Στήνεται επιτέλους ένα ψηφιακό κράτος!

Γράφει η Μαρία Κεφαλά

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Ίσως η φράση αυτή να περιγράφει απόλυτα, την συνάφεια μεταξύ της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας, από την μία, και της διαδικασίας ψηφιοποίησης λειτουργιών του κράτους, από την άλλη.

Χρόνια ακούγαμε για τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και το πώς το κράτος θα καταφέρει να αναπτύξει και αξιοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία, τα συστήματα και τις εφαρμογές που θα λειτουργήσουν για να μειώσουν τη γραφειοκρατία, τους χρόνους αναμονής και εν τέλει να κάνουν τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη.

Ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έλεγε ότι «ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα ψηφιακό κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη».

Αυτός ο προσωπικός του στόχος γίνεται πράξη μέσα από το αρμόδιο Υπουργείο  Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας, τρέχουμε και, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και λειτουργιών για να φτάσουμε στο στόχο ακόμη πιο γρήγορα.

Η αρχή έγινε με τη δήλωση των νεογέννητων εντός του μαιευτηρίου. Τα ληξιαρχεία και δημοτολόγια ενημερώνονται ηλεκτρονικά. Το νεογέννητο αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα και κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης.

Η συνέχεια δε, εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα καθώς φαίνεται πως η κρίση στην υγεία δίνει ώθηση στο ψηφιακό κράτος.

Αναφέρω χαρακτηριστικά:

– Τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πύλη του κράτους «gov.gr». Σε αυτή την πρώτη φάση ο πολίτης έχει πρόσβαση σε πλέον των 500 υπηρεσιών και πιστοποιητικών που μέχρι σήμερα παρέχονται με φυσική παρουσία στα ΚΕΠ και σε διάφορες υπηρεσίες.

– Για πρώτη φορά έλαβε χώρα η εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό μέσω ττης ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, σήμερα αποτελεί εργαλείο συντονισμού του Μαξίμου και φορέων του Δημοσίου.

– Άυλη συνταγογράφηση (e-syntagografisi). Οι πολίτες μπορούν πλέον  να λαμβάνουν ψηφιακά τις συνταγές φαρμάκων που εκδίδονται από τους ιατρούς με ενημέρωση μέσω SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εκτέλεση της συνταγής είναι εφικτή από τον φαρμακοποιό είτε μέσω ενός Barcode ή ενός τετραψήφιου κωδικού που λαμβάνουν οι πολίτες.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η εν λόγω πλατφόρμα λειτουργεί με ασφάλεια, χωρίς να απαιτεί δικαιολογητικά και είναι εύχρηστη. Αναμένεται δε, να αποτελέσει τον μπούσουλα και για άλλες ανάλογες δράσεις των αρμόδιων υπουργείων, καθώς. Στόχος της κυβέρνησης να «διαλύσει» τον συγχρωτισμό σε εκατοντάδες ΟΤΑ από την προσέλευση ιδιοκτήτων ακινήτων.

– Τηλεκπαίδευση. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, είναι μία πραγματικότητα, με σκοπό να μη χάνουν την επαφή τους τα παιδιά με τη σχολική καθημερινότητα, όσο αυτό είναι εφικτό. Πρόκειται για μια διαδικασία που επικουρικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην πραγματική διάσταση της εκπαίδευσης, για την περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Τελικά, η Ελλάδα κάνει άλματα και σε αυτό το επίπεδο. Ανοίγει μπροστά μας μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει και μετά τον κορονοϊό και να διευκολύνει τη ζωή μας .

Σε αυτή την περίοδο κρίσης καλούμαστε όλοι να μείνουμε στο σπίτι έτσι ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο αισιόδοξοι και πιο δυνατοί. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

One thought on “Στήνεται επιτέλους ένα ψηφιακό κράτος!

 • 16/04/2020, 18:26
  Permalink

  Αγαπητή κ. Κεφαλά,

  Μέσα στον ενθουσιασμό σας για τον “Πρωθυπουργό μας”, μάλλον σας διαφεύγει το ερώτημα : γιατί άραγε τόσον καιρό το κατ’ ευφημισμόν “Ελληνικό” Κράτος, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, απέφευγε να εφαρμόσει όσα ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ, ώστε να ανακουφίσει τους Πολίτες απο την γραφειοκρατία και επιπλέον να γίνει ελκυστικό σε επενδυτές (Έλληνες και αλλοδαπούς) κάτι που έχουν ανάγκη οι Οικονομίες ΟΛΩΝ των Κρατών;;;
  Και το κατάφεραν σχεδόν εν μία νυκτί, μεσούσης της υγειονομικής κρίσεως, με απουσίες εργαζομένων και σοβαρές ελλείψεις χρηματικών πόρων, πού δεν αρκούν για να ενισχύσουν την Υγεία, την Παιδεία και την Άμυνα της Χώρας;

  Σας διέφυγαν βέβαια πιο θεμελιώδη και δύσκολα στην επίλυσή τους ζητήματα που “μυστηριωδώς και εν ριπή οφθαλμού κατάφερε” η Κυβέρνηση, ήτοι: ηλεκτρονικώς και χωρίς παρουσία σε Δ.Ο.Υ. έκδοση κλειδάριθμου και κωδικών TAXISNET, υποβολή και διεκπεραίωση συντάξεων αυτοστιγμεί, ηλεκτρονικό άνοιγμα Τραπεζικών λογαριασμών και αποκτήσεως Καρτών ΧΩΡΙΣ παρουσία σε Κατάστημα, κατάργηση μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών του εξευτελισμού της αυτοπρόσωπης παρουσίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

  Εάν είσασταν ΣΥΡΙΖΑΙΑ θα έδειχνα κάποια κατανόηση στην μειωμένη σας αντίληψη, αλλά μιάς και διακρίνω ενθουσιασμό στην παρούσα Κυβέρνηση, σας ρωτώ να με διαφωτίσετε :
  Πώς εξηγείτε ότι η 1 μηνός άρση δικαιώματος αιτήσεως Ασύλου σε όσους ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ εισήλθαν απο τα σύνορα κατά την διάρκεια των επεισοδίων στον Έβρο, ΔΙΕΚΟΠΗ και πλέον κάθε ένας απο τους ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ “εισερχόμενους” θα ξαναέχει τέτοιο δικαίωμα;

  Πώς εξηγείτε ότι ακόμη και για τους “εισελθόντες” κατά το ίδιο ανωτέρω διάστημα επανέρχεται το δικαίωμα αιτήσεως Ασύλου κατόπιν πιέσεων της Επιτρόπου κ. ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ σε ένα ¨κυρίαρχο” Κράτος που ΗΔΗ αντιμετωπίζει υπέρμετρο αριθμό “εισερχομένων”;
  Όταν ΟΛΑ τα Ευρωπαϊκά Κράτη, όχι Άσυλο δεν δίνουν, αλλά ούτε του αγγέλου τους νερό…

  Πως εξηγείτε την ΜΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ κατά το πρότυπο της Τουρκίας στον Ο.Η.Ε., διότι αν δεν καταγράψεις μία διαφωνία η σύγκρουση συμφερόντων, ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ σε οποιοδήποτε Δικαστήριο, να διεκδικήσεις τί, κάτι για το οποίο σου λείπουν Τίτλοι Ιδιοκτησίας;

  Μήπως τελικά ΔΕΝ άλλαξε η Κυβέρνηση και η ακολουθούμενη γραμμή είναι ΜΙΑ;;;;

  Τελικά σε αντιδιαστολή με το τυράκι των ψηφιακών μέτρων με τα οποία εσείς ενθουσιάζεστε, η φάκα είναι η αλλοίωση, έως αντικατάσταση του Ελληνικού πληθυσμού, ο εγκλεισμός του “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”, η αφαίρεση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του κάθε Ανθρώπου, η κατάργηση των μετρητών ως μέσον νομίμου συναλλαγής και η ψηφιακή ταυτοποίηση/παρακολούθηση όλων μας.
  Από τις οποίες “εξελίξεις” που έλεγε και η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη που δεν θα ξεφύγετε ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ!

  ΑΘΑΝ. ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ

  Υ.Γ. Να χαίρεστε τον Σπύρο Γεωργιάδη (εσχάτως ΆΔΩΝΙΣ τρομάρα του) που είπε : “τι να τα κάνετε τα επιδόματα, θα τα φάτε και θα γίνετε 300 κιλά αηδία”. Ενώ εσείς ρε πολιτικάντηδες τι θα τα κάνετε τα εκατομμύρια με τα οποία επιχορηγήθηκαν τα κόμματά σας πρόσφατα, εν μέσω “ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ”; Έχω μία ιδέα, αλλά το επίπεδό μου μου απαγορεύει να το αναγράψω…

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.