Στα χέρια των τεχνοκρατών

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Η νέα κυβέρνηση διαθέτει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν. Δεν ακολούθησε, σε απόλυτο βαθμό, τη συνήθη λογική της γεωγραφικής κατανομής και των εσωκομματικών ισορροπιών.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα μικρό κι ευέλικτο σχήμα. Το επιτελικό πρότυπο των 10-12 υπουργών και περίπου αλλων τόσων υφυπουργών, αρχίζω να πιστεύω ότι μάλλον δεν θα το δούμε ποτέ.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι ενώ ως υπουργοί προτιμήθηκαν κυρίως γνωστά πολιτικά πρόσωπα, οι θέσεις των υφυπουργών δόθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε τεχνοκράτες. Εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με ειδικές γνώσεις και εργασιακή εμπειρία.

Επί της ουσίας οι πολιτικοί διατηρούν πρωτίστως την υψηλή επίβλεψη και τη δυνατότητα θεσμικής διαχείρισης και διαμόρφωσης των αποφάσεων, ενώ οι τεχνοκράτες φαίνεται ότι θα αναλαμβάνουν την πρακτική πλευρά της εκτέλεσης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Είναι παλιά η συζήτηση για την αναγκαιότητα των ειδικών, το εύρος του ρόλου τους, το βαθμό “επιχειρηματοποίησης” της πολιτικής. Στην πράξη θα φανεί αν η τόσο μεγάλη εξάρτηση από τους τεχνοκράτες θα προσδώσει στην νέα κυβέρνηση την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται δίχως να της αφαιρέσει κάτι από τα απαραίτητα κοινωνικά και εθνικά αντανακλαστικά μαζί με τις σχετικές ευαισθησίες.

Πάντως οι πρώτες της κινήσεις δίνουν σαφές ιδεολογικό στίγμα και διάθεση να σπάσουν αβγά. Της ευχόμαστε, λοιπόν κάθε επιτυχία για το καλό της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.