Σκοπιανό: Έχουμε παραχωρήσει το όνομα από το 1993;

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Το Σκοπιανό επανήλθε στην επικαιρότητα για να μείνει. Ευκαιρία να γραφούν μερικά κείμενα με μικρή έκταση που θα αναφέρονται σε ένα, ένα τα σημαντικότερα μέρη του θέματος. Λιτά και περιεκτικά για να μένουν τα επιχειρήματα.

Ξεκινάμε με αυτό που τελευταία ακούγεται έντονα. Ο όρος “Μακεδονία” έχει ουσιαστικά παραχωρηθεί από το 1993 όταν η γειτονική χώρα έγινε δεκτή στον ΟΗΕ. Έκτοτε η λέξη αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα.

Κάποιοι το πάνε ένα βήμα παραπέρα, επιρρίπτοντας ευθύνη στον Α. Σαμαρά για την απόφαση, λησμονώντας ότι τότε υπ. Εξωτερικών ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. Ο Σαμαράς είχε αποχωρήσει από το 1992 κι είχε ήδη παραιτηθεί κι από βουλευτής.

Μάλλον ταυτόχρονα θα λησμόνησαν και τα τρία σημεία που πέτυχε στο Συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 1991 που απέτρεπαν την χρήση του όρου Μακεδονία, τις αλυτρωτικές βλέψεις και το εθνολογικό – γλωσσικό ψέμα των Σκοπιανών. Τότε που ο Ιταλός συνάδερφος του, Ντε Μικέλις, τον αποκαλούσε… εκβιαστή (για την ιστορική αλήθεια, Πειρατή!);

Όμως τι είδους παραχώρηση αποτελεί το πΓΔΜ, πέρα από το ότι επικύρωσε το εισιτήριο για την Ενδιάμεση Συμφωνία; Το “Πρώην” περιγράφει κάτι ανύπαρκτο στο σήμερα. Π.χ. Ο τίτλος “πρώην Πρόεδρος” δεν σημαίνει εν δυνάμει αναγόρευση του σε μελλοντικό Πρόεδρο!

Ο συνδυασμός μάλιστα με το επίθετο “γιουγκοσλαβική” αποδεικνύει την περιγραφή μιας ανυπόστατης οντότητας. Της περιφέρειας ενός διαλυμένου κράτους. Μια ετικέτα από το παρελθόν με σκοπό να αποκολληθεί μόλις βρεθεί οριστική λύση.

Ας συγκρατηθούν όσοι ενδόμυχα επιθυμούν να παραχωρήσουν τον Μακεδονικό προσδιορισμό. Η ευθύνη και οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα είναι κατά δική τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.