Στο “σφυρί” και 100 ξενοδοχεία!!

• Με ξεκάθαρο «οδηγό» την επιδοματική πολιτική και τις προσλήψεις και στηριζόμενη στο επικοινωνιακό παιχνίδι που κάνει με τους «θεσμούς» για το θέμα των συντάξεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει το στίγμα της στην μεταμνημονιακή εποχή. 

Έχει στοχευμένα αναγάγει σε μείζον ζήτημα τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αφήνοντας την πραγματική οικονομία να καταρρέει και τον ιδιωτικό τομέα να συρρικνώνεται! Σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες (!) χρωστούν στην Εφορία, ενώ 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης! Κι ενώ… βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φορολογούμενους, την ίδια ώρα το Δημόσιο αποδεικνύεται μέγας «μπαταχτσής», αφού χρωστά 2,7 δισ. σε ιδιώτες!

Από την άλλη, διαρρέει ότι βρίσκονται στα σκαριά (!) νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν σε Εφορία και ΕΦΚΑ, που όμως… «εάν και εφόσον», θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τους «Θεσμούς», ενώ για πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι τα κριτήρια που πάλι θα τεθούν, θα αποκλείουν το μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλετών, όπως εξάλλου συνέβη και με προηγούμενες ρυθμίσεις.

Τους «πνίγουν» τα χρέη!

Η πραγματική κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι αποκαρδιωτική! Τα χρέη «πνίγουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (έχουν ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ), αφού υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αυτές να εξυπηρετηθούν!
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες ψάχνουν τρόπους να ξεφορτωθούν μεγάλο όγκο ακινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day έως τις αρχές του 2019 οι τράπεζες αναμένεται να διαθέσουν σε τρίτους περισσότερα από 6.000 ακίνητα. Πρόκειται για κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα, που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των τραπεζών ως ανακτήσιμες εγγυήσεις «κόκκινων» δανείων.

Στο «σφυρί» και ξενοδοχεία!

Σε άλλο δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας (υπογράφει ο Παν. Υφαντής), αξιοσημείωτο είναι ότι στο «σφυρί» βγαίνουν πλέον και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στους σχετικούς πίνακες, οι πλειστηριασμοί που αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, αποκλειστικά ή εν μέρει, στον ξενοδοχειακό κλάδο φθάνουν τους 101, από τους οποίους 73 έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 40 μέρες (μέχρι 31 Οκτωβρίου).

Όπως προκύπτει από την αναγωγή των σχετικών στοιχείων, οι πλειστηριασμοί αφορούν συνολικά 41 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να βγουν στο σφυρί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η αναφορά γίνεται με βάση τους πλειστηριασμούς που είχαν αναρτηθεί μέχρι 18 Σεπτεμβρίου, ενώ οι σχετικοί πίνακες επικαιροποιούνται διαρκώς.

Φαίνεται τελικά πως και ο κλάδος που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, αλλά και κυρίως του δυσμενούς φορολογικού περιβάλλοντος, οδηγώντας σε ασφυξία κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Να μειωθούν οι φόροι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρ. Τάσιος, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ζήτησε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη στο τουριστικό πακέτο για να είναι ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ενώ για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη χρήση των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναφέρθηκε με παραδείγματα (π.χ. Χανιά) και ζήτησε περαιτέρω ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και εντατική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου, ώστε να εκλείψει η ασυδοσία.

Έλλειψη σχεδιασμού…

Στο μεταξύ, έλλειψη σχεδιασμού αλλά και αίσθησης της πραγματικότητας καταλογίζει στην Κυβέρνηση η Ν.Δ., με αφορμή την καθυστέρηση στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων προγράμματος για στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε σχετική ερώτησή τους ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδης, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντ. Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Τουρισμού Μ Κόνσολας, σημειώνουν, ότι η εν λόγω αύξηση των διαθέσιμων πόρων της συγκεκριμένης δράσης από τα 120 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ, ναι μεν αποτελεί σημαντική εξέλιξη, αλλά η Κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο με μεγάλη καθυστέρηση.

«Στη δράση “Ενίσχυση Τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την Ποιοτική Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών”, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χρειάστηκε δυο χρόνια για να αποφασίσει την αύξηση της δημόσιας δαπάνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση ή ματαίωση επενδυτικών σχεδίων», αναφέρουν, μεταξύ άλλων και προσθέτουν ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, είναι αδύνατο να αντλήσουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και για αυτό οι δράσεις που σχεδιάζονται με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση».

Στα «σκαριά» νέα ρύθμιση!

Με δεδομένη πάντως την κατάσταση που βιώνουν σήμερα χιλιάδες οφειλέτες, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, ώστε να μπορέσουν να ελαφρυνθούν από τα χρέη προς Εφορία και Ταμεία που κάθε μήνα αυξάνονται. Πολύ δύσκολος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος, καθώς θα συμπέσει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η Κυβέρνηση πάντως «διαφημίζει» μια ακόμη νέα ευνοϊκή ρύθμιση που έχει τεθεί κι αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους «Θεσμούς». Αυτό σημαίνει βέβαια ότι νωρίτερα από το νέο έτος δεν πρόκειται να νομοθετηθεί, ακόμη και αν πάρει το «πράσινο φως».

Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά τη εξόφληση οφειλών σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες, ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια που θα οριστούν θα φθάνουν έως τις 36 δόσεις για μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ, από τις 12 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται σήμερα με την πάγια ρύθμιση. Οι οφειλέτες πάντως εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις ότι τα κριτήρια που στο τέλος θα θεσπιστούν, ενδέχεται ν’ αφήνουν εκτός πολλούς οφειλέτες!

https://proinoslogos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.