Συγκίνησε η διαδικτυακή εκδήλωση για τον Ευ. Αβέρωφ με Α. Σαμαρά – Κ. Τασούλα

Η ελάχιστη τιμή προς τον ευπατρίδη Ευαγγ. Αβέρωφ – Τοσίτσα αποδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από όλους όσους συμμετείχαν σε διαδικτυακό πάνελ που οργάνωσε η γνωστή ευρείας αποδοχής ιστοσελίδα LastPoint.gr

Μια τιμή που ήταν οφειλόμενη από όλους όσους γνώρισαν τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τιμήθηκαν με την φιλία – συνεργασία και κυρίως με την εμπιστοσύνη του.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα και θερμότερα λόγια για τον δάσκαλό του, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε και έκανε αναφορά στην πολυσχιδή του δράση.

«Μας δίδαξε την αγάπη για την πατρίδα, αφού και ο ίδιος ήταν ένας σπουδαίος και αληθινός πατριώτης και Έλληνας. Μας δίδαξε με το παράδειγμά του να δείχνουμε αγάπη και εμπιστοσύνη στην νεολαία κι εμείς ακολουθήσαμε το παράδειγμά του. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ήταν εκείνη που με ακολούθησε σ’ όλη μου την ζωή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι το 1982 με εμπιστεύτηκε για να παραστώ στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ να χειριστώ σημαντικά ζητήματα Εθνικού ενδιαφέροντος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς για να καταλήξει: «ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν Έλληνας που έβαζε πρώτα την πατρίδα».

Ειδική αναφορά επίσης έκανε στην πολυσχιδή δραστηριότητα η οποία δεν περιορίζονταν μόνο στην πολιτική αλλά ήταν ο άνθρωπος που συνδύαζε τον κοσμοπολίτη με τον Αγρότη τον οινοποιό και έκανε ειδική αναφορά στον αμυγδαλαιώνα της Λάρισας τον οποίο πούλησε για να καλύψει χρέη της Ν.Δ. όταν έγινε πρόεδρός της!

Ο Κ. Τασούλας
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας ο οποίος περιέγραψε την διαδρομή του Ε. Αβέρωφ από την εποχή που σε νεαρή ηλικία αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, κάτι που τον προβλημάτιζε για το μέλλον του. Τα ξεπέρασε όλα αυτά κι έγινε ένας πολιτικός διεθνούς βεληνεκούς, βάζοντας την σφραγίδα του σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
«Η μεγάλη απειλή για την πολιτική είναι η τεχνολογία της πολιτικής, η οποία αντικατέστησε τελικά την τέχνη της πολιτικής» είπε ο κ. Τασούλας χρησιμοποιώντας λόγια που είχε πει ο Μ. Θεοδωράκης σε πρεμιέρα θεατρικού έργου του Ε. Αβέρωφ σε παράσταση το 1985! Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας, αναφέρθηκε στη δράση σε όλους τους τομείς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Ε. Αβέρωφ είχε το κόμπλεξ του καθήκοντος» και κατέληξε αφιερώνοντας στίχους του Παλαμά «Να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη ένας φτάνει». Ο Ευ. Αβέρωφ ήταν αυτός ο ΕΝΑΣ!

Ο Αλ. Καχριμάνης
«Αν δεν ήταν ο Ε. Αβέρωφ, πολλοί από μας δεν θα είχαμε την ευκαιρία να σπουδάσουμε. Το Τοσίτσειο Ίδρυμα στην Αθήνα μας φιλοξένησε και μας έδωσε την δυνατότητα να σπουδάσουμε και να κατέχουμε σήμερα θέσεις ευθύνης. Η παραδοχή για την αξία του Ευάγγελου Αβέρωφ έγινε από πολλούς, ακόμη και αντιπάλους του. Η ενασχόληση και δημιουργία υποδομών πρωτογενούς τομέα ήταν αξιοθαύμαστη. Έφτασε σε σημείο Ιταλός υπουργός να παραδεχτεί ότι η παρμεζάνα Μετσόβου είναι πολύ καλύτερη από την Ιταλική», τόνισε με την σειρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.

Άλλοι ομιλητές
– Στο έργο σε σχέση με το Μέτσοβο και την δημιουργία υποδομών και ιδρυμάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τρίτος ο οποίος έζησε από κοντά όλες αυτές τις δημιουργίες και έκανε εκτενή αναφορά στον ευεργέτη Τοσίτσα και πως ανέπτυξε σχέσεις ο Ε. Αβέρωφ.

– Σημαντική ήταν η ειδική αναφορά που έκανε ο Σάκης Μουμτζής στα χρόνια που ο κ. Αβέρωφ ήταν υπουργός Εξωτερικών και διαχειρίστηκε το «ΚΥΠΡΙΑΚΟ» και αναφέρθηκε στις συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου. «Ο Ε. Αβέρωφ κατάφερε να δώσει ανεξαρτησία στην Κύπρο, παρά τις αντιξοότητες εκείνης της εποχής. Ήταν ο πολιτικός εκείνος που παρεξηγήθηκε, αλλά με τις πράξεις του δικαιώθηκε απόλυτα», είπε ο Σάκης Μουμτζής ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Το δίλημμα τότε ήταν διχοτόμηση – η Ανεξαρτησία της Κύπρου» κατέληξε ο κ. Μουμτζής.
***
Ανάλογες αναφορές για την Ιστορική διαδρομή του Ευαγγ. Αβέρωφ έκαναν ο Κωνσταντίνος Μανίκας που μίλησε για το πολυπληθές συγγραφικό έργο του, ο Δήμος Βατικιώτης για την ΟΝΝΕΔ της προεδρίας Αβέρωφ στη ΝΔ, ο Αντώνης Μιχελόγγονας για τη σχέση του με τη σημερινή γενιά και ο Γιώργος Ματσόπουλος που έκανε την τελική σύνοψη της εκδήλωσης.

Ο Γιώργος Γιαννάκης μιλώντας στην σημαντική αυτή εκδήλωση αναφέρθηκε στον Ιδρυτή του «Π.Λ.» Ε. Αβέρωφ, ο οποίος το 1957 πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας εφημερίδας, την οποία είχε ανάγκη τότε ο τόπος μας.

Την όλη συζήτηση συντόνισε ο ένας εκ της ομάδας του Last Point κ. Γιώργος Παντάκης.

Πρωινός Λόγος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.