οικονόμου βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στο LastPoint.gr και απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις. 

1 Έχει γίνει τεράστιο θέμα η προώθηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου και την χορήγηση αυτού του δικαιώματος σε 15χρονα παιδιά; Ποια είναι η θέση σας;

Ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν με το τί έγινε στη Βουλή, μια και μιλάμε για ένα κανονικό και άνευ προηγούμενου κυβερνητικό «βατερλώ».Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βγήκε τραυματισμένη από αυτή την ψηφοφορία, καθώς οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και απέδειξε ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχωδιοκτισμός και η αγάπη για την «καρέκλα» τόσο του πρωθπυουργού όσο και του συγκυβέρνητη του.
Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση. Αναγνώρισε εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού, θέτοντας κάποιες εύλογες προϋποθέσεις (αλλαγή φύλου μόνο μια φορά, μόνο από ενήλικα – και όχι από 15χρονα – και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης για ενσυνείδητη διόρθωση του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου) οι οποίες έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη θέση υποστηρίζω και εγώ!

2 Πως σχολιάζετε το ύφος και το ήθος άσκησης της εξουσίας από τον σημερινό υπουργό Υγείας κ. Πολάκη. Πως θα χαρακτηρίζατε το έργο του;

Για να χαρακτηρίσω κάτι, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Ο κ.Πολάκης δυστυχως για την ελληνική κοινωνία δεν έχει να επιδείξει έργο στο υπουργείο Υγείας. Η μοναδική του ασχολία είναι να «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να σχολιάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Η Ελλάδα όμως δεν έχει ανάγκη από σχολιαστές και υβριστές της αντιπολίτευσης αλλά από πολιτικούς που δίνουν λύσεις και ο κ.Πολάκης δε βρίσκεται αναμεσα τους.

3 Έχει παρατηρηθεί υπολειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων που συνυπάρχουν σε έναν νόμο λόγω έλλειψης ανθρώπινων και υλικών πόρων. Είστε υπέρ ενός συγκεντρωτικού συστήματος με ένα νοσοκομείο ανά νομό και παράλληλη λειτουργία επιμέρους ιατρικών κέντρων;

Η ΝΔ μακριά από «μεγάλα» λόγια και «ακάλυπτες» υποσχέσεις χτίζει βήμα βήμα ένα πλήρες σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία που θα βασίζεται  σε πέντε κύριους άξονες : την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος μας, το νέο  αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων με «13 μικρούς υπουργούς υγείας» ανά περιφέρεια, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.
Ένα προγραμμα που στηρίζεται στην αξιοπιστια, την σωστη αξιολογηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Στοχος μας δεν είναι πώς θα αυξήσουμε την κομματική μας πελατεία αλλά το πώς θα κάνουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας καλυτερη.

Κεντρικό ρόλο στην πολιτική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διαδραματίσει ο γιατρός της οικογένειας με ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη. Η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Υγεία με την σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων Θα αξιολογήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές υγείας και θα υποστηρίξουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και βιώσιμο δίκτυο Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου σ’ όλη τη χώρα.

4 Θα συνεχιστεί η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία; Τι θα συμβεί με τα ΤοΜΥ όταν τελειώσει η χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ;

Δυστυχώς η ηγεσια του υπουργείου Υγείας συνεχιζει να “ζει” σε ενα παραλληλο δικό της συμπαν και να «σφυρίζει» αδιάφορα απέναντι στις ανάγκες των πολιτών.
Παρα την πρωτοφανή αποδοκιμασια που καταγράφηκε για τις ΤΟΜΥ, μεσα απο το ισχνό ενδιαφέρον που έδειξαν οι ιατροί για τις προσλήψεις των, η ηγεσια του υπουργείου Υγειας δειχνει να μη θελει ή να μην μπορεί να αντιληφθει την πραγματικότητα.
Ο κ. Ξανθός και οι συνεργάτες του επενδύουν σε μία δομή που μοναδικό στόχο έχει την δημιουργία κομματικού στρατού. Οι ΤΟΜΥ χωρίς αμφιβολία αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, σε μία περίοδο που η χώρα μας έχει ανάγκη μίας σοβαρής και στιβαρής διαχείρισης εν μέσω τρίτου μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα η κυβερνηση θα μπορούσε τα 150 εκατομμύρια ευρώ που δέσμευσε από το ΕΣΠΑ για την συγκεκριμένη επιλογή να τα αξιοποιήσει, βελτιώνοντας περαιτέρω τις υπάρχουσες δομές, να διαμορφώσει Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τελικά να δημιουργήσει ένα πραγματικό και καθολικό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας σ’ όλη τη χώρα. Θα μπορούσε να κάνει δηλαδή ένα «διαφορετικό» πρώτο βήμα, έχοντας ήδη βρει την πηγή της χρηματοδότησης. Εναι ξεκάθαρο ότι μοναδικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο διορισμός από το «παράθυρο» κομματικού στρατού χωρίς κανένα όφελος για τον πολίτη. Νομίζω ότι τα ΤΟΜΥ έχουν ήδη εκπέσει από την συλλογική συνείδηση ως μία ακόμη κορυφαία αποτυχία του Τσίπρα…

5 Η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στη σύμπραξη ιδιωτών γιατρών και ΕΟΠΥΥ.  Πως σκέφτεται η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει περαιτέρω σε τέτοια βήματα με βάση και την πρόθεση του Προέδρου της για ένα μικρότερο κι αποτελεσματικότερο κράτος;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε συνολικά τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι σήμερα. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα γενικό που καθημερινά επιβεβαιώνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτό ισχύει και στο χώρο της υγείας. Το πρόγραμμα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μια και θεωρούμε ότι τέτοιες συνέργειες μόνο οφέλη μπορούν να έχουν για τους πολίτες.
Οραμά μας είναι η δημιουργία ενός κράτους με κοινωνικο πρόσημο και όχι ένα κράτος που απλώς θα εξυπηρετεί τις ψηφοθηρικές ανάγκες ενός κόμματος. Επιδίωξη μας είναι η καλυτέρευση των υπηρεσιών υγείας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς.

6 Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία βρίσκεται στα σπάργανα σε σχέση με την Ε.Ε. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα δεν καταγράφονται ή αντιμετωπίζονται ως κοινά νοσήματα. Πως σκοπεύει η ΝΔ να διαχειριστεί το θέμα;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους είναι ένα τεράστιο θέμα που χρήζει άμεσης αλλά και ειδικής αντιμετώπισης. Η προσπαθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλειας στην εργασία θα πρέπει ασφαλώς να «περάσει» μέσα από τη συζητηση και ευαισθητοποίηση τόσο των εργαζομενων (πρωτίστως) αλλά και των ερδοδοτών, των γιατρών όλων όσοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σήμερα παρατηρείται έλλειψη τόσο στις υποδομές όσο όμως και αυτό είναι το ανησυχητικό και στο επίπεδο πρόληψης. Ο ΣΕΠΕ επισης σε αυτόν τον τομέα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο, κάνοντας περισσοτερους αλλά και καλύτερους ελέγχους στους χώρους εργασιας. Προτεραιοτητα για εμάς είναι ο άνθρωπος και σε αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε.

7. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την διεύρυνση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”; Θα υπάρξει πρόνοια για τους ηλικιωμένους που μένουν ανάπηροι πχ μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδια αλλά αδυνατούν να αγοράσουν ιδιωτικές υπηρεσίες;

Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» μας απασχολεί όπως μας απασχολεί συνολικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στους ηλικιωμένους. Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και επεξεργαζόμαστε προτασεις ανάπτυξης και διεύρυνσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσα από το δίκτυο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8) Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον χώρο της Ειδικής Αγωγής. Γονείς και θεραπευτές διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των υπηρεσιών από την κυβέρνηση; Τι προτίθεστε να κάνετε μόλις αναλάβετε την εξουσία;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ. Τόσο τα παιδιά αυτά, όσο και οι γονείς αλλά και οι θεραπευτές βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων μας , καθώς επιβάλλεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους παρέχεται.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν ασχολείται ουσιαστικά με αυτούς τους ανθρώπους. Με ερώτησή μας στη Βουλή, φέραμε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με την 5μηνη καθυστέρηση αποζημίωσης των οικογενειών από τον ΕΟΠΥΥ για τα ειδικά μαθήματα που κάνουν. Λείπει η ορθολογική διαχείριση των συγκεκριμένων κονδυλίων που αφορούν στην ειδική αγωγή και ασφαλώς λείπει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάτι εξαιρετικά σημαντικό.
Ο προγραμματισμός και η μέθοδος , στοιχεια που αν υπήρχαν τα προβλήματα στον χώρο της ειδικής αγωγής θα ήταν λιγότερα.

 9 Ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ανασχεθεί το κύμα brain drain επιστημόνων στον χώρο της υγείας;

Μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να πείσεις τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στη χώρα. Να τους πείσεις ότι πιστεύεις σε αυτούς και ως υπευθυνη πολιτική ηγεσια έχεις όραμα για την πατρίδα, στο οποίο λαμβάνουν μερος όχι ως κομπάρσοι αλλα ως πρωταγωνιστές. Ο Κυριάκος Μητσοτακης έχει αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το έχει κάνει «σημαία», αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβερνησης. Κομβικό ρόλο στον περιορισμο του κυματος φυγής θα διαδραματίσει η αναπτυξη της επιχειρηματικότητας, καθως ετσι θα μπορέσουν οι νέοι επιστήμονες να βρουν δουλεια και να ικανοποιήσουν τοσο τις οικονομικές ανάγκες τους αλλα κυρίως τις φιλοδοξίες τους.

 10 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με ποιο τρόπο θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας μετά τα σημαντικά βήματα που έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά;

Καμία δράση στο χώρο της υγείας δεν θα θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν συνοδεύεται από την πλήρη πληροφοριακή υποστήριξή της. Η επιτυχία του εγχειρήματος μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας, περνάει απαραιτήτως και αναπόφευκτα μέσα από την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών και πληροφοριακών τεχνολογιών αιχμής (eHealth, digital Health, mHealth).
Α. Πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή της ιατρικής πληροφορίας όλων των πολιτών σε όλες τους τις επαφές με το σύστημα υγείας. Πλήρης ψηφιοποίηση και αποθήκευση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων – εκμετάλλευση ασύρματων τεχνολογιών τύπου Cloud.
Β. Καθολική συμβατότητα και διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων Νοσοκομειακής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε όλη την επικράτεια.

Γ. Δυνατότητα παρακολούθησης της κίνησης των ασθενών σε πραγματικό χρόνο, όπως επίσης των εφαρμοζομένων διαγνωστικών εξετάσεων, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της κοστολόγησης αυτών. Δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας μεγάλου όγκου (BIG DATA) ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων. Ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελίας και προμήθειας φαρμάκων, αντιδραστηρίων και λοιπών υλικών και των επιμέρους αναλώσεων αυτών.

Δ. Χάρτης Υγειονομικών Αναγκών. Ο χάρτης υγειονομικών αναγκών συνιστά μια διαδραστική και δυναμική βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες κατάλληλες για ταυτοποίηση και κατανόηση των φαινομένων της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης. Η περιγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση της υγείας και των υπηρεσιών της σε πραγματικό χρόνο με βάση την χωρική διάσταση (περιφερειακή κατανομή υγειονομικών αναγκών και κινδύνων) και την οπτική της οικονομικής ανάλυσης (διαθέσιμοι πόροι). Σκοπός του είναι η χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών στρατηγικών υγείας και αναμενόμενο αποτέλεσμα η βελτίωση της υγείας των πολιτών, η εξοικονόμηση (και ανθρωπίνων) πόρων και η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

11 Τι προσδοκά η ΝΔ από το επερχόμενο Συνέδριο αρχών;

Το 11ο Συνέδριο της ΝΔ θα είναι ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που θα εξειδικεύσει και θα επικυρώσει τους βασικούς άξονες του προγραμματικού λόγου του Κόμματος.
Πριν από αυτό όμως αξίζει να δούμε το πώς η ΝΔ θα φτάσει εκεί, καθώς είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το κόμμα σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας αλλά και σκέψης.
Θα πραγματοποιηθούν επτά θεματικά προσυνέδρια σε όλη τη χώρα. Η απόφαση για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και των Προσυνεδρίων με τέτοιο χαρακτήρα δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν τα θεωρεί απλά μια καταστατική υποχρέωση της, αλλά τα συνδέει άμεσα με τη συνολική προσπάθεια για ανάδειξη του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση και για την επόμενη ημέρα για τη χώρα.
Μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, η Νέα Δημοκρατία θα καταστήσει σαφές πώς έχει απαντήσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.
Για αυτό και η θεματολογία κάθε προσυνεδρίου συνδέεται με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με στόχο να συζητηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και τα ζητήματα που τις αφορούν, και να αναδειχθούν συγκεκριμένες πολιτικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση τους.
Έτσι, το πρώτο προσυνέδριο, στη Νίκαια, ήταν αφιερωμένο στους εργαζόμενους και τους ανέργους, ενώ το δεύτερο, στην Πάτρα, στους νέους. Και ακολουθούν προσυνέδρια για την υγεία και το ασφαλιστικό στα Ιωάννινα στις 31/10, για την επιχειρηματικότητα, για τους αγρότες, για τις δημόσιες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

12 Τι χρειάζεται να βελτιώσει η ΝΔ για να πείσει ακόμη περισσότερους πολίτες για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής;

Δεν χρειάζονται πολλά, ούτε πολύπλοκες συνταγές. Απαιτείται αληθεια, συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτασεις χωρις πολλα και μεγαλα λογια. Χρειαζονται λύσεις στα προβληματα και όχι «φθηνές» εξαγγελίες. Η επικρατηση για την ΝΔ είναι κοντά και θα έρθει μεσα από την καθημερινή δουλειά και την ειλικρινή σχέση της με τον πολίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος ηγέτης μπορεί να εγγυηθεί την μεταμνημονιακή Ελλάδα ως χώρα ανάπτυξης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι ακόλουθοι αρθρογράφοι του LastPoint.gr

Γιώργος Παντάκης

Κωνσταντίνος Μανίκας

Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Αντώνιος Μιχελόγγονας

Ελένη Παπουτσή

Δημήτρης Τζελέπης

Ευγενία Πανταζή

Στέφανος Νικολαϊδης

Ελευθέριος Μαστρογιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.