Συνέντευξη Λάμπρου Τζούμη: Η Τουρκία πρέπει να αναλογισθεί ότι οι Έλληνες ποτέ δεν φοβήθηκαν

Στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο LastPoint.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη, ο Αντιστράτηγος ε.α κ. Λάμπρος Τζούμης, όπου  επισημαίνει χαρακτηριστικά:

“Η Τουρκία πρέπει να αναλογισθεί ότι οι Έλληνες ποτέ δεν φοβήθηκαν. Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ελληνικού Έθνους, μόνο δέος προκαλεί όταν αναλογίζεται κάποιος τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, που το διακύβευμα ήταν η ίδια η ύπαρξη του ελληνισμού.”

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τζούμη.

1. Oλοένα και εντείνεται η προκλητικότητα της γειτονικής χώρας Τουρκίας. Που αποσκοπεί τελικά με την ένταση που δημιουργεί η γειτονική χώρα τελικά;

Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται από την Τουρκία απέναντι στη χώρα μας μια στρατηγική εκβιασμών και προκλήσεων που έχουν στόχο τη μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής και την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της χωρίς να προβληθεί αντίσταση, ενδεχομένως και χωρίς χρήση στρατιωτικής βίας. Η Άγκυρα μέσω επεισοδίων και κρίσεων ελεγχόμενης κλιμάκωσης που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επιδιώκει να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις μας, να αποδημήσει την αποτρεπτική μας αξιοπιστία, να κάμψει τη βούληση για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να μας φέρει σε μια τέτοια κατάσταση που θα πρέπει να επιλέξουμε μετά δύο «άσχημων» εξελίξεων, ενός πολέμου ή ενός συμβιβασμού που ενδεχομένως θα είναι επιζήμιος για τα εθνικά μας συμφέροντα. Οπότε ανάλογα με το διακύβευμα που αισθανόμαστε ότι τίθεται θα υπερασπιστούμε με σθένος τα κεκτημένα ή θα υποχωρήσουμε. Στην επιλογή υπεισέρχονται και άλλα θέματα όπως αυτό του κύρους της χώρας αλλά και η περίπτωση επαναφοράς της Τουρκίας σε περίπτωση ελληνικής υποχώρησης. Είναι δηλαδή σαν μια παρτίδα σκάκι που ο αντίπαλος απειλεί έναν πύργο και έναν αξιωματικό, οπότε πρέπει να επιλέξεις τι θα θυσιάσεις. Εσύ έχεις πάντα απώλεια, ενώ αυτός που απειλεί έχει όφελος. Το θέμα είναι να μην φτάσεις στο στάδιο αυτό της επιλογής.

2. Παρά τις εκκλήσεις από την Ε.Ε. η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα διεξάγει έρευνες στην περιοχή στην οποία εστιάζει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου κοντά σε Ρόδο Κρήτη. Θα κάνει πράξη την απειλή;

‘Όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν προβαίνει σε καμιά ενέργεια εάν προηγουμένως δεν την κοινοποιήσει, προφορικά και γραπτά, σφυγμομετρώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης, επιζητώντας την εξωτερική νομιμοποίηση. Να επισημάνουμε ότι στο παρελθόν (Απρ. 2012), η τουρκική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει μονομερώς άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων, σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλορίζου, τις οποίες όμως δεν υλοποίησε. Την παρούσα όμως χρονική περίοδο η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να οδηγήσει την κατάσταση στα «άκρα».

Είναι λοιπόν πιθανόν να προχωρήσει σε διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή κοντά στη Ρόδο και Κρήτη εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία περιλαμβάνεται στο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ή ακόμα και σε αποστολή γωτρητικού σκάφους στις υπόψη περιοχές. Να επισημάνουμε ότι σκοπός της Τουρκίας με τις δράσεις αυτές δεν είναι να κάνει έρευνες για να βρει ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά να αμφισβητήσει τα ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ενδεχόμενη αποστολή ενός γεωτρητικού σκάφους σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και με τρόπο αυτό η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα προκειμένου να μας σύρει σε μια διμερή διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων που κατά καιρούς έχει θέσει, τα οποία σχετίζονται με εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

3. Που αποσκοπούσε τελικά η γειτονική χώρα με την ανακοίνωση για κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία, θέμα για το οποίο όμως διαψεύστηκε;

Η ανακοίνωση για κοινές ρωσοτουρκικές ασκήσεις έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν αποκτήσει χαρακτήρα στρατηγικής συνεργασίας (ενέργεια, κατασκευή από ρωσικές εταιρίες πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, αγορά S-400, κ.λπ). Η Μόσχα διαχρονικά επιθυμεί την έξοδο και παρουσία στα «θερμά νερά» και η Μεσόγειος αποτελεί περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος της. Η Τουρκία λοιπόν προσπάθησε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Εξέδωσε δύο Navtex (οδηγίες προς ναυτιλομένους) για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανατολικά της Κύπρου, στις οποίες τόνιζε ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν πρέπει να ενοχληθεί το «Oruc Reis», το οποίο κάνει έρευνες στην περιοχή. Σκοπός της ήταν να αποκτήσει μέσω της Μόσχας «δικαιοδοσία» σε θαλάσσια περιοχή που δεν της ανήκει. Η Ρωσία προφανώς επιζητεί τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ανέχεται να αποτελέσει παίγνιο στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας και για το λόγο αυτό προχώρησε στη διάψευση.

4. Με κάθε τρόπο τα τουρκικά ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδος και το αναφέρω αυτό με αφορμή το δημοσίευμα του CNN Turk και τις δηλώσεις του κ. Τσελίκ που ακολούθησαν. Είναι μέρος της τακτικής που η γειτονική χώρα ακολουθεί;

Η ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας που παρατηρείται σε επίπεδο ρητορικής και επιχειρησιακών δράσεων, συνοδεύεται από στοχευμένα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στα ελεγχόμενα από την τουρκική κυβέρνηση ΜΜΕ, με σκοπό τη δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και την ψυχολογική φθορά της ελληνικής πλευράς. Γίνεται προσπάθεια φανατισμού, καλλιέργειας ανθελληνικού αισθήματος, προπαρασκευής της τουρκικής κοινής γνώμης, σε ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Ελλάδα. Σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία των ψυχολογικών επιχειρήσεων της τουρκικής πλευράς, αποτελεί η εκδήλωση ενιαίας «εθνικής» στάσης από όλα τα κλιµάκια και για το λόγο αυτό στα θέματα αμφισβητήσεων της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ταυτόσημη άποψη.

5. Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι τώρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να επιβάλουν κυρώσεις οικονομικές στην Τουρκία ; Η μέχρι τώρα στάση της ΕΕ σας ικανοποιεί;

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι ενδεχόμενες κυρώσεις από την Ε.Ε. θα αποφέρουν αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους πολύ αργούς ρυθμούς που κινείται στο θέμα των αποφάσεων η Ε.Ε. και τον συγκερασμό διαφορετικών συμφερόντων ανάμεσα στα κράτη όταν λαμβάνεται μια απόφαση. Να συνυπολογίσουμε επίσης ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει και το μόνο που απομένει στην Άγκυρα είναι να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη με όπλο την απειλή του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που για την Ε.Ε. δεν θεωρείται αμελητέο. Εξαρτάται λοιπόν σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή που θα έχουν οι ενδεχόμενες κυρώσεις. Στην περίπτωση της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ αυτές που ελήφθησαν κατά φυσικών προσώπων ήταν αναποτελεσματικές. Οι μόνες κυρώσεις που θα έκαναν την Τουρκία να «πονέσει» και ενδεχομένως θα είχαν αποτελέσματα είναι αυτές με στόχο την οικονομία της.

6. Τελικά η παρέμβαση Στόλντεμπεργ τι στόχο είχε και γιατί κατά την άποψη σας διαψεύστηκε από την Αθήνα;

Η παρέμβαση του Γ.Γ και η βιασύνη να μιλήσει για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ενδεχομένως οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός, στην προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ο διεθνής παράγων που παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Αφετέρου να λάβουμε υπόψη το ενδεχόμενο να εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προκειμένου να οδηγηθούμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης εγκυμονεί τον κίνδυνο εφόσον δεν ξεκινά με βασική προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα να εμφανίσει την Τουρκία ότι είναι έτοιμη για διάλογο και την Ελλάδα ως αδιάλλακτη, καθόσον όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό συνθήκες απειλών και αμφισβήτησης. Για το λόγο αυτό υπήρξε και η διάψευση από την ελληνική πλευρά.

7. Πώς μπορεί στην παρούσα φάση να σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας και κυρίως ποιος θα μπορούσε να την σταματήσει ;

Η Τουρκία κάθε φορά με τις κινήσεις της ανιχνεύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και αναλόγως προχωρά. Οι Τουρκικές ενέργειες εμπεριέχουν ως ένα βαθμό την παραπλάνηση και ενώ η Άγκυρα δείχνει την πρόθεση για κλιμάκωση της κρίσης δεν είναι πρόθυμη να οδηγηθεί σε πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσε ίσως να διαταράξει την καθεστωτική σταθερότητα του τουρκικού κράτους. Η ιδιαιτερότητα της εφαρμοζόμενης στρατηγικής που προαναφέρθηκε από την πλευρά της Τουρκίας σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων της πάντα εκ του «ασφαλούς» και χωρίς κανένα ρίσκο, θα πρέπει να τύχει της ανάλογης εκμετάλλευσης από ελληνικής πλευράς. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική και γενική αντιπαράθεση και δεν θα περιοριστεί σε ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο η Τουρκία θα επιθυμούσε να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από τον διεθνή παράγοντα ο μοναδικός που θα μπορούσε να σταματήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας είναι οι ΗΠΑ. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο προέδρους, Τράμπ και Ερντογάν, τις προτεραιότητες που αυτή τη στιγμή έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν υπαναχωρεί εύκολα αν δεν λάβει ανταλλάγματα μέσω ενός ανατολιτικού παζαριού. Στην όποια παρέμβαση των ΗΠΑ να λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι καθοριστικός είναι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτή, δηλαδή πριν ή μετά τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων.

8. Πιστεύετε πως τελικά θα καταλήξουμε σε ένα θερμό επεισόδιο;

Θεωρώ ότι με την Τουρκία είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης, Κανείς όμως δεν μπρεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα λάβει διπλωματική ή στρατιωτική μορφή. Όπως προανέφερα στις προθέσεις της Τουρκίας δεν είναι η κατάληξη σ΄ ένα θερμό επεισόδιο αλλά η υλοποίηση των στόχων της χωρίς να προβληθεί αντίσταση. Αυτό όμως δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη προσχεδιασμένη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας η οποία θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου μικρής κλίμακας ώστε κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα για εξεύρεση ειρηνικής λύσης να οδηγηθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση των διμερών διαφορών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

9. Εκτός από τις προκλήσεις στα πλαίσια μιας γενικότερης τακτικής οι γείτονες κάνουν λόγο και για διάλογο. Με τις παρούσες συνθήκες πως θα μπορούσε να διεξαχθεί;

Είναι η τακτική «μαστιγίου και καρότου». Από τη μια πλευρά απειλές και από την άλλη κάλεσμα σε διάλογο. Το θέμα δεν είναι αν θα ανοίξουμε διάλογο με την Τουρκία, αλλά κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις θα διεξαχθεί ο διάλογος. H Τουρκία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί διάλογο, αλλά αποδοχή των μονομερών διεκδικήσεών της και μάλιστα άνευ όρων. Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, σε περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο εθνικό κυριαρχικό της δικαίωμα περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και θέτει μια σειρά ζητημάτων που καθιστούν εξαρχής τον διάλογο αναποτελεσματικό. Η Τουρκία επιθυμεί απευθείας διμερή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, για όλα τα θέματα που κατά καιρούς έχει θέσει, χωρίς προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο και προσδοκά ότι από τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που κατά καιρούς έχει θέσει να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος.

Ακόμα και αν βρίσκαμε λύση στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών εφόσον παρέμεναν σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα αμφισβήτησης όπως «γκρίζες ζώνες», εύρος εναερίου χώρου, αποστρατικοποίηση νησιών, κ.λπ, η υφιστάμενη κατάσταση έντασης δεν θα άλλαζε. Θεωρώ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να είναι η απόσυρση της απειλής πολέμου για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων και η αποδοχή της Τουρκίας ότι δεν τίθενται θέματα αμφισβήτησης όπως τα προαναφερόμενα. Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο υπό την απειλή πολέμου. Εφ΄ όσον προχωράς σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι διακατέχεσαι από φοβικό σύνδρομο.

Η Τουρκία πρέπει να αναλογισθεί ότι οι Έλληνες ποτέ δεν φοβήθηκαν. Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ελληνικού Έθνους, μόνο δέος προκαλεί όταν αναλογίζεται κάποιος τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, που το διακύβευμα ήταν η ίδια η ύπαρξη του ελληνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.